Goedkoop eten en toch lekker en gezond

 

Elke keer dat ik bij de kassa in de supermarkt sta en het bedrag wat ik uit ga geven zie, besef ik mij weer hoeveel geld ik eigenlijk uitgeef aan eten. Ik vind lekker eten heel belangrijk en ik heb het er ook wel voor over, maar ik weet ook dat het goedkoper kan. Veel goedkoper. We geven met z'n allen denk ik sowieso meer geld uit aan eten dan nodig is en dat betekent ook direct dat we ook veel te veel weggooien. Zonde, want we kunnen hier enorm veel op besparen en dat geld kunnen we mooi op een andere manier uitgeven.

Het vraagt soms om wat meer creativiteit en plannen, maar dat kunnen we allemaal leren. Ik kan over het algemeen goed met geld om gaan. Ik heb dat op jonge leeftijd al geleerd en waar mijn zus geen zakgeld meer over hield, had ik altijd nog wat achter de hand en toch kocht ik of spaarde ik voor wat ik leuk vond. Met boodschappen doen gaat het ook steeds beter, maar door gebrek aan tijd (en planning, want dat is uiteindelijk het belangrijkste) schiet het er nog weleens bij in.

groente

♥ Slim boodschappen doen
Allereerst is het verstandig om op een slimme manier boodschappen te doen. Ik ga eigenlijk altijd naar de Albert Heijn omdat dat het dichtste bij is, maar als je veel spullen in één keer moet kopen, is het soms slimmer om naar de Aldi, Lidl of Dirk te gaan. Dit scheelt vaak veel geld. Sinds mijn vriend een nieuw huis heeft, zit de Dirk het dichtste bij en doen wij ook steeds vaker daar boodschappen.

♥ Samen boodschappen doen
Wanneer ik alleen boodschappen doe, koop ik al snel alles waar ik op dat moment trek in heb. Dit heeft vaak als resultaat dat dingen blijven liggen die ik uiteindelijk weg moet gooien. Vaak pakt alleen naar de supermarkt gaan voor mij duurder uit dan wanneer ik dit samen met iemand doe. Samen kun je toch wat kritischer kijken naar wat echt nodig is. Dat kan helpen.

♥ Maak een boodschappenlijstje
Het maken van een boodschappenlijstje helpt wel als richtlijn om snel en doelgericht te winkelen in de supermarkt. Het zorgt er bij mij altijd voor dat ik doelgericht op de producten af kan lopen die ik nodig heb zonder dat ik alle schappen af hoef te lopen en in de verleiding kom om allerlei andere dingen mee te nemen. Ik denk dat dit ook handig is als je last hebt van eetbuien. Zo beperk je ook de tijd dat je in de supermarkt hoeft te zijn.

♥ Ga niet met lege maag naar de supermarkt
Wanneer je geld wil besparen en je het jezelf niet nog lastiger wil maken met allerlei lekkere dingen in huis, is het verstandig om met een gevulde maag boodschappen te gaan doen. Het is namelijk zo dat je veel sneller de neiging hebt om meer te kopen dan je nodig hebt wanneer je honger hebt.

boodschappen

♥ Boodschappen voor de hele week
Dit is wat mij nog niet zo lukt. Het is veel voordeliger om boodschappen te doen voor een hele week dan dat je elke avond na het werken in de supermarkt staat. Als je gelijk door bent gegaan uit werk vergeet je waarschijnlijk ook nog wat je wel en niet al in huis hebt en koop je dingen dubbel. Als je veel boodschappen in één keer haalt, zal je ook sneller gerechten op elkaar afstemmen en bedenken waar je bijvoorbeeld iets voor nodig hebt wat je de dag erna ook nog kunt gebruiken.

♥ Plannen dus...
Wanneer je boodschappen voor de hele week wilt halen, is het nodig om een planning te maken. Allereerst is het goed om te bedenken wat je 's morgens nodig hebt of graag wil eten als ontbijt. Schat in hoeveel je ongeveer nodig hebt. Doe dit ook met de tussendoortjes die je lekker vindt, fruit en lunch. Kijk vooral ook wat je allemaal nog in huis hebt en check de houdbaarheidsdatum. Sommige dingen moeten voor een bepaalde tijd op, zonde om weg te gooien...dus het is handig om dat dan eerst op te maken.

