Voedingstrends in de eetstoornis kliniek

 

Rens Kroes, The Green Happiness, Het boek van Jet, Eet als een expert, De Voedselzandloper, Killerbody, Het Vastendieet, ... boekwinkels liggen vol met dit soort boeken waarin wordt beschreven wat gezond voor je is. Veel boeken zijn gericht op afvallen. Vegetarisch en veganistisch eten wint daarnaast ook steeds meer in populariteit en door de grote hoeveelheid aan theorieën over wat wel en niet gezond voor je is, durf je zo langzamerhand bijna niets meer te eten. Dit is niet alleen ingewikkeld voor gezonde mensen, maar zeker ook voor mensen die lijden aan een eetstoornis. Je ziet dan ook dat veel jonge vrouwen met een eetstoornis meegaan in diverse voedings trends en voedings overtuigingen.

Eetstoornis gedachtes kunnen je denken en doen in grote mate beïnvloeden. Dit kan ervoor zorgen dat je soms niet meer weet waarom je iets doet. Doe je dit vanuit de eetstoornis of doe je dit omdat je het zelf ook echt graag wil? Zo kan ik eerlijk zeggen dat ik ooit vegetarisch ben gaan eten vanuit mijn eetstoornis. Natuurlijk hield ik ook van dieren, maar mijn eetstoornis was de doorslaggevende factor in het geen vlees meer eten. Geen vlees meer eten voelde veilig. Het scheelde in mijn hoofd eng vet en bij vegetarische producten wist ik precies hoeveel calorieën erin zaten. Pas jaren later heb ik echt bewust vanuit mijn eigen ik en niet vanuit een eetstoornis een keuze kunnen maken om vegetarisch te eten.

centrum eetstoornissen ursula eetstoornis kliniek saskia vermeulen 

Hoe gaat een centrum voor eetstoornissen om met voedingshypes, nieuwe theorieën over wat gezond is en hoe gaan zij om met het toenemend aantal mensen dat veganistisch eet? Hebben ze hier een beleid voor of zijn ze nog erg zoekend in wat mogelijk is en wat niet? Vanuit Proud2Bme waren we hier benieuwd naar en besloten we een bezoek te brengen aan de manager behandelzaken van het Centrum Eetstoornissen Ursula, Saskia Vermeulen. We stelden haar een paar vragen over voedingstrends, gezond eten en veganisme.

Wat merk je van de vele voedingstrends en nieuwe voedings theorieën?
Ik merk hier heel veel van. Veel cliënten die vanuit hun eetstoornis heel erg gericht zijn op afvallen willen ultra gezond eten, waarbij ze een hype volgen en tekorten in voedingsstoffen opbouwen. Door de vele verschillende voedingshypes en theorieën omtrent gezondheid worden koolhydraten en vetten door cliënten als fout gezien. Ook worden door hen regelmatig twee verschillende voedingshypes gecombineerd, waardoor er bijna niets meer gegeten kan worden. Macrobiotisch, ecologisch verantwoord, glutenvrij, lactose arm, veganistisch. Er blijft bijna niets meer over... 

Als Centrum voor Eetstoornissen worstelen we hier zeker mee. Heel veel cliënten worden door de trends aangestoken. Het wordt regelmatig als excuus van de eetstoornis gebruikt om op een veilige manier te kunnen blijven eten. "Iedereen is tegen mij dat ik nog meer wil afvallen, dus dan wil ik wel aankomen, maar alleen op een hele gezonde manier". De hypes wisselen ook zo snel, soms echt met de week! Het lijkt een soort golf waarbij, als je al last hebt van eetstoornis en een negatief zelfbeeld, je hier heel makkelijk in mee kunt bewegen.

We zien binnen het Centrum voor Eetstoornissen ook een ontwikkeling in het op een gezonde manier willen aankomen door tegelijkertijd veel te sporten (fitness) en bewegen in combinatie met het eten van weinig vetten. Er wordt door cliënten nu ook meer gelet op spieropbouw. Een paar jaar terug speelde dit veel minder. 

Zijn er hierdoor veranderingen binnen het Centrum voor Eetstoornissen?
Ja, ook binnen het Centrum Eetstoornissen Ursula zijn er dingen veranderd door de vele ontwikkelingen op het gebied van voeding. We werken al langer met individuele behandelplannen. Dit betekent dat we meekijken hoe iemand haar doelen kan bereiken. Maar meekijken doen we kritisch, vanuit de vraag wat helpt je om die doelen te bereiken en in hoeverre is nu de eetstoornis aan het woord. We hebben daarbij voedingsadviezen, die we gebruiken als meetlat voor wat normaal en gezond eten is, volgens de laatste trends. We zijn die lijsten dan ook aan het aanpassen. Bijvoorbeeld de eeuwige Evergreens als tussendoortje; het mag wel, maar we zijn op zoek naar vervangingen, die meer van deze tijd zijn als noten, gedroogd fruit en dergelijke. Er is hierdoor ook veel meer variatie mogelijk wat betreft bijvoorbeeld tussendoortjes. Er wordt hier nu een stuk kritischer en genuanceerder gekeken naar eten. 

Verder onderzoeken we momenteel de mogelijkheden van het inzetten van een kok op de afdeling om verse maaltijden te bereiden. Het is natuurlijk niet goed dat we als gespecialiseerd Centrum voor Eetstoornissen alleen ziekenhuismaaltijden aanbieden. Dat moet veel beter kunnen en daar werken we aan.

We kijken meer naar middenwegen. Urenlang discussieren over eten en ons rigide op de regels richten óf kijken hoe we het met elkaar eens kunnen worden door rekening te houden met wat haalbaar is voor deze cliënt. Wat heeft iemand nodig om een stap vooruit te zetten en wat is haalbaar? Vier boterhammen is mogelijk, maar nu nog wel zonder boter? Doen!

Ik heb een hekel aan de zin "We doen het hier nu eenmaal zo..." en zou die het liefst niet meer horen. Ik wil graag dat hulpverleners stil staan bij het waarom we iets wel of niet doen voor een cliënt, niet enkel omdat we het al jaren zo doen. Er mag wat mij betreft veel meer out of the box worden gedacht en meer samen met de cliënt.

Natuurlijk zijn er grenzen en die stel ik dan ook. Alleen maar meebuigen met de angsten vanuit de eetstoornis, dat helpt ook niet. Dat is soms heel moeilijk voor degene die de eetstoornis heeft. Al