10 meest gestelde vragen aan de dietist

 

gezondTijdens mijn werk komen sommige vragen regelmatig terug. Niet alleen binnen de GGZ instantie, maar ook op het forum van Proud2Bme. Om die veelgestelde vragen wat extra aandacht te geven heb ik voor jullie een blog 'De 10 meest gestelde vragen' gemaakt. Mis je nog een vraag, post die dan even als reactie op de blog, dan behandel ik die in een volgende blog.

1. Wanneer komt je lichaam in een spaarstand?
Je lichaam kan ik een spaarstand komen als je lange tijd te weinig eet. Hierdoor krijgt je lichaam te weinig energie en gaat je stofwisseling minder hard werken.

2. Kan ik beter langzaam opbouwen naar een basislijst of snel?
Als je lichaam het aan kan maakt het niet uit of je snel of langzaam gaat opbouwen naar een basislijst. Sommige mensen vinden het fijn om het snel te doen maar andere doen het liever in stapjes. Als je lichaam lange tijd heel weinig voeding heeft gehad kan het soms risicovol zijn om ineens veel te gaan eten. Lees hiervoor de blog over het Refeeding Syndroom. Doe dit dus altijd in overleg met een arts of dietist.

3. Kom ik sneller aan als ik mijn eten achter elkaar binnen krijg?
Nee, je komt niet sneller aan als je je eten achter elkaar zou opeten. Het komt wel eens voor dat je bijvoorbeeld je tussendoortjes nog moet inhalen of je nog niet alles op een dag binnen hebt gekregen. Voor jezelf kan het wel lastiger zijn om in een korte tijd meer achter elkaar te eten maar voor je lichaam maakt het niet uit. Die maakt het niet als je de benodigde hoeveelheid energie maar binnen hebt gekregen. Voor je bloedsuiker is het wel beter om meer regelmatig te eten, dus om de zoveel uur iets te nemen. Dus regelmatig eten is wel aan te raden maar je komt niet sneller aan als dat een keer niet lukt.

chocola4. Is iedere dag chocolade eten slecht?
Nee, dat is niet slecht. Je kan prima iedere dag een boterham eten met chocoladehagelslag of chocoladepasta. Maar ook chocolade in tussendoortjes kan je dagelijks nemen. Als je maar van je andere voedingsstoffen ook voldoende binnen krijgt. Dus net als je de hele dag door appels zou eten is net zo ongezond als dat je de hele dag chocolade zou eten.

5. Wat is een setpointgewicht?
Je setpointgewicht is een gewicht wat bij je past. Daar voelt je lichaam zich het lekkerste bij. Dit kan voor iemand met dezelfde leeftijd, lengte etc. toch per persoon verschillen. Vaak heeft het ook te maken met hoe je gewicht als kind was, het gewicht van je ouders etc. Een gezond gewicht kan dus ook vallen in een lange range van getallen.

6. Blijf je aankomen van een basislijst?
Als je een gezond gewicht hebt bereikt zal je op de basislijst gaan stabiliseren. Je kan als je ondergewicht hebt eerst nog wel aankomen op een basislijst maar dit zal stoppen zodra je een bij jouw passend gezond gewicht hebt bereikt, het zogenoemde setpointgewicht.

Soms kon je te weinig aan op een basislijst en dan heb je een aankomlijst nodig. Vaak kan je dan op een gegeven moment weer terug naar de hoeveelheden van een basislijst. Maar deze lijsten zijn richtlijnen, ieder persoon heeft weer een andere behoefte.

7. Waarom moet je zoveel zuivel gebruiken op een dag?poes melk
Je lichaam heeft veel verschillende bouwstoffen nodig waaronder ook calcium. Zuivel is een belangrijke leverancier van calcium. Calcium heb je nodig voor de groei en behoud van je botten. Melk maar ook yoghurt en kaas vallen allemaal onder zuivel. Maar calcium zit ook in noten, peulvruchten en bepaalde groentesoorten, maar de belangrijkste calciumbron is zuivel.

