Eetstoornis herstel: de rem erop

 

Misschien herken je dit wel. Na een poos te weinig eten heb je besloten om je eetpatroon uit te breiden, ofwel weer terug te gaan naar een goed en volwaardig eetpatroon. Maar dan gebeurt er iets waardoor je toch weer de rem erop zet, ofwel je stopt met het uitbreiden van je eetpatroon. Waarom gebeurt dit en nog belangrijker, wat kan je hier tegen doen? Daarom een blog met praktische tips om dit te aan te pakken. Waarom rem erop?

Aankomen in gewicht
Een veel gehoorde reden om toch de rem erop te zetten is als iemand aankomt in gewicht. Zeker als je gewend bent om vaak op de weegschaal te staan kan het hogere getal op de weegschaal je van slag maken. Een tip kan zijn om dus niet te vaak op de weegschaal te gaan staan. Maximaal 1 maal per week op een vast tijdstip is het advies. Want wat weeg je als je dagelijks weegt of meerdere malen per dag? Dan weeg je eigenlijk je natuurlijke schommelingen zoals maaginhoud, darmvulling en je vochthuishouding die schommelt. Je weegt dus niet je ‘echte’ gewicht.

meisje
bron foto

Vocht vasthouden
Je voelt je opgeblazen. Zeker als je een poos te weinig hebt gegeten kan je door het uitbreiden van je eetpatroon vocht gaan vasthouden. Dit is tijdelijk gewicht maar kan je soms wel zien en voelen. Wat kan  je hier tegen doen? Belangrijk om wel voldoende te blijven drinken en te eten om je lichaam zo snel mogelijk weer te laten wennen aan een vast ritme van eten en drinken. Ben je echt kilo’s aangekomen in vocht dan is het altijd goed om je huisarts of behandelaar in te schakelen. Om uit te sluiten dat er geen sprake is van refeeding.

Je hebt een vol gevoel in je maag
Bij het uitbreiden van je eetpatroon kan je sneller een vol gevoel krijgen in je maag. Dat komt omdat je maag een soort ballon is met sensoren. Als je een poos weinig hebt gegeten zal je maag een soort inkrimpen. Ga je dan weer normale hoeveelheden eten dan moet het lichaam hier weer aan wennen. Het zogenaamd uitrekken van je maag kan dan een vol gevoel geven en kan in het begin heel naar aanvoelen. Wat kun je hier tegen doen? Zeker niet stoppen met eten want zo doorbreek je niet het patroon maar hou je het juist in stand. Je kan je eten wat meer gaan verdelen.

Stel je hebt 6 eetmomenten dan kan je het eten gaan verdelen over 8 eetmomenten. Zo heb je kleinere porties. Je zou je brood kunnen roosteren. Door het roosteren van brood verliest deze wat vocht (geen calorieën, dat is een fabel), maar dit kan er wel voor zorgen dat je minder snel vol zit. Soms wordt het roosteren van brood afgeraden als je bijvoorbeeld veel kruimelt met het eten, dan wordt om die reden het roosteren juist afgeraden. Goed om dit eerst met je behandelaar af te stemmen.

Een andere tip is om niet te veel bij je maaltijden te drinken. Ook niet vlak ervoor. Zo kan je maag al vol zijn, wat het moeilijker maakt om je maaltijd op te krijgen.

Angst dat het aankomen te snel gaat
Een veel voorkomende angst is dat iemand denkt dat ze te snel aankomt in gewicht terwijl ze nog niet op een volledige eetlijst zit. Dit kan komen doordat er in het begin dus tijdelijk meer vocht kan worden vast gehouden. Dit vocht is tijdelijk en verdwijnt ook weer. Ook moet het lichaam wennen aan meer voeding waardoor het kan dat je lichaam, ofwel je stofwisseling, nog in een spaarstand staat. Wat kan je hier tegen doen? Niet stoppen maar verder doorgaan met het opbouwen.

fiets
bron foto

Hoe eerder je lichaam weer went aan een vaste regelmaat van voeding hoe eerder je stofwisseling weer harder kan gaan werken. Wat ook kan gebeuren is dat door het opbouwen je niet aankomt maar juist afvalt. Dit is als je ondergewicht hebt niet de bedoeling maar dat betekent dat je stofwisseling weer harder is gaan werken. Ook dan is het belangrijk om voldoende te gaan eten en de opbouw van je eetpatroon door te zetten.

Bang om door te slaan met eten
Als je aan het uitbreiden bent met eten kan het zijn dat je meer trek krijgt. Een angst die daarbij kan optreden is om door te slaan. Waar komt dit hongergevoel vandaan? Door meer te eten gaat je stofwisseling harder werken, ofwel je verbrandt meer, waardoor je lichaam het signaal afgeeft dat het meer energie nodig heeft. Je honger en verzadigingssysteem functioneert weer zoals het hoort. Wat moet je tegen de honger doen?

Je kan eventueel de stappen waarmee je je eten uitbreid groter maken (uiteraard wel in overleg met je behandelaar). Maar is dat niet mogelijk dan kan je kijken of je voedingsmiddelen kan kiezen die meer verzadiging geven. Denk aan volkorenbrood, volkoren rijst of pasta. Deze bevatten meer vezels wat meer verzadiging geeft. Kijk ook of je voldoende fruit en groente eet op een dag. Ook kan je vaker kiezen voor wat rauwkost bij je beleg op brood. Let op of je ook voldoende vetten en eiwitten eet. Dus boter op je boterhammen en een glas melk bij je broodmaaltijd of kies voor eiwitrijk beleg zoals kaas of vleeswaren.

Heb jij nog een goede tip wat jou heeft geholpen toen de rem erop zat?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Muisje - Zaterdag 27 mei 2017 13:28
Waar slaat dat nou op? Dit
Klinkt heel onaardig zoals je dit schrijft, als je het positief bedoeld kan je misschien iets keer woorden gebruiken zodat dit ook zo overkomt...
livelifewell - Zaterdag 27 mei 2017 13:46
Wat bedoel je precies?
Sheila - Zaterdag 27 mei 2017 14:21
Onaardig? Wat is hier onaardig aan? Heel erg bedankt voor deze waardevolle blog! Erg helpend voor mij.
@hierboven - Zaterdag 27 mei 2017 14:23
De bovenste reactie duidt (denk ik) op een nog eerdere (niet zo aardige) reactie die inmiddels verwijdert is, niet op de blog zelf.
Team Proud2Bme - Zaterdag 27 mei 2017 16:56
Dat klopt inderdaad :)
B - Zaterdag 27 mei 2017 16:47
Even een totaal ander onderwerp dan deze blog, maar ik wist niet waar ik het anders moest plaatsen.

Waarom worden er geen blogs gemaakt over "een eetstoornis tijdens ramadan, of struggles tijdens de ramadan" ik zou er graag eentje zien. Er zijn vast en zeker ook veel moslim meisjes die daar elk jaar problemen mee hebben en tips nodig hebben.


Liefs
Team Proud2Bme - Zaterdag 27 mei 2017 16:56
We hebben hier verschillende blogs over:

1. https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Eetstoornis_tijdens_de_Ramadan
2. https://www.proud2bme.nl/Proud2B-eat/Ramadan_en_een_eetstoornis

Liefs, Team Proud2Bme
Nadine - Zaterdag 27 mei 2017 20:45
Bedankt! dit komt precies op het goede moment. Erg helpend!
M. - Zondag 28 mei 2017 07:35
Ik kom tot de conclusie dat mijn ' herstel' vooral een rem is geweest. Nu ben ik al jaren uit behandeling.