Alles over natrium in je voeding

 

In heel veel dingen die wij eten zit zout verwerkt. Zelfs als je dat niet eens proeft. Dit zorgt ervoor dat we als Nederlanders gemiddeld te veel zout binnen krijgen op een dag. We weten dat teveel zout niet goed voor ons is. Maar hoeveel zout op een dag is nog acceptabel en waarom is teveel zout niet goed voor ons? In deze blog vertel ik wat meer over Natrium in onze voeding.

Dagelijkse inname:
De gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. De hoeveelheid die we in Nederland met onze voeding binnen krijgen is gemiddeld 9 gram per dag. Als we het hebben over zoutgebruik dan hebben we het eigenlijk over natrium in onze voeding. Zes gram zout per dag komt neer op 2.4 gram natrium. Het advies is om niet meer dan 2.4 gram natrium per dag binnen te krijgen.
Ondanks dat er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor natrium hebben we wel dagelijks natrium nodig. Dagelijks ongeveer 500 mg natrium binnen krijgen is voor een volwassene voldoende.

Potten

Bron

Waarom hebben we natrium nodig?
Natrium hebben we nodig voor de werking van je spieren, de prikkelgeleiding van je zenuwen en een goede vochthuishouding welke invloed heeft op je bloeddruk.

Teveel zout is niet goed voor je gezondheid
Het zoutgehalte in het lichaam wordt gereguleerd door de inname van eten en drinken, absorptie in de darm en uitscheiding via de nieren, zweet en ontlasting. De nieren filteren het bloed en zorgen voor een stabiel zoutgehalte in het lichaam. Het uitscheiden en het uitplassen van zout is gekoppeld aan het uitplassen van water. Als er relatief meer zout uitgeplast moet worden dan dat er water voor beschikbaar is, zal het lichaam uitdrogen en reageren met een dorstgevoel waardoor de vochtinname toeneemt. Bij een te hoge zoutinname ontstaat er een toegenomen dorstgevoel met een hogere vochtinname en weer een sterkere vulling van de bloedvaten tot gevolg. De hartspier moet harder werken om het bloed rond te pompen met een hoge bloeddruk als gevolg. Onderzoek laat zien dat een reductie van de zoutinname ook een afname van de bloeddruk laat zien.

Waar zit het in?
Natrium zit van nature in voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld in zuivel, brood, vis en vlees. In Nederland komt een natriumtekort nagenoeg niet voor omdat het in bijna alle voedingsmiddelen wel voorkomt.

Hoe kun je je zoutinname verlagen?
- Door je gerechten op smaak te brengen met verse kruiden in plaats van met zout kan je toch een lekkere smaak aan je gerecht krijgen.
- Gebruik citroen bij vis in plaats van zout om deze op smaak te maken.
- Maak zelf soep klaar in plaats van kant en klare soep uit blik of uit een pakje. Zo kan je zelf bepalen hoeveel zout je aan je gerecht toevoegt.
- Let op het gebruik van kant en klaar maaltijden. Deze bevatten vaak veel zout.
- Bewerkte vis/kip en vleesproducten, zoals een hamburger bevat veel zout.
- Maak zelf je sauzen en marinades, juist deze producten bevatten ook veel zout.
- Gebruik geen zout bij het koken van je groente en aardappelen.

Feiten en Fabels
Wortels uit blik of glas levert meer zout dan verse wortelen gekookt zonder zout.
Feit. Aan wortels in blik of glas wordt meer zout toegevoegd.

In een appel komt ook natrium voor.
Fabel. In appel komt nagenoeg geen natrium voor.

Van teveel zout kan je hoge bloeddruk krijgen.
Feit. Dagelijks teveel zout kan de kans op een hoge bloeddruk doen toenemen.

In koek en candybars zit geen zout.
Fabel. Ook in koekjes en candybars komt zout in voor. Hoeveel er in voorkomt kun je terugvinden op de ingrediëntenlijst en bij de voedingswaarde informatie van de verpakking.

Zout

Bron

In zure haring komt geen zout voor.
Fabel. Ook in zure haring zit in verhouding veel zout.

In fruit zit van nature weinig zout.
Feit. In vers fruit en groente komt van nature weinig zout voor.

Je kan binnen 6 weken wennen aan minder zout eten.
Feit. Je smaakpapillen hebben ongeveer 6 weken nodig om te wennen aan je nieuwe eetpatroon met minder zout.

Zeezout bevat minder zout dan keukenzout.
Fabel. In beide soorten komt evenveel zout voor.

Kant en klare kruidenmixen is een goed alternatief voor keukenzout.
Fabel. Juist ook in deze mixen komt veel zout voor.

Tomaten en groentensap bevatten bijna geen zout.
Fabel. Juist aan deze sappen wordt veel zout toegevoegd.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sophie - Zaterdag 2 januari 2016 22:42
gaat hier niet om natrium-ionen ? Als gewoon natrium in contact komt met water explodeert het namelijk. Natrium-ionen kunnen wel gevonden worden in het lichaam en in natuurlijke stoffen Zoals H2O.
Laura - Zondag 3 januari 2016 01:24
En nu niet allemaal als een gek natrium gaan vermijden, want je kan ook een tekort krijgen (en dat is best gevaarlijk...). De kans op een tekort is welliswaar heeeeel klein, maar het kan wel, vooral bij grote vochtinname.
Ananas - Zondag 3 januari 2016 10:06
Leuke blog!

@Sophie Natrium in ons eten is natriumchloride, een ongevaarlijke samenstelling tussen natrium en chloor. Je kunt dus rustig zout eten zonder bang te zijn om te ontploffen ;P
dancer! - Zondag 3 januari 2016 10:34
Toen ik door mijn ondergewicht een gevaarlijk lage bloeddruk had heeft mijn dokter ooit geadviseerd veel bouillon te drinken en veel zout over mijn eten te gooien. Heel vervelend, want nu is het een gewoonte en is mijn smaak er zo aan gewend dat ik zonder zout echt amper iets proef... Maar ik moet toch maar gaan minderen denk ik
miss.atelophobia - Zondag 3 januari 2016 11:17
Wat die 6 weken betreft om aan de smaak te wennen, geldt dat ook voor andere veranderingen in je voedinhspatroon/voedselkeuzes
Tineke - Zondag 3 januari 2016 17:54
Ik eet van mezelf nooit zout, kook er nooit mee en doe het ook nooit over maaltijden.
Echter neem ik wel elke dag van die zakjes voor mn darmen met macrogol+elektrolyten en daar zitten wel veel zouten in.. is dat dan ook "verkeerd"?

Er zit natriumchloride in en natriumwaterstofcarbonaat...
Eef - Dinsdag 5 januari 2016 11:54
Er is wel een verschil toch of je bewerkt zout eet dat alleen uit NaCl bestaat of onbewerkt zout dat ook magnesium, calcium, kalium en nog meer reststofjes bevat (sel gris, keltisch zeezout, himalaya)? Dat klopt veel meer met de verhoudingen in je lichaam en krijg je dus naar verhouding minder NaCl binnen. Natuurlijk moet je dit ook niet te veel eten, maar er is wel degelijk verschil tussen keukenzout en onbewerkt zout.
*ikke* - Woensdag 2 november 2016 10:45
Ik heb heel tegenstrijdig met dit artikel vandaag juist te horen gekregen meer zout te eten. Ivm met mijn lage bloeddruk.