Eiwitten in zuivel

 

Al eerder schreef ik een blog over eiwitten in onze voeding. Ik krijg echter zo vaak vragen over welke zuivel nou meer eiwitten bevat en of dat dan juist wel of niet aan te raden is, dat ik hier graag nog even een extra artikel voor jullie over schrijf. In dit artikel een vergelijking van de verschillende zuivel in onze voeding en hoeveel eiwitten deze nou precies leveren. Daarnaast beschrijf ik ook de nodige fabels en feiten over een aantal zuivel producten.

Je lichaam heeft behoefte aan eiwitten. Eiwitten hebben een belangrijke functie in de opbouw van lichaamscellen, maar zijn ook een belangrijk bestanddeel van enzymen en bepaalde hormonen. Zuivel levert veel eiwitten. Eiwit uit dierlijke voedingsmiddelen kunnen in het algemeen makkelijker worden verwerkt dan eiwit uit plantaardige voedingsmiddelen.

meisje melk
bron foto

♥ Eiwitten in melk
Als we kijken naar de eiwitten in melk zien we dat per portie van 200 ml halfvolle melk gemiddeld 6.8 gram eiwit bevat. De volle melk zit er iets onder met 7.4 gram. karnemelk zit het laagst met 5.0 gram eiwit.
(bron: voedingsmiddelen tabel)

♥ Eiwitten in kwark
Een portie magere kwark levert de meeste eiwitten, namelijk 19.5 gram eiwit per portie van 150 gram. De halfvolle kwark levert bijna net zoveel, namelijk 18 gram eiwit.
(bron: voedingsmiddelen tabel)

♥ Eiwitten in kaas
Er zijn veel verschillende soorten kaas. Als we kijken naar de 48+ kaas, dan levert een plak kaas van 20 gram 4.9 gram eiwit. Mozarella levert per 30 gram 6.0 gram eiwit. Geitenkaas (feta) zit op 2.8 gram eiwit per 20 gram. Hüttenkäse komt uit op 2.5 gram eiwit per 20 gram.
(bron: voedingsmiddelen tabel)

♥ Eiwitten in melkvervangers
De hoeveelheid eiwitten in melkvervangers verschilt enorm. Sojamelk levert de meeste eiwit met 6.0 gram eiwit per portie van 200 ml. Amandelmelk komt uit op 1.0 gram eiwit en havermelk op 0.6 gram eiwit. Rijstemelk levert met 0.2 gram eiwit per 200 ml de minste hoeveelheid eiwit.
(bron: Alpro)

♥ Eiwitten in toetjes
Als we kijken naar de yoghurt varianten dan levert volle yoghurt de meeste eiwitten, 7.6 gram eiwit per 200 ml. Halfvolle yoghurt zit er net onder met 7.0 gram eiwit per 200 ml. Magere yoghurt komt het laagst uit met 6.8 gram per 200 ml. Kijken we naar vla dan zit een portie vanille vla (vol) op 6.4 gram eiwit per 200 ml, hetzelfde als halfvolle vanille yoghurt. Een portie roomijs van 150 gram komt uit op 5.9 gram eiwit.
(bron: voedingsmiddelen tabel)

Conclusie:
Zuivel is een goede bron van eiwitten. Als je gevarieerd eet krijg je voldoende eiwitten binnen met je voeding, want zuivel is niet de enige bron van eiwitten. Denk ook aan peulvruchten, noten, vis of vlees die ook een bron van eiwitten zijn.

koekjes en melk
bron foto

Feiten en Fabels

In geitenkaas zit minder eiwit maar wel dezelfde hoeveelheid aan calcium
Fabel: In feta maar ook in hüttenkäse zit minder calcium. Ter vergelijking, een plak gewone 48+ kaas levert 150 mg calcium per plak en geitenkaas 86 mg en hüttenkäse slechts 20 mg calcium

Melkvervangers leveren niet allemaal dezelfde hoeveelheid aan eiwitten
Feit: Met name amandelmelk, havermelk of rijstemelk leveren in verhouding veel minder eiwitten

Eiwitten zijn belangrijker dan koolhydraten of vetten voor je lichaam
Fabel: Het lichaam heeft zowel behoefte aan vetten, koolhydraten als ook eiwitten. Dus juist een goede verhouding van alle bouwstoffen is belangrijk

Halfvolle melk bevat alleen maar eiwitten
Fabel: Halfvolle melk bevat zowel melksuiker, melkvetten als melkeiwitten

Eiwitten kunnen ook gebruik worden als brandstof
Feit: Eiwitten kunnen ook als brandstof door het lichaam gebruikt worden.

