Een basislijst voor mannen

 

Bestaat er ook een basislijst voor een gezond voedingspatroon voor mannen? Deze vraag werd onze diëtist de laatste maanden meermaals gesteld. Samen met een deskundige stelde ze een lijst samen.

Iedere leeftijdsgroep heeft weer andere behoeftes en om die reden ook andere aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Ook is de dagelijkse behoefte afhankelijk van andere factoren zoals de fysieke activiteiten die iemand dagelijks heeft. Denk bijvoorbeeld aan het type werk wat je uitoefent. Geslacht is ook van invloed op de dagelijkse behoefte aan energie. Mannen hebben in verhouding meer energie nodig dan vrouwen.

man basislijst voeding gezond

Dit is een richtlijn wat een man gemiddeld per dag nodig heeft. De voedingslijsten zijn gebaseerd op de nieuwe Richtlijnen Gezonde Voeding. Uiteraard kan je variëren met boterhammen en beleg. Als tussendoortje kan je gebruik worden gemaakt van de variatielijst waarnaar wordt verwezen. 

Ontbijt:
4 boterhammen met margarine of halvarine
1x (vegetarische) vleeswaren
1x kaas                                                                                                                                         2x beleg naar keuze
1 beker zuivel

Tussendoor:
1 tussendoortje, zie variatielijst tussendoortjes
1 stuk fruit
1 glas koffie/ thee/ water

Lunch:
4 boterhammen met margarine of halvarine
1x kaas
1x (vegetarische) vleeswaren
1x zoet                                                                                                                                        
1x beleg naar keuze
1 beker zuivel

Tussendoor:
1 tussendoortje, zie variatielijst tussendoortjes
1 stuk fruit
1 glas koffie/ thee/ water

Avondeten:
minimaal 4 opscheplepels groenten of 3 opscheplepels groenten en 1 schaaltje rauwkost
minimaal 4 opscheplepels aardappelen( 4 stuks), (zilver)vliesrijst of (volkoren) meelspijzen
1 juslepel jus/saus
1 portie vlees(vervanging), kip of vis
1 schaaltje zuivelnagerecht

Tussendoor: 
1 tussendoortje, zie variatielijst tussendoortjes
1 glas thee/koffie/water

N.b. drink minimaal 1,5 liter vocht op een dag.

Fotografie: Pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

LeRose - Donderdag 15 maart 2018 10:23
En voor kleine mensen van 1.50 tot 1.65 dan?
Dat is ook niet gemiddeld
ano - Donderdag 15 maart 2018 10:48
lengte is niet zo een heel erg groot verschil in energie, variëren in je voeding en je zal echt geen verschil merken ♥ ben zelf ook maar 1.64m ;)
LeRose - Donderdag 15 maart 2018 10:51
Toch heb ik daar ook liever een gemiddelde voor, want het scheelt toch echt wat. Sommige mensen die klein zijn hebben misschien een snelle stofwisseling maar anderen juist normaal of laag.
GM - Donderdag 15 maart 2018 10:53
Snelle of langzame stofwisseling heeft dan weer niks te maken met lengte...
Uiteindelijk is het gezond om zonder lijst te eten en op je eigen gevoel. Dan zul je zien dat je stabiliseert. Voor sommigen die 1,60 zijn is dat gewoon basislijst voor vrouw, voor anderen weer iets meer etc.
LeRose - Donderdag 15 maart 2018 11:13
Nja ik blijf bij mijn vraag
marleen - Donderdag 15 maart 2018 11:17
waarom vind je dat gemiddelde dan zo belangrijk? Om nog meer te beginnen tellen en alleen maar met cijfertjes bezig te moeten zijn?
Echt kiezen voor herstel betekent ook het leren loslaten. En je zorgen maken over die paar centimeter en de invloed op je energiebehoefte, is net zo onzinnig als eetlijsten gaan maken die verschillen of je grote of kleine boterhammen hebt
LeRose - Donderdag 15 maart 2018 11:30
Het is fijn als richtlijn, ik heb niks gezegd over dat ik cijfers tel en ik mag dit best vragen dus nogmaals ik blijf bij mijn vraag.
Anoniem - Donderdag 15 maart 2018 16:39
Jouw overtuiging is kennelijk dat lengte energiebehoefte beïnvloedt. Dat is misschien zo (of niet, ik heb er geen bewijs voor), maar een belangrijke factor is het zeker niet. Er zijn vele andere factoren die energiebehoefte bepalen. De reden dat mannen een aangepaste behoefte hebben, heeft meer te maken met spiermassa dan met lengte.

