5 oorzaken van darmklachten

 

Als je kampt met een eetstoornis, dan zou het zomaar kunnen dat je ook geregeld last hebt van je darmen. Onregelmatig eten of vaak te veel of te weinig eten kan ervoor zorgen dat je darmen van slag raken. Je darmen werken nu eenmaal het best bij een normaal voedingspatroon en als je gezond eet. Daarnaast kun je ook klachten krijgen als je veel eet van bepaalde producten of misschien last hebt van een bepaalde aandoening die krampen kan veroorzaken.

Negen van de tien keer zijn buikpijnklachten dan ook niet zo gemakkelijk te verklaren als je hiervoor bij de huisarts komt. Er kan immers van alles aan de hand zijn. Toch zijn er wel een aantal zaken die mogelijk de oorzaak kunnen zijn van al die darmklachten. In deze blog beschrijf ik er een aantal en vertel ik je bovendien wat je er zelf aan zou kunnen doen.


Bron

1. Te veel vezels eten
Vezels zijn goed voor je en stimuleren de stoelgang. Vezels zitten onder andere in granen, tarwe, fruit en bepaalde groenten zoals broccoli en kool. Toch is het goed om niet in eens helemaal los te gaan wat vezels betreft. Dit kan onder andere zorgen voor winderigheid en buikpijn. In een normaal voedingspatroon zitten in principe voldoende vezels en het is dus niet nodig om ineens een hele broccoli te eten. Door gevarieerd te eten krijg je voldoende binnen zonder dat je er last van krijgt.

2. Gevoelig voor bepaalde voedingsgroepen
Sommige mensen krijgen last van hun darmen na het eten of drinken van producten uit een bepaalde voedingsgroep. Dit zie je vaak bij melkproducten, wat overigens niet betekent dat je direct lactose-intolerant bent. De een is hier gewoon wat gevoeliger voor dan de ander waardoor het lichaam wat meer moeite moet doen om zuivel af te breken. Als je daadwerkelijk lactose-intolerant bent, dan kun je inderdaad buikkramp krijgen nadat je producten hebt gegeten of gedronken waar zuivel in zit. De een heeft hier echter meer last van dan de ander. Ook gevoeligheid bij andere productgroepen komt voor, bijvoorbeeld suiker of specifieke koolhydraten. Als je dit bij jezelf merkt en hier erg veel last van hebt, dan is het raadzaam om hiervoor naar de huisarts te gaan.

3. Te veel lucht
Door te veel lucht in te slikken kun je last krijgen van een opgeblazen buik wat weer voor winderigheid en een onprettig gevoel in je darmen kan zorgen. Te veel lucht inslikken kan komen door verschillende dingen. Vaak gebeurt dit door veel op kauwgom te kauwen, roken, snel eten en drinken en hierbij met open mond kauwen kunnen oorzaken zijn. Ook zijn er mensen die tijdens het slapen via hun mond ademen en daardoor veel lucht binnenkrijgen. Om te voorkomen dat je wat minder lucht binnenkrijgt, kan het helpen om bijvoorbeeld met een rietje te drinken en bewust wat rustiger te eten en te drinken.

4. Problemen met bacteriën
Darmbacteriën helpen de darmen hun werk goed te doen. Het kan zijn dat door je eetstoornis of andere omstandigheden dit allemaal even niet zo goed werkt zoals het zou moeten. Het beste is natuurlijk om dan te werken aan een gezond eetpatroon zodat de darmen van nature weer wat beter gaan werken, maar als dat nog niet helemaal haalbaar is, kun je je darmen ook een handje helpen door die bacteriën wat te stimuleren met behulp van probiotica. Dit kun je bijvoorbeeld terugvinden in Griekse yoghurt.


Bron

5. Darmaandoening
Niet alle darmklachten zijn makkelijk te verhelpen met kleine aanpassingen in het voedingspatroon of de leefstijl. Als darmklachten aanhouden en dit mogelijk ook gepaard gaat met veel buikpijn, maagzuur en schommelingen in het gewicht, dan is er wellicht meer aan de hand. Onthoud dat iedereen weleens een periode last kan hebben van problemen met de darmen. Als dit echter niet over gaat, dan is het goed om hiermee naar de huisarts te gaan voor een uitgebreid onderzoek. Houd voor die tijd eens een dagboek met de beschrijving van je pijn en wat je op een dag eet en doet qua activiteiten. Op die manier kan gekeken worden naar bepaalde patronen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

RosieV - Zondag 17 april 2016 19:04
Bij mij gaat het niet over heb Pds dus ja.
- - Zondag 17 april 2016 19:13
Platte buik! Dat zou ik ook wel willen, zoals die eerste foto!
Anne-Maria - Zondag 17 april 2016 19:26
Ik heb idd ook erg gevoelige darmen sinds mijn es, in lichte mate een prikkelbare darm. Beetje opletten met wat ik eet, dat kan al echt schelen. En als het soms helemaal niet zo wil, dan neem ik extra vezels (op doktersvoorschrift). Gelukkig gaat het nu over het algemeen best goed :).
M - Zondag 17 april 2016 20:08
Perfecte buik die eerste foto!
Curtis - Zondag 17 april 2016 20:42
Die eerste foto is nogal ongelukkig gekozen voor deze post, gaan mensen daarop focusen ipv het artikel zelf.
- - Zondag 17 april 2016 21:07
Ja die eerste foto is erg triggerend. Misschien even vervangen voor een andere foto ;)
Beauutjuhx - Zondag 17 april 2016 22:25
Oef mooie buik
Johanneke - Zondag 17 april 2016 22:30
Over de eerste foto.