Zuivel is niet alleen belangrijk voor het aanleveren van eiwitten
Feit: Zuivel levert niet alleen eiwitten maar is onder andere ook een bron van calcium, vitamine B12 en B6

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

sweetdreamss - Zaterdag 18 maart 2017 11:22
In amandelmelk zit idd maar weinig eiwit, dus ik gebruik zelf eiwitpoeder uit bruine rijst als ik dit neem. Het is bijna onmogelijk om met een normale kcal intake te weinig eiwit binnen te krijgen (0.8 gram per kilo), maar ik sport veel en ben veganist dus voor mij is het wel een aandachtspunt. Goede bronnen van eiwitten zijn verder: alpro go kwark (nieuw bij de ah), groene groenten (broccoli), Nakd crunch bars/complete cookie (wel prijzig) en peulvruchten.
Dees - Zaterdag 18 maart 2017 12:58
Feta is schapenkaas
Robin - Zaterdag 18 maart 2017 13:17
Klopt het dat Griekse yoghurt relatief veel eiwit bevat?

En klopt het dat het ene eiwit het andere niet is? Ik heb begrepen dat hoe meer een eiwit op menselijk eiwit lijkt, hoe minder moeite het je lichaam kost om te verwerken. Dus dierlijk eiwit is beter in dat opzicht en het eiwit in een ei zou dan het allerbeste zijn?
lara - Zaterdag 18 maart 2017 13:50
Bij het eerste kopje over melk is een fout gemaakt. Er staat dat volle melk met 7.4 eiwitten iets onder normaal zit. Dit klopt niet ! Even veranderen in boven of het aantal eiwitten aanpassen. Gok dat het 4.7 is ?
S* - Zaterdag 18 maart 2017 20:39
@dees feta is min 70% schapenmelk evt aangevuld met geitenmelk. Er bestaat overigens ook feta obv koemelk
S* - Zaterdag 18 maart 2017 20:41
@dietist
Eiwitten zijn belangrijker dan koolhydraten of vetten voor je lichaam
Fabel: Het lichaam heeft zowel behoefte aan vetten, koolhydraten als ook eiwitten. Dus juist een goede verhouding van alle bouwstoffen is belangrijk

Erg politiek correct geformuleerd, maar in welke gevallen heeft eiwitten nu prioriteit?
Aniek - Zaterdag 18 maart 2017 21:06
@S Prioriteit? Je hebt het gewoon allemaal nodig, eiwitten, koolhydraten en vetten. Je hebt wat meer eiwitten nodig als je sport / spieren wilt opbouwen.
Anne - Zondag 19 maart 2017 10:14
Ik vraag mij af hoe mensen wisten hoe zij moesten eten voordat men alle stoffen ging analyseren !
Ik wou dat ik niet zo veel wist!
Los - Zondag 19 maart 2017 12:53
@Robin,
Het klopt dat er heel veel verschillende eiwitten bestaan. Eiwitten worden opgebouwd uit aminozuren. Er bestaan veel verschillende aminozuren waarvan je lichaam er een aantal zelf kan maken en een aantal echt uit voeding nodig heeft(de essentiële aminozuren) . Deze bouwstenen kunnen vervolgens in oneindig veel variaties weer worden opgebouwd. In dierlijke eiwitbronnen zitten in principe alle aminozuren die je nodig hebt, met plantaardige bronnen moet je extra goed variëren om te zorgen dat je alles binnen krijgt.
Robin - Dinsdag 21 maart 2017 22:02
@Los: dank voor je reactie, er verhelderend
Nelly de Kok - Vrijdag 8 februari 2019 23:13
Je bedoelt dat de volle melk er iets boven zit qua eiwitgehalte, of is het percentage fout weergegeven?