Het avondeten vind ik altijd het lastigste omdat ik nooit zo goed kan inschatten wat ik de rest van de week wil eten. Dit gaat nog niet heel goed bij mij, maar ik weet wel hoe ik het uiteindelijk moet gaan doen. Zorg voor een gevarieerd weekmenu maar bedenk ook met wat je bijvoorbeeld meerdere dagen kunt doen. Zo kun je wortels, paprika en tomaten door een salade doen, maar je kunt er ook pastasaus of soep van maken. Je zal steeds meer leren hoelang je bepaalde dingen kunt bewaren en wat je er allemaal nog meer mee kunt doen om toch een heel andere maaltijd te creëren. Kies een vast boodschappenmoment uit in de week, bijvoorbeeld in het weekend of een doordeweekse avond en doe bijvoorbeeld samen met je partner, een vriendin of familielid boodschappen. Dan is het ook nog gezellig!

♥ Aanbiedingen
Alle supermarkten hebben wel aanbiedingen waarmee zij adverteren. Ik pas de dingen die ik kook of die ik koop vaak aan op aanbiedingen en dit kan op den duur ook veel geld schelen. Laatst heb ik ook Robijn wasmiddel groot ingeslagen bij de Action omdat dit veel goedkoper was dan bij de Albert Heijn. Dat gaat natuurlijk niet over datum, dus is prima om groot in te kopen.

♥ Eten bewaren en invriezen
Sommige dingen kun je niet goed invriezen, maar heel veel ook wel. Pasta saus en soep bijvoorbeeld vries ik altijd in. Zonde om weg te gooien en heel handig voor als je een keer weinig tijd hebt om te koken en toch graag iets lekkers en gezonds wilt eten. Het scheelt overigens ook heel veel geld. Hieronder deel ik het recept van een pasta saus met jullie die ik regelmatig maak. Maak wat meer en je hebt voor een volgende keer ook nog wat! Het enige wat je hoeft te doen is het dan te ontdooien en te verwarmen, eventueel wat water erbij, pasta koken en klaar!

pasta
Bron

Recept voor pastasaus Spaghetti Bolognaise
De spaghetti kook je gewoon volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik meng eigenlijk nooit alle saus direct door de pasta omdat je de restjes dan eigenlijk niet meer kan bewaren. Ik vind ingevroren pasta niet zo lekker. Wat ik dus doe, is een grote pan saus maken en wat hiervan overblijft laten afkoelen en vervolgens invriezen.

Wat heb je nodig?
- 500 gr rundergehakt
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 winterpeen
- een half glas witte wijn
- 1 of 2 bouillon blokjes
- 2 blikken tomaten in blokjes
- 1 tl tomatenpuree
- Een aantal verse tomaten
- zout, peper, Italiaanse kruiden

Bereiding
Snijd de ui, wortel en knoflook in kleine stukjes. Bak de ui en knoflook in olijfolie en voeg vervolgens de gehakt toe. Breng het gehakt op smaak met zout, peper en wat Italiaanse kruiden en voeg de wortel toe. Doe het bouillonblokje in een kopje en voeg hier heet water aan toe. Laat het oplossen en voeg het bij de gehakt wanneer dit gaar is. Voeg ook het halve glas witte wijn toe. Laat het even pruttelen. Vervolgens voeg je de tomaten in blik, verse tomaten in stukjes en tomatenpuree toe. Laat het pruttelen en breng het verder op smaak met kruiden naar wens.

♥ Restjes dag
Ik denk dat er echt heel veel restjes weggegooid worden terwijl dat echt prima nog gegeten kan worden. Het scheelt dan gewoon meerdere avondmaaltijden per week en sommige dingen zijn ook juist lekker als lunch. Als ik een stuk pizza over heb, eet ik die de dag erna met nog meer plezier tussen de middag. Wanneer je dit meer als gewoonte gaat zien, gaat het je op langere termijn heel veel geld schelen.

