De Foodtrends van 2015
Ieder jaar zijn er allerlei dingen trendy om te eten. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende macarons of de cronuts die afgelopen jaar superhip waren. Niet te vergeten waren afgelopen jaar de superfood helemaal booming. Duizenden mensen sloegen balen quinoazaden en tarwegraspoederpotten in. Ook dit jaar zullen er weer allerlei foodtrends ontstaan. Een aantal van deze trends zijn zijn er nu al of worden binnenkort verwacht. Ik ging online op onderzoek uit en vond de volgende foodtrends voor 2015.
♥ Meatless Monday
Dit vind ik een mooie ontwikkeling! Steeds meer mensen zullen dit jaar een vleesloze dag inplannen, zoals meatless monday. Groentes zullen daarnaast een grote rol gaan spelen bij ons avondeten.
♥ Minder weggooien
Mensen worden zich in 2015 meer bewust van de waarde van eten. We zullen minder met elkaar weggooien. Van kleine restjes maken we weer soep en eten dat over is vriezen we in. Dit is niet alleen goed voor onze portemonee maar ook voor het mileu. Albert Heijn komt met "Buitenbeentjes", groente en fruit dat eerder vanwege het niet perfecte uiterlijk werd afgekeurd en weggegooid.
♥ De pizzabagel
De pizzabagel wordt dit jaar echt een trend. Dit is een eenvoudige kleine ronde pizza die qua vorm lijkt op een bagel. Eenvoudig op te eten en makkelijk voor onderweg. Ik ben benieuwd wanneer ik de eerste hier in de supermarkten spot. Heb jij ze al gezien of gegeten?
♥ Insecten
Vanaf deze maand verkoopt Jumbo insecten in hun supermarkt. Het eten van insecten schijnt helemaal hip te worden. Laat dat tarwegras maar staan, de superfood van 2015 worden insecten. Op de redactie zijn we heel benieuwd naar dit eten en we willen het dus graag eens voor jullie reviewen. Nu alleen nog een Jumbo vinden die het verkoopt.
♥ Clean eten
Het 'zuiver eten' zal dit jaar steeds populairder worden. Dit doen we niet om gewicht te verliezen, maar om zo natuurlijk mogelijke producten te eten zonder allerlei bewerking en toevoegingen. Clean eten betekent ook veel groente en fruit eten aangevuld met vlees, vis, oergranen, bataat, noten, zaden en pitten. Tenslotte zijn we meer alert wat er op de verpakking van producten staat.
♥ Zonder verpakking
Passend bij het clean eten en niet weggooien willen we ook steeds minder producten hebben met verpakking. We proberen daarom zoveel mogelijk los te kopen. Hoe minder verpakking, hoe beter. Zonde om dat allemaal weg te gooien.
♥ Met elkaar eten
Dit jaar zullen mensen elkaar steeds meer opzoeken om met elkaar te eten en om eten te delen. Dat zie je ook gebeuren in nieuwe, hippe initiatieve als de markthallen in Rotterdam en de foodhallen in Amsterdam. Ook meer lokaal onderstaan er allerlei kleine initiatieven waar mensen met elkaar eten.
♥ Normaal superfood
In plaats van alle dure en bijzondere superfood van afgelopen jaar, zal nu steeds meer worden gekozen voor de bekende, alledaagse superfood. Denk bijvoorbeeld aan brocolli, spruitjes en spinazie.
♥ Een aantal andere trendy food producten dit jaar zijn: Esdoornwater, Vis uit blik, Hüttekase, zeewier, tofu, teffmeel, bloemkoolrijst en ijsjes met groentesmaak.
Wat vind jij een lekkere of goede foodtrend?
Gerelateerde blogposts
Reacties
E-nummers;
supermarktchocola;
supermarktbrood;
supermarktfruit.
En deze voedingsmiddelen worden in de hemel geprezen:
Quinoa;
gojibessen;
couscous;
biologische producten;
99% cacao chocola;
glutenvrij brood.
Terwijl het grootste aantal mensen geen eens klachten van de vorige eetgewoonten kregen, maar iedereen is zo bang om ongezond te worden door al die nieuwe voedselgoeroe's die zeggen wat mag en wat niet. Ik vind het een beetje lijken op een ( wel hele erge milde) vorm van pro-ana. Met al die verboden en geboden.
Meatless monday doe ik wel vaker dan maandag haha, ik vind groenten erg lekker vooral met wat olie roergebakken in een pannetje en veel kruiden. Ideaal als vleesvervanger!
Ik vries tegenwoordig ook veel eetresten in dit omdat ik vind dat je zuinig moet zijn met voedsel waar je geld aan uitgeeft. Maar ook eten wat eigenlijk al over de houdbaarheidsdatum is eet ik nog. Kan nog prima, zolang je er niet ziek van wordt.
Mijn vader zei altijd: Als jij niets probeert en van wat minste al bang wordt zoals een yoghurt die 1 dag over de datum is, een moeder die bang is dat haar kind ziek wordt als het eens vies thuiskomt van spelen in het bos. Zulke dingen zijn juist goed voor je, wordt je immuunsysteem beter van.
Alleen die insecten mogen we wel weglaten, mij niet gezien haha
Ik vind ze er best vies uit zien.
Het is inderdaad een verpakt cadeau, een wolf in schaapskleren.
Ik vind de trend rondom clean eten ook niet zo geweldig. Het gaat vaak wel om willen afvallen/dun zijn. Ik was er zelf ook extreem mee bezig. Ik sportte veel en had mijn anorexia de deur uitgeschopt (of misschien met deze trend toch wel niet).
Maar toen kwamen de eetbuien. Na al die gezonde voeding en geen suikers meer durven eten etc., werd de drang ernaar sterker, zeker omdat ik mezelf al 4 jaar lang van alles ontzag.
