Avondeten met Lonneke

 

Naast tussendoortjes kan ik ook echt genieten van een lekkere warme maaltijd. Iets waar ik vaak 's ochtends al naar uit kan kijken. De laatste tijd ben ik iets meer vrij overdag en probeer ik zelf weer wat vaker te koken. Ik ben absoluut geen keukenprinses, dus de kok bij ons thuis is vooral mijn vriend. Toch vind ik het ook wel leuk om af en toe zelf in de keuken te staan. Afgelopen week heb ik geprobeerd om weer een aantal keer te koken.

De uitdaging voor mij is vooral om zo min mogelijk producten weg te gooien. Ik vind het zonde om bijvoorbeeld groente lang te bewaren en uiteindelijk weg te moeten gooien, omdat het niet goed meer is. Afgelopen week heb ik dan ook geprobeerd om zo gevarieerd mogelijk te koken met groenten die ik over had van andere maaltijden. Benieuwd wat het allemaal is geworden? Kijk gezellig mee....

Twijfel je over hoeveelheden en/of over de gezondheid van mijn avondmaaltijden. Lees dan deze blog over normaal eten. Dit is slechts één week uit mijn leven waarin ik alleen inga op het avondeten.

Frittata op Maandag

Op maandagmiddag- en avond werk ik thuis. Omdat ik 's avonds ook moet werken heb ik tussendoor niet heel veel tijd om boodschappen te doen en te koken. Voordat ik die middag begon ben ik naar de stad geracete om vast wat inkopen te doen. Ik koos ervoor om een fritatta te maken. Dat is een ei tortilla met groente erdoor. Ik had dit nog nooit gemaakt en het leek me wel een leuke uitdaging. Ik heb gekozen voor zoete aardappel, courgette en wat cherrytomaatjes. Ook heb ik er lekker veel zwarte olijven doorheen gedaan en wat Italiaanse kruiden. Ik had nog wat zoete aardappel over en hier heb ik chipjes van gemaakt met wat zout en peper. 

Soep op Dinsdag

Dinsdag had ik het lekker makkelijk. Ik werk die dag in Leiden en dat is voor mij best een eindje uit de buurt. Mijn vriend neemt deze dag standaard voor zijn rekening zodat we niet ontzettend laat eten. Hij had een ontzettend lekkere Dahl soep gemaakt van de zoete aardappelen die over waren. Ook had hij er linzen, bosuitjes, wortel een beetje yoghurt en heel veel lekkere kruiden in gedaan. Hiernaast aten wij allebei een naan brood met mango chutney en geitenkaas. Echt een feestje!

Pasta op Woensdag

Woensdag was ik weer aan de beurt. We hadden nog veel wortelen over dus dat werd mijn ingrediënt vandaag. Ik heb er weer voor gekozen om (deels) iets te maken wat ik nog nooit had bereid. Ik koos ervoor om geglaceerde wortelen te maken. Dit klinkt heel fancy en dat vind ik stiekem wel heel leuk. Ik heb wat gember gebakken en hier de wortelen uiteindelijk, samen met wat honing en water, bij meegebakken.

Hierna heb ik er nog een sinaasappel doorgedaan en even mee-opgewarmd. Hiernaast heb ik een verse pasta gebruikt en een saus gemaakt van citroen, zout, peper en crème fraîche. Hier overheen heb ik nog wat wortel geraspt. Uiteindelijk werkte het best goed samen maar we misten allebei iets van een zoutje. Er had dus prima nog een (vega)burger of iets bij gemogen. Voor de volgende keer ;)

Uiteten op Donderdag

Weer kom ik er goed mee weg, want ook op donderdag hoefde ik niet te koken. Een tijd geleden heb ik iets losgelaten over een vriend van mij die behandeld werd voor kanker. Twee weken geleden kregen wij te horen dat de behandeling goed is aangeslagen en dat hij 'clean' is. Ontzettend goed nieuws dus! Na al die maanden van onzekerheid is dit echt heel fijn om te horen. We hebben hem, met een grote groep, verrast met een etentje. Het was heel gezellig en het eten was waanzinnig lekker. We hebben meerdere rondes besteld en er zaten echt hele lekkere gerechtjes tussen! Tussen de rondes door heb ik gesnoept van lekker vers brood met een aantal dipjes. Ik heb twee keer gekozen voor een torentje van aubergine, tomaat en geitenkaas, een keer groente-kroketjes en een keer een soort champignon achtig stoofpotje. Als toetje sloot ik af met een crème brûlée. Hiernaast dronk ik een aantal glaasjes rode wijn en twee glaasjes cola. De foto's zijn een beetje donker want restaurant sfeer ;)

Soep en frietjes op Vrijdag

Vandaag aten we het restje Dahl soep op wat we over hadden van dinsdag. De kruiden waren er nog meer ingetrokken en hierdoor had hij nog meer smaak. In plaats van naan-brood hebben we vandaag gekozen om er frietjes bij te eten. Misschien een gekke combi, maar mijn vriend en ik hadden al een aantal dagen echt zin in frietjes dus we zagen onze kans schoon ;) Gelukkig paste het beter bij elkaar dan ik had verwacht en hebben we lekker gegeten. 