♥ Wat heb je nog in huis?
Wanneer je gaat bedenken wat je zal gaan eten of wat je gaat koken, is het goed om eerst eens te kijken wat je nog in huis hebt. Dingen opmaken is altijd beter dan dingen uiteindelijk weg moeten gooien omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Daarnaast betekent dat ook vaak dat je geen of minder nieuwe dingen hoeft te kopen. Als je bijvoorbeeld bezoek krijgt, kun je wat lekkers in huis halen maar je kunt ook zelf wat bakken met dingen die je nog in huis hebt. Zo maak ik vaak eierkoeken zelf, ontzettend makkelijk en heel lekker! En.... ik heb eigenlijk altijd wel de ingrediënten in huis.

eierkoek

eierkoek

Wat heb je nodig?
Voor ongeveer 9 kleine eierkoeken.

- 100 gram bloem
- 100 gram (kristal)suiker
- 2 eieren
- 1 afgestreken tl bakpoeder
Evt. schil van een halve citroen 

Hoe maak je het?
verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop de eieren samen met de suiker tot een romig mengsel.  Meng de bakpoeder met de bloem en zeef dit door het eimengsel heen. Voeg eventueel de citroenrasp toe.  Meng het niet door elkaar met een mixer maar met een spatel of houten lepel. Dan houdt je het luchtig. Doe het ook niet te lang. Verdeel het beslag in 9 hoopjes over de bakplaat (ongeveer 1 eetlepel). Zorg voor ruimte tussen de eierkoeken want ze gaan nog groeien!  Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak ze ongeveer 10 minuten. Als ze lichtbruin zijn, zijn ze gaar. Zijn ze nog erg bleek? Laat ze er nog even in zitten maar houd het goed in de gaten, anders worden ze droog.

♥ Shoppen op de markt
Wanneer je bijvoorbeeld in één keer veel groenten in wil slaan, kun je het beste een bezoekje brengen aan de markt. Vooral de Haagse markt is mijn favoriet. Hier hebben ze enorm leuke prijsjes :) Het is wel handig om van te voren te bedenken wat je wil gaan maken en wat je dus nodig hebt. Anders koop je alsnog veel wat je uiteindelijk misschien moet weggooien. Groente bederft natuurlijk op gegeven moment. Bedenk ook hierbij: maak bijvoorbeeld veel pasta saus of soep en vries het in!

Hoe bespaar jij geld?

 

Gerelateerde blogposts

23
SEP
Geld(zorgen)
12

Reacties

Nikki - Donderdag 28 januari 2016 19:17
Handige tips. Ik ga trouwens de eierkoeken dit weekend maken. Ik hoor je er vaker over en ben nu heel blij met het receptje. Ben erg benieuwd. Ik zit er aan te denken er wat vanille door te doen, lijkt me wel lekker.
S. - Donderdag 28 januari 2016 19:57
Ik meen eens gelezen te hebben dat Nederlanders juist helemaal niet veel geld uitgeven aan eten.

Ja, hier dus (Trouw. De Nederlandse eetcultuur bestaat niet):

''De Nederlander geeft, vergeleken met veel Europese landen, ontzettend weinig van het besteedbare budget uit aan lekker eten. Slechts 11% van ons inkomen geven wij uit aan boodschappen en eten buiten de deur. In veel andere landen ligt dit percentage vele male hoger waar goed eten beter gewaardeerd wordt, en eten wellicht een belangrijkere plek inneemt in de maatschappij.''

En dat is ook wat ik vaak zie: er wordt een hoop geld uitgegeven aan ongezonde zaken, maar echt lekker en vers eten lijkt nauwelijks prioriteit te hebben. Wel handige tips!
Eef - Donderdag 28 januari 2016 20:10
Het is goed om minder voedsel te verspillen, maar een groot deel van je inkomen 'hoort' eigenlijk wel naar eten te gaan. Ik zou niet snel goedkoop voedsel kopen wat minder goed is voor mijn lijf in plaats van gezond eten. Ik koop ook liever biologisch ookal is dat duurder. Dan let ik wel wat beter op op mijn voedselverspilling en ik koop inderdaad planmatiger en het liefst 1x per week.

Ik denk wel dat je veel kunt besparen op eten als je in plaats van bewerkt voedsel onbewerkt voedsel koopt. Bewerkt is na verhouding duurder en zal je na verloop van tijd ook nog eens meer zorgkosten opleveren :P. Chips is naar verhouding veel duurder dan dezelfde hoeveelheid onbewerkte aardappels. Het scheelt ook een hoop geld als je geen dierlijke producten eet en een groot gedeelte van je eiwitten haalt uit peulvruchten. Zeker gedroogd zijn die erg goedkoop en erg lekker in curry's of andere sausrijke gerechten en soepen.