Richtlijn voor kleinere vrouwen (ik ben 1.61 cm) is gewoon voor een gemiddelde vrouw. Ik kan je ook uit eigen ervaring vertellen dat stofwisseling bepaald wordt door vele andere en veel belangrijkere factoren dan lengte. Om stabiel te blijven at ik destijds meer dan een aankomlijst. Als ik hier opschrijf wat mijn aankomlijst was, schrik je denk ik. Dat was meer dan deze mannenlijst hierboven.

Inmiddels ben ik een aantal jaren verder en eet ik veel minder dan ik toen nodig had om stabiel te blijven. De enige die jou dus een betere richtlijn kan geven dan de basislijst, is je lijf zelf.
Girlll - Donderdag 15 maart 2018 16:37
Ik snap wat je bedoelt! Ik ben 1.53m en heb ook al gauw zoiets van; het hoort niet als ik in een restaurant alles opeet of überhaupt normaalgesproken meer zou eten dan vriendinnen want ik ben kleiner. Echter merk ik nu dat ik regelmatig zelfs meer eet dan bijna iedereen om mij heen, familie, studiegenoten etc. Ik kan mezelf wel gek lopen maken daarom, maar ik heb het gewoon nodig. Zeker omdat ik 4 a 5x per week intensief train en daarnaast 2 dagen in de horeca werk. Je kunt je wel voor altijd blijven verschuilen achter 'ja maar ik ben klein' maar het gaat je niet helpen. Daarbij ontken ik niet dat het kan zijn dat je inderdaad minder nodig hebt dan een ander, maar dit zal niet enkel aan lengte liggen. Ook aan gewicht, spiermassa, activiteitenniveau, stofwisseling etc.
T - Donderdag 15 maart 2018 10:35
Ahhh wat fijn dit’
Wuuut - Donderdag 15 maart 2018 11:29
Dit is echt overdreven veel
Honeychild - Donderdag 15 maart 2018 11:42
Ik ken mannen die 's middags 6-8 boterhammen eten en dat gewoon nodig hebben. Het is dus zeker niet 'overdreven veel'. Niet echt helpend om dit op te schrijven, denk je niet?
luuk - Donderdag 15 maart 2018 11:47
heb je er ook maar een seconde over nagedacht om dit te reageren? lekker helpend is dit 👍👍👍
Jacky - Donderdag 15 maart 2018 11:53
Ik vind dat eigenlijk wel meevallen. Wat Honeychild ook zegt: ik ken zat mannen die wel meer eten (zeker ook qua avondeten en tussendoortjes).
*** - Donderdag 15 maart 2018 12:38
Is zeker niet teveel. Ik eet als jonge vrouw van 1m66 meer dan dit en kom daar niet van bij. Dus voor een gemiddelde man lijkt me dit allesbehalve teveel.
joya - Donderdag 15 maart 2018 17:19
Ik, vrouw van 33 die niet sport en gezond gewicht heeft, eet dit ook (of meer) en blijf hier stabiel bij. Dus opmerking dat t veels te veel is , is onnodig. Wel is het zo dat stofwisseling, activiteiten in dagelijks leven, eventuele ziektes (waar ook veel energie voor nodig is vanuit je lichaam) een rol spelen. Maar het is daarom ook een richtlijn en niet een standaard waar iedereen zich goed bij voelt. Echter, als je een eetstoornis hebt/ net overheen bent, is het vaak zo dat je hongergevoel nog niet optimaal werkt , dan is zo'n lijst handig. Trouwens goed dat er ook nu aandacht komt voor de mannen !
Stellar - Donderdag 15 maart 2018 13:18
top, ik vind sowieso dat er wel wat meer aandacht mag zijn voor mannen met eetproblemen en zelfbeeld problematiek
mikkey - Donderdag 15 maart 2018 14:22
vind ik ook :)
EM - Donderdag 15 maart 2018 17:11
Top dit! Vraag me nu alleen af hoeveel zo’n ‘portie’ is van zuivel, vlees(vervanger) of een opschepepel groenten/zetmelen. Voor de rest, erg fijn om dit te lezen.
N - Donderdag 15 maart 2018 17:51
Bij de voedingslijsten op de site staat volgens mij ook een uitleg van wat een portie gemiddeld is
J. - Donderdag 15 maart 2018 17:57
Yoooo waarom zijn er weer zoveel rot opmerkingen van mini-meiden die zeuren over hoeveelheden. Kan het aub even stoppen. Dit is een lijst voor "ons" graag geen onnodig gezeik wat jongens misschien weer onzeker maakt. Zeuren over lengte doe je maar bij je eigen kleine-meisjes-eetlijst-topic.
LeRose - Donderdag 15 maart 2018 18:02
Het was gewoon een vraag dus zeiken over iemand zijn vraag doe je maar in het ik vind het leuk om lekker negatief te doen topic
J. - Donderdag 15 maart 2018 22:12
Geen zin in, kom ik jou daar weer tegen.
Wuuut - Donderdag 15 maart 2018 18:32
Sorry voor mijn reactie dacht niet na
EM - Donderdag 15 maart 2018 18:41
Overigens benieuwd of er ook aan een aankomlijst wordt gewerkt
Snoezel - Donderdag 15 maart 2018 23:09
Ik vind het eerder aan de weinige kant voor een man omdat ik persoonlijk meer eet.
A. - Vrijdag 16 maart 2018 09:23
Ik denk niet dat er iemand gezond is die volgens deze lijsten eten !
Zo wie zo is lijstjes volgen niet normaal.Wel een goed hulpmiddel om te leren eten,maar niet meer dan zo.Er is geen enkel lichaam dat elke dag dezelfde behoeftes heeft ! En geen enkel lichaam is hetzelfde.
Lijstjes blijft jezelf beperkingen opleggen ,voorschriften volgen die iemand anders je opgelegd heeft ,in plaats van jezelf te laten zien zoals je bent en ervoor uit te komen wie je bent ,wat je voelt en wat je nodig hebt.
Sanne - Vrijdag 16 maart 2018 10:15
Fijn dat hier een antwoord op kwam.