Weer soep op Zaterdag

Zaterdag hoefde ik weer niet te koken, goeie week is dit ;) We zijn in de middag naar de vader van mijn vriend geweest want die was jarig. 's Avonds konden we dan ook aanschuiven bij de moeder van mijn vriend, die iets verderop woont.  

We aten een goed gevulde pompoensoep met allemaal groentes erin. Hiernaast at ik een stukje zalm en twee glutenvrije boterhammen met roomboter. Een aantal jaar geleden ben ik getest op gluten. Hier bleek ik gevoelig voor te zijn, maar omdat ik nergens last van had heb ik hier tot op heden niks mee gedaan. Afgelopen week kwam ik erachter dat mijn reuma getriggerd zou kunnen worden door gluten. Ik vond dit best wel een heftig besef. Dat zou betekenen dat ik toch weer op mijn voeding moet gaan letten. Ik heb besloten dat ik het even ga proberen en als het echt voor minder pijn zorgt kan ik het altijd overwegen.

Chinees afhalen op Zondag

Op zondag aten we bij een vriend. Ik heb hem meteen maar even omgedoopt tot leermeester. Hij is genezen van kanker (de vriend van donderdag) maar heeft nog wel veel last van zenuwpijn. Hierdoor probeert hij zo weinig mogelijk gluten te eten. Samen hebben we een tijd gepraat en hierna hebben we met nog wat andere vrienden chinees gehaald. Met een vriendin hebben we een bakje tofu en groente in zoet-zure saus gedeeld en hiernaast heb ik rijst gegeten. In totaal heb ik twee borden vol gegeten en hierbij heb ik water gedronken.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om eens te zien wat ik zoals in een week eet. Ik heb geprobeerd om zelf meer te koken maar dat is toch wat minder goed gelukt dan verwacht. Wel heb ik elke avond genoten van het eten en dat is denk ik ook vooral belangrijk. 

Wat eet jij graag als avondeten?

Liefs,

Lonneke

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Zondag 21 april 2019 21:47
Wat heeft gluten te maken met zenuwpijn? Lijkt wel alsof gluten steeds gevaarlijker worden met de jaren. Of ben ik nou heel naïef?
Lonneke - redactie Proud2Bme - Zondag 21 april 2019 21:51
Hi Lost Girl,

Wat de invloed van gluten op zenuwpijn precies is weet ik niet zo goed. Wel weet ik dat fibromyalgie schijnbaar een groot symptoom van een glutenovergevoeligheid kan zijn. Dit betekent niet dat gluten gevaarlijk zijn, maar wel dat het in mijn geval de pijn kan verergeren :)

Liefs,
Lonneke
Maartje - Zondag 21 april 2019 22:16
Een overgevoeligheid voor gluten kan met veel gezondheidsklachten verband houden. Voeding is de brandstof voor je lichaam en dus super belangrijk dat wat je erin stopt ervoor zorgt dat je goed en gezond functioneert.
Maartje - Zondag 21 april 2019 22:17
Leuk om te lezen! Die Dahl soep ziet er echt superlekker uit!
I. - Maandag 22 april 2019 07:26
Lekker, lekker!!
Fenne - Maandag 22 april 2019 08:46
Ik heb een glutenintolerantie, word ook erg ziek wanneer ik gluten eet, en eet dus al jaren glutenvrij. Voordat ik glutenvrij ging eten werd ik gediagnosticeerd met jeugdreuma. Toen ik glutenvrij ging eten verdwenen mijn gewrichtspijnen binnen een paar weken. Achteraf bleek het geen reuma te zijn, maar een symptoom van mijn glutenintolerantie. Het kan dus absoluut effect hebben! Ben benieuwd wat het voor jou doet
Saskia - Maandag 22 april 2019 10:28
Dit is echt zo anders dan mijn avondeten, leuk om te zien!
Elina. - Maandag 22 april 2019 10:39
Waar laten jullie de gluten testen ? Ik heb waarschijnlijk ook last ervan gewrichtspijn en meer symptomen.. : (

Een leuke eetweek Lonneke ! Het ziet er allemaal heel lekker uit.Ik probeer ook altijd restjes op te maken,maar ik ben er niet zo creatief mee ☺
Doktersassistente - Maandag 22 april 2019 18:21
Je kunt via je huisarts een bloedonderzoek aanvragen. Er wordt gekeken naar IgA antistoffen en evt HLA typering.
Katinka - Dinsdag 23 april 2019 12:36
Heb je een recept van die frittata? Ziet er superlekker uit, wil ik ook wel eens proberen :)
Lonneke - Team Proud2Bme - Dinsdag 23 april 2019 13:11
Hey Katinka!

ik weet niet precies meer waar ik het recept vandaan had, meestal kijk ik gewoon op Allerhande :)

Liefs,
Lonneke
Lieke - Woensdag 24 april 2019 21:28
Leuk om te lezen en het ziet er lekker uit allemaal!