Veel dingen kun je ook makkelijk zelf maken. Om in te gaan op de besparing op wasmiddel kun je dit ook heel makkelijk maken met bakingsoda en plantaardige schoonmaakzeep. Of alleen met schoonmaakzeep. Of wasnoten. En azijn als wasverzachter. Sowieso voor schoonmaken heb je alleen azijn, soda en water nodig. En alle verzorgingsproducten zijn ook best wel onzin. Een milde blokzeep kun je voor huid en haar prima gebruiken.
Mandy - Donderdag 28 januari 2016 21:11
Hangt ook af in hoeverre een land welvarend is. Naarmate de welvarendheid van een land stijgt, daalt het percentage van het inkomen dat mensen uitgeven aan voedsel.
Eef - Donderdag 28 januari 2016 21:18
@mandy dat klopt. En het is natuurlijk fijn dat dat kan, maar ik geef persoonlijk liever geld uit gaan gezond en eerlijk voedsel (en ook andere producten) dan dat ik meega in onze consumeer en weggooi maatschappij. Het is maar net waar je waarde aan hecht. Desondanks ben ik natuurlijk blij dat we hier de welvaart hebben om voor een groot deel van de bevolking voedselzekerheid te garanderen en dat veel mensen ook nog geld over houden voor andere dingen.
Robin - Donderdag 28 januari 2016 22:16
Veel geld uitgeven aan eten betekent natuurlijk niet altijd dat je ook veel eten weggooit. Volgens mij staat dat los van elkaar.

Star* - Vrijdag 29 januari 2016 00:55
Ik vind het soms best lastig.. en een eetstoornis, en koken, en wat tegenwoordig nog een beetje gezond is, en de prijs. en ik heb maar een heel klein keukentje en 2 pitten en geen oven. En ik zou liever boodschappen voor de hele week doen, alleen ik moet op de fiets met alleen een boodschappentas dus dat red ik niet.

Trouwens ga ik wel altijd naar de ah, want eerst ging ik naar de nettorama en mijn moeder naar de aldi en bijvoorbeeld de goedkoopste cola is daar een stuk duurder dan bij de albert heijn. dus soms denk je dat je dan goedkoper uit bent en is het nog niet zo.
Sine - Vrijdag 29 januari 2016 03:16
Ik doe mijn best om met zo min mogelijk geld uit te komen, maar ik moet mijzelf ook wel soms iets gunnen wat ik echt lekker vind.Ik neem een vast bedrag op voor voeding per maand en daar moet ik het mee doen, dus ik pin niet in de kassa ,maar gebruik alleen wat ik cash heb.Zo is het makkelijker om niet te veel te kopen.Ik probeer ook nuchter na te denken zodat ik mij niet laat verleiden om dure trendy producten te kopen.Meestal zijn die dingen abnormaal duur en kan je net zo goed iets gewoners nemen wat net zo gezond is ,maar veel goedkoper.
sam - Vrijdag 29 januari 2016 16:00
tjaa...
Je kunt dan wel het goedkoopste van het goedkoopste willen kopen maar wie help je daarmee? ik geef liever al mijn geld uit aan goed, gezond, eerlijk en duurzaam voedsel dan dat ik bijdraag aan oneerlijke handel, milieuvervuiling en uitbuiting!
Prue - Vrijdag 29 januari 2016 18:33
- ik maak zoveel mogelijk zelf, puur en onbewerkt
- ik let op aanbiedingen biologisch voedsel; is iets houdbaar, in de aanbieding en gebruik ik het toch wel, dan sla ik groot in
- wat niet goed voor me is laat ik liggen
- ik vries in
- soms is diepvriesgroente goedkoper dan verse, terwijl het dan evengoed nog gezond is
- ik maak op zondag een weekmenu
- ik houd een kasboek bij van mijn uitgaven
- omelet en hartige taart zijn handig om restjes groente op te maken
- ik eet regelmatig peulvruchten, ook biologisch nog goedkoop
- ik hanteer een vast budget per week
xx - Vrijdag 29 januari 2016 22:29
Ik ga eigenlijk juist wel naar de supermarkt met een lege maag omdat ik anders vaak met niks thuiskom of niet weet wat ik moet halen omdat ik dan nergens trek in heb.