Waarom gaan de lijsten altijd uit van de gemiddelde mens ?
Ik voldoe nooit aan dat gemiddelde /normale !!
Mijn leven is niet gemiddeld of normaal ,mijn lichaam reageert niet gemiddeld of normaal,mijn behoeftes lijken ook niet gemiddeld of normaal !! 😦😦😦
Die gemiddelde eetlijsten zijn altijd een grote bron van frustratie geweest in mijn herstelgeschiedenis.

Anoniem - Vrijdag 16 maart 2018 11:12
Sanne, voor veel mensen werken deze lijsten als richtlijn (waar je dus zowel naar boven als naar beneden van kunt afwijken!). Als jouw lichaam niet gemiddeld reageert (dat kan zeker: zie mijn bovenstaande post waarin ik aangaf ooit een flinke verhoging op aankomlijst nodig te hebben gehad!), dan is het dus zaak om uit te vinden waarin jouw lichaam afwijkt en wat je dan nodig hebt. Als je dat weet, kun je twee dingen doen:
1. Naar behoefte eten;
2. Als je nog niet toe bent aan eten naar behoefte: Liefst samen met een professional een lijst opstellen die jouw lijf wel helpt, zodat je een persoonlijke richtlijn hebt totdat je wel toe bent aan naar behoefte eten.

Het lastige is dat veel mensen met een eetstoornis een vertekend beeld hebben van wat hun lijf nodig heeft, en het dus heel moeilijk in te schatten is of er daadwerkelijk sprake is van een afwijkende behoefte. Betekent niet dat het niet kan.

Ik ben zelf van mening dat vele hulpinstanties te weinig persoonlijke zorg bieden (been there, done that, al is dat 8 jaar geleden en weet ik niet hoe dat nu is). Ik kan mezelf daardoor natuurlijk laten frustreren en niet herstellen. Daar heb ik alleen vooral mezelf mee. Ik kan ook stoppen met schoppen tegen de aangeboden hulp en op zoek gaan naar wat ik wél nodig heb om beter te worden. Dat was in mijn geval niet de geboden aankomrichtlijn, de focus op eten, een groep waardoor ik me negatief liet beïnvloeden en cognitieve gedragstherapie die mijn diepgewortelde pijn niet kon veranderen. In mijn geval was dat wel veel autonomie op het gebied van eten, een therapeut die goed inzag dat cognitieve gedragstherapie mij niet hielp, en vooral geen externe druk.
Dat is natuurlijk voor iedereen anders, maar moraal van het verhaal: Onvrede met therapie is het niet waard om je energie in te steken. Je eigen herstel wel.