8. Waarom heb je tussendoortjes nodig?
Je hebt dagelijks een bepaalde hoeveelheid energie nodig en die haal je uit allerlei voedingsmiddelen. Maar naast je hoofdmaaltijden en fruit heb je ook de energie die tussendoortjes leveren nodig. Een ander doel van tussendoortjes zijn dat ze je bloedsuikerspiegel constant houden, om de zoveel uur iets te eten of te drinken nemen zorgt ervoor dat je niet te veel pieken en dalen in je voeding krijgt. Zo heb je een regelmatige aanvoer van voedingsstoffen en energie waar je lichaam zich prettig bij voelt.

9. Mensen om mij heen eten heel anders dan ik, eet ik nu niet teveel of te weinig?
We vergelijken ons vaak met de mensen om ons heen. Als je in de pauze aan het eten bent en je ziet dat een klasgenootje niet eet dan kan je bepaalde gedachtes hebben. Zij eet niet en ik wel, wat zal ze wel niet denken van mij of zie je ik eet veel te veel. Maar is dat ook echt zo? Want weet je wel zeker dat zij ervoor niet al haar brood heeft gegeten of neemt zij later haar brood. Hetzelfde kan ook in je thuissituatie voorkomen.

Je broer of zus eet minder dan jij aan tafel. Maar misschien eet hij of zij wel op een ander tijdstip en eet hij vaker tussendoor. Je ziet het is lastig om conclusies te maken als je niet alles weet. Belangrijk is om bij jezelf te blijven en je niet te veel te laten afleiden door wat andere wel of niet doen.

brood10. Waarom boter op mijn brood, is toch helemaal niet nodig?
Boter op je brood is heel belangrijk en en niet alleen om de energie die het levert. Belangrijker zijn de vitamines die er aan toe zijn gevoegd of van nature aanwezig zijn in boter. Dit zijn vitamines die het lichaam niet zelf kan maken. Deze worden speciaal toegevoegd aan margarine en bak- en braadproducten omdat wij anders deze te weinig binnenkrijgen. Verder zorgt het ook voor een goede stoelgang.

 

Welke belangrijke vraag voor jou ben ik nog vergeten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

greenbutterfly - Maandag 17 december 2012 16:12
Haha, volgens mij heb ik die allemaal wel eens gesteld. ;)
kim300808 - Maandag 17 december 2012 16:18
Het antwoord op vraag 3 is wel een geruststelling. :)
Tyrande Whisperwind - Maandag 17 december 2012 16:51
Volgensmij vraagt iedereen zich altijd af of je van x kcal chocola meer of 'anders' aankomt dan van x kcal appels.
meisje14 - Maandag 17 december 2012 16:56
O, vandaar heb ik een slechte stoelgang. Haha, nee.
Zou dat echt meespelen? Hoe zorgt boter voor een betere stoelgang?
Maakt dat het smeuìger ofz? Haha omg lekker ranzig dit berichtje van mij weer ^^
Sabrina - Maandag 17 december 2012 17:01
Ik heb al jaren (zoals iedereen hier) een eet probleem ik ben bijna 32 en heb nog nooit een goed eetpatroon gehad denk ik behalve tijdens mijn zwangerschap toch ben ( weliswaar door medicijnen) fors aangekomen en krijg er geen gram meer af mijn vraag is dan ook eigenlijk komt dit door te weinig eten en soms wel eten dat mijn lichaam eigenlijk vasthoud wat het binnen krijgt als soort reserve waardoor t er niet af gaat ik kom nooit aan de minima inname van hoeveelheid wat je nodig hebt
Nefertari - Maandag 17 december 2012 18:10
Wat zijn positieve kcal & negatieve kcal? En wat is het verschil hiertussen?
Cylu - Maandag 17 december 2012 18:19
Goede blog!
~J~ - Maandag 17 december 2012 19:26
- Wanneer eet je teveel suikers en verzadigde vetten op een dag?
- Wanneer weet ik of ik genoeg eet?

