Eetstoornis: olie en vetten
Op het forum lees ik regelmatig dat mensen het erg lastig vinden om weer bakboter en olie te gaan gebruiken. Ik vond dit zelf ook heel erg lastig. Ik zag dit toch als onnodige en vooral als ongewenste calorieën. Dit is, samen met frisdrank, voor mij een van de moeilijkste dingen geweest om te overwinnen. Waarom is dit zo lastig en wat zijn nou eigenlijk vetten en oliën. Ze staan eigenlijk bekend als producten die veel energie en dus ook calorieën bevatten. Dat is vaak ook de reden waarom mensen en ook ik die producten ontlopen of hebben ontlopen.
Als je verder kijkt dan de calorieën zie je dat deze producten ook veel goede en essentiële voedingswaarden bevatten. Er zitten bijvoorbeeld vitamines in die alleen in vet oplosbaar zijn. Deze vitamines zijn essentiële vetzuren voor je lichaam. Je hebt ook een onderscheid tussen onverzadigde en verzadigde vetten, maar het verschil daartussen is voor de meeste mensen onduidelijk. Het verschil zit hem in de structuur en de functie van die vetten. Als je daar meer over wilt weten kan je deze blog daarover lezen van de diëtiste.
Het eten en gebruiken van vetten tijdens het koken is gezond en ook erg belangrijk. Hoewel de meeste mensen dat wel weten is het erg lastig om dat ook te durven. Door de ogen van de eetstoornis wordt het toch gezien als onnodige calorieën, daarom bakte ik mijn vlees en groente niet in olie. Ik bakte het dan vaak in niks of water. Ik vond het ook erg lastig om iemand anders voor mij te laten koken. Ik had geen controle over de hoeveelheid olie die hij of zij gebruikte. Daarnaast kon ik ook helemaal in paniek raken wanneer ik zag dat mijn vader naar mijn idee te veel olie in de pan deed. Ik heb daarover veel ruzies gehad met mijn ouders.
Ik was dus eigenlijk heel erg bang dat ik van die olie dik zou worden en meteen zou aankomen. Eigenlijk had ik allemaal onjuiste ideeën over wat de vetten in mijn lichaam met mij zouden doen. Ik had namelijk het idee dat ik die olie meteen zou opslaan als vet rondom mijn buik. Ik heb geen idee waarom ik dat dacht, maar dat is natuurlijk helemaal fout. Hoe vet verwerkt wordt is een lastig en ook een erg scheikundig proces, maar het is onmogelijk dat het meteen opgeslagen wordt als vet en zeker zo specifiek als op je buik.
Het was voor mij een hele strijd om weer bakvetten en oliën te durven eten. Wat mij heel erg heeft geholpen is de realisatie dat het gezond is om olie en (bak) boter te eten. Iedereen zonder eetstoornis gebruikt die producten, want naast dat ze gezond zijn zorgen ze er ook voor dat je eten lekkerder wordt. Zeker gezien het feit dat een stukje gebakken kip of groente in water vaak eindigt als een zwart en taai bolletje wat eigenlijk niet te eten is. Tijdens mijn herstel zag ik in dat mijn gedrag niet normaal was en mijn angst daarvoor ook zeker niet. Daardoor besefte ik dat er iets moest veranderen. Ik heb toen allemaal verschillende soorten bakproducten gekocht en meteen alle etiketten door iemand laten afplakken. Daarna ben ik gaan experimenteren met verschillende soorten oliën tijden het koken. Ik ben toen gaan kijken wat het beste bij welke maaltijd en product paste.
Het kan ook zijn dat jij moeite hebt met boter op je brood smeren. Je kan het bijvoorbeeld vies vinden, maar je kan het ook gewoon onnodig vinden. Ik kom uit een familie waar eigenlijk niemand boter lust. Mijn vader en ik zijn de enigen die het lusten. Het was voor mij dus heel makkelijk om geen boter meer te gaan te gaan eten. Tijdens mijn herstel moest ik dat echter wel weer gaan doen. Ik vond dat erg lastig, zeker aangezien ik bij bepaalde producten helemaal geen boter lust. Ik vind de smaak dan niet storend maar wel de substantie. Ik ben toen in overleg substituten voor boter gebruikt. Zo gebruikte ik onder kaas olijfolie in plaats van boter. Daarnaast gebruikte ik vaker roomboter dan margarine, omdat ik dat wel lekker vond. Als je hier meer over wilt weten kan je de blog van de diëtiste hierover lezen.
Ik vond dat in het begin erg eng, want voor sommige producten heb je veel meer boter of olie nodig dan voor andere producten. Je kan bijvoorbeeld schnitzels niet fatsoenlijk bakken zonder ruimschoots boter te gebruiken. Doordat ik ging experimenten zag ik in dat olie ervoor zorgt dat jij je eten lekkerder maakt, maar ook gewoon eetbaar. In een gezond eetpatroon hoort ook olie en boter, aangezien het essentiële vetzuren bevat voor je lichaam.
Olie en boter is dus net zoals al het overige eten. Het is iets wat je nodig hebt, maar wat je gewoon met mate moet eten. Niks is per definitie ongezond of vet, het gaat om de hoeveelheid. Het heeft mij geholpen om de etiketten af te plakken en te experimenteren met verschillende producten, maar wat mij het meeste heeft geholpen is de tijd en de realisatie dat dit normaal is. Ik had zelf een klein zetje nodig in de goede richting om dit te overwinnen. Wanneer jij bezig bent met herstellen, zal je ook merken dat op een geven moment dit makkelijk wordt om te overwinnen. Herstellen is hard werken, maar zolang je vecht kom je steeds een stapje dichterbij!
Wat helpt/hielp jou om weer olie en boter te eten?
Bron: CDA
Gerelateerde blogposts
Reacties
Het is niets anders dan een bestanddeel dat van nature voorkomt in voeding en in ons lichaam. Je hebt het nodig om gezond te kunnen zijn.
Maar als ik bijvoorbeeld een boterham eet met hagelslag vind ik het wel lekker om daar margarine op te doen, en ook omdat de hagelslag anders niet op brood het blijft zitten haha
Tuurlijk gebruik ik bij een gehaktbal wat meer boter dan bij zalm want bij gehaktbal is dat gewoon lekkerder als het suddert. En bij draadjesvlees hetzelfde.
Maar een onnodig grote hoeveelheid gebruiken nee.
Ik ben zelf sinds kort wat meer roomboter gaan eten, op krentenbolletjes of op vers brood met hagelslag bijvoorbeeld. Ik was vergeten hoe lekker dat kan zijn!
Halvarine ben ik wel altijd blijven eten, omdat ik er gewoon niet over dat om dat weg te laten (in tegenstelling tot de meesten dus). Roomboter had ik wel verbannen en heb ik heel lang eng gevonden. Nu kan ik het gelukkig weer eten als ik daar zin in heb!
In ieder geval niets mis met vet of olie, gewoon (ook afhankelijk van wat voor vet of olie) niet te heet verhitten.
Vet was nooit een probleem, want 'dat is maar weinig'. Liever één bord met (veel) vet dan twee met veel kauwwerk of hoeveelheid. Getsie, een hele tijd op eten kauwen, nee dan liever iets wat vetter is dat ik niet zo veel 'hoef' te eten.