Vergeet niet dat er ook mensen zijn die van nature zo'n buikje hebben:)
RosieV - Zondag 17 april 2016 22:35
Sommige mensen hebben ook zo een buik van natura maar al met al past het niet bij de post. Omdat met darmklachten je buik vaak zo opgezet is als een watermeloen.
RosieV - Zondag 17 april 2016 22:36
Nature
-anoniem- - Zondag 17 april 2016 22:59
Mag die eerste foto alsjeblieft weg? Mega-trigger :( :(
Amarens - Zondag 17 april 2016 23:59
Vergeet dat teveel vet, als chips vette worst en kaas, zeker als je het vaak achter elkaar eet, laat staan met alcohol (alcohol alleen op zichzelf kan al verrassende effecten even op je maag en darm stelsel) kan een vervelend effect geven op je darm werking. Laat staan als je darmen geen normale hoeveelheid voedsel te verwerken krijgen;)
Amarens - Maandag 18 april 2016 00:00
Er mist bij mijn bericht een belangrijk woordje aan het begin. * vergeet niet...
B - Maandag 18 april 2016 00:03
Bij mij gaat t ook niet meer over heb pds. Hoe ik ook eet. Ik heb altijd buikpijn :( snel misselijk na t eten.. Drinken.. Etc.. Mja. Misschien heb k dit zelf ontwikkeld
San - Maandag 18 april 2016 09:23
Ook pds.Je moet er het beste van maken, in ieder geval heb ik er door geleerd om meer liefdevol met mijzelf om te gaan.
mire - Maandag 18 april 2016 11:43
Ik heb ook pds....heel vaak opgezette buik, buikpijn.
IdaAdi - Maandag 18 april 2016 13:32
Ik heb last van mijn darmen sinds.....zo lang als ik me kan herinneren, eigenlijk. Mijn eetstoornis werd mede uitgelokt doordat ik steeds een opgezette buik had en eten in toenemende mate onprettig voelde.

Uiteindelijk bleek ik een behoorlijke allergie te hebben voor tarwe, haver, rogge, gerst, gierst, veel soorten noten, lijnzaad en ALLE tarwederivaten. Mijn buik zwelt nu alleen nog op tot formaat skippybal na een dieetfout.
Fierdemoi - Maandag 18 april 2016 15:32
Ernstige darmziekte, zelfs morfine doet niets meer.
Heb geen dikke darm meer, amper dunne darm.
Stoma. Permanent.
Heel bevordelijk voor n es herstel.
Not.

Wees zuinig op je darmen.
Enige wat ik kan zeggen en meegeven.
Bij mij is de es niet de oorzaak, maar de combi is echt hel.
Lisa - Maandag 18 april 2016 16:53
'Te weinig vet' en dan heb ik het over gezonde vetten, mis ik ook nog in dit rijtje... vet zorgt er namelijk ook voor dat je minder snel verstopping krijgt. Alles met mate natuurlijk, je hoeft geen fles olijfolie op te drinken, hihi.
Ano - Maandag 18 april 2016 21:04
Ben het niet helemaal eens met bovenstaand artikel.
Ik heb heel erg baak last van een opgeblazen buik en heb het voldoende ondervonden:

-NIET drinken door een rietje, daarmee krijg je juist extra lucht binnen!
-ik heb ook lang gedacht om minder vezels te eten, kort helpt het ja, maar op de lange termijn niet, meer vezels eten is juist de boodschap!!! Je kan niet te veel vezels eten, enkel te weinig drinken op de vezels hun werk te laten doen.
-noet drinken tijdens of kort na een maaltijd helpt ook heel erg!
-niet eten op een nuchtere maag, eerst een glas water/thee drinken!
-niet te veel vet, het is niet nodig om vet toe te voegen aan je eten door olie/boter/... Of extra noten enzo te eten als tussendoortje (tenzij je het doet omdat je het lekker vind natuurlijk) maar deno noet dat je vet moet eten, beter van niet om je darmen goed te laten werken. Sinds ik high carb low fat eet inmijn spijsvertering veel beter!
-yoga voor het slapen helpt mij ook altijd!

En over die eerste foto, als je mijn opgeblazen buik van vooraf bekeek zag die er ook zo uit, maar van opzij leek ik zwanger. Vanvooraf kan je een opgeblazen buik niet zien.
lilith - Dinsdag 19 april 2016 16:56
de eerste foto is triggerend
Laura - Woensdag 20 april 2016 17:14
wil even zeggen dat die eerste foto ENORM triggerd..