Rachel - Maandag 17 december 2012 20:17
Super artikel! Ik herken alle vragen en heb nu ook weer duidelijk antwoord :)
heidi - Maandag 17 december 2012 21:10
ik ben 33 jaar en heb al 17 jaar anorexia. ik wil heel graag aankomen, maar het lijkt alsof het een soort dwang is om op een bepaalde manier te eten, ook bang voor volle gevoel. Ik wil er nu echt alles aan doen om aan te komen, ik zou xx kg moeten aankomen. Op welke termijn is dit beste haalbaar? op hoeveel gr/kg per week of maand richt ik mij?

ik heb ook heel veel maaglast, maar uit gastroscopie leek alles in orde. Kan het zijn dat dit alles komt door onregelmatig eten, te lang uit stellen en dan savonds ineens teveel door elkaar ( geen eetbui maar wel meer dan alles overdag samen); zouden deze maagproblemen overgaan, ben bang er heel men leven last van te hebben,

al heel erg bedankt
Team Proud2Bme - Maandag 17 december 2012 21:20
@all

Specifieke en persoonlijke vragen kunnen jullie het best even stellen op het forum aan de dietist. Deze kan zij niet in een blog beantwoorden.

Lieve groet,
Team Proud2Bme

UnknownAngel - Maandag 17 december 2012 21:21
@ meisje14
In boter zitten vetten en feit is dat je vetten nodig hebt voor een goede stoelgang.
F - Maandag 17 december 2012 21:36
Volgens de kliniek waar ik was opgenomen bestaat er helemaal geen setpointgewicht, lekker verwarrend..
simone - Dinsdag 18 december 2012 00:19
kan je stofwisseling na ruim 20 jaar een eetstoornis ooit weer normaal worden of blijft het altijd op een laag pitje staan?
keep on shining - Dinsdag 18 december 2012 18:54
@f
je setpoint verandert ook je hele leven, misschien dat ze daarom zeggen dat een setpoint gewicht niet bestaat
Yvonne - Dinsdag 18 december 2012 21:52
Dit is precies de reden dat ik niet de studie voeding&dietetiek ben gaan studeren: Achterhaalde informatie.
Blijf het jammer vinden
Yvonne - Dinsdag 18 december 2012 21:53
Ik doel dan op de zuivel en boter.
Is niet gezond.
Nienke - Donderdag 20 december 2012 18:14
In hoeverre moet je je lichaam op een gegeven moment nog pushen om verder te groeien? Is het gezond als je, als je niet meer aankomt van de basislijst en basisipluslijst, er toch nog weer een schep bovenop moet doen? Of geeft je lichaam gewoon aan dat je je zogenoemde setpoint gewicht hebt bereikt?
Cherelle - Zondag 20 januari 2013 14:26
Jeej elke dag chocola mag! : )
R - Woensdag 23 januari 2013 21:25
Ik lees hierboven dat specifieke vragen aan de diëtiste op haar forum gesteld moeten worden, maar is dit niet haar forum dan? Zo niet, waar dan? Mijn vraagt luidt als volgt: kun je een setpoint gewicht hebben dat lager ligt dan een bmi van 19? Vroeger at ik erg veel en ongezond en draaide mezelf voor niks lekkers om, maar tegenwoordig eet ik verantwoord volgens een voedingsadvies vanuit het voedingscentrum en soms ook extra maar ik kom gewoon niet aan het bmi van 19?
@R - Woensdag 23 januari 2013 21:37
het forum is hier: https://forum.proud2Bme.nl (bovenaan deze site drukken op tabblad forum) daar vind je een apart gedeelte waar je persoonlijke vragen kan stellen aan de dietist.
merugia - Donderdag 17 oktober 2019 12:22
ik wil aankomen maar het lukt niet ik eet zoveel maar niets niets blijf gewooon mager en weegt heel weinig maar **