Eerst waren de eetbuien nog subjectief, toen werden ze objectief en kwam ik kilo's aan. Nog steeds heb ik er last van, maar dat komt vooral omdat de angst voor voedsel zo groot is door al die verschillende trends, dat ik niet meer weet wat wel en niet kan/gezond is/waarbij ik weer op een normaal gewicht zou kunnen komen. Want dat weet ik wel. De periodes van anorexia waren vreselijk, het extreme overeten vind ik persoonlijk nog zwaarder, maar ik wil mezelf weer terug zien te vinden.
Ik geloof niet in al die voedselhypes. Ik geloof in balans.
Verder denk ik wel dat het beter is vers te eten (dan alleen dingen met chemische toevoegingen), maar dat af en toe een hamburger of zak drop ook prima is (: Beetje de balans.
De insecten zou ik wel willen proberen! Maar dan zal ik eerst mijn drinkvoeding los moeten leren laten... By the way, ik ben ook wel van meer en veel groente. En net als RosieV eet ik ook weleens iets wat over de datum is. Kan vaak nog prima!
Voor mij staat de trend op meten is weten... dus regelmatig naar de orthomonuculair die meet of ik van alles genoeg in mijn lijf heb. Ook geen pakjes en zakjes gebruiken...
Voor mij staat de trend op meten is weten... dus regelmatig naar de orthomonuculair die meet of ik van alles genoeg in mijn lijf heb. Ook geen pakjes en zakjes gebruiken...
En daarbij het liefst zo veel mogelijk puur en onbewerkt - gewoon dicht bij de basis.
En tja... ik heb makkelijk praten, mijn ouders hébben een groententuin en mijn vader jaagt (wildbeheer), dus hoe makkelijk wil je het dan hebben.
Zelf heb ik ervoor gekozen om max. 3x in de week vlees te eten. De overige dagen eet ik een ei of vis. Eieren zijn niet duur en daardoor kan ik voor iets beter kwaliteit vlees/vis kiezen (wat ik wel belangrijk vind). Daarnaast doe ik niet zoveel met alle trends en superfoods. Het is vaak ontzettend duur en moet van heinde en ver ingevlogen worden. Zoals Scarlet al zei: in Nederland hebben wij ook onze superfoods, van eigen bodem. Denk aan de walnoot, broccoli, spruiten, boerenkool, en straks in de zomer onze zomergroenten. Als je die dagelijks met fruit in je smoothie doet, krijgt je gezondheid ook een enorme boost aan goede stoffen binnen - passend bij het seizoen, dus ook passend wat we nu in de winter en straks zomer nodig hebben. Onze wintergroenten (kolen enzo) bevatten niet voor niets zoveel vit. C en D. Daar hebben wij Nederlanders in de winter gewoon wat tekort aan / we kunnen we wel wat extra van gebruiken. En in de zomer is het weer anders. Dat vind ik mooi.
Het wordt ons zo opgedrongen overal ,ik word er ontzettend onzeker van .
Het is zo ingewikkeld geworden om gezond te doen !
Van mij mag iedereen eten waar hij zich lekker bij voelt. Ik doe dat bij simpel eten met niet al te veel toevoegingen, maar ik ga niet op E-nummers zitten letten ofzo, als men maar van eten geniet en bedenkt dat het ook maar 'gewoon' brandstof voor je lijf is. (dit vond ik met mijn eetstoornis echter een moeilijk motto om te geloven, maar het leeft een stuk minder gestresst en ik denk daarmee ook gezonder;)
Veel trends vind ik wel een goede ontwikkeling; meer bio, meer lokaal, minder vlees/vis/melkproducten, minder e-nummers en fabriekseten. Je moet inderdaad niet overdrijven... Maar hoeveel zooi er verkocht wordt en dus over het algemeen gegeten wordt, is ook zwaar overdreven, en zeker niet echt gezond. Ik denk dat we best wat verantwoordelijkheid mogen nemen over wat we naar binnen werken en het feit dat we zo last hebben van welvaartsziekten. En met 'we' bedoel ik niet alleen de consument, maar met name voedselgiganten. Je wilt niet weten hoeveel zij lobbyen om bepaalde zaken toegestaan te krijgen binnen de EU.
Ook denk ik dat het goede ontwikkelingen zijn, omdat het ons dichter bij de essentie van het voedsel brengt en meer rekening houdt met de natuur, aarde, bodem. Dit is lang genegeerd, vervuild, of uitgeput en nu blijkt dat de intensieve manier van landbouwbedrijven toch niet werkt. Het creëert alleen maar voedselproblemen.
Graag gedaan! Normaal durf ik niet zoveel te delen op de website. Maar die voedseltrends doen veel met me.
En ik ben van mening dat een gebalanceerd voedingspatroon het gezondst is. Hopelijk kunnen wij op een gegeven moment allemaal relaxt met eten omgaan. :)
Ook dat met kliekjes en restjes ben ik van, vooral bijv met 's avonds pasta of een pannenkoek, dat is heerlijk de volgende dag.
Soep maak ik vaak een grote pan, en dan doe ik het in delen in de vriezer.
Vlees at ik al nooit en die insecten sla ik lekker over. Doe mij die pizzabagel maar!
Denk inderdaad dat superfood heel triggerend kan zijn en ook nergens voor nodig is. Maar in dit blog gaat het toch niet om het ophemelen daarvan? Er staat juist dat dat nu gelukkig is afgenomen. Dat clean food ken ik niet, maar lijkt me een hippe term voor grootmoeders maaltijd ofzo.
mooi als er meer verbeterd op gebied van fairtrade, milieu en dierenwelzijn.
Ik vind het echt onzin. En ergens ook behoorlijk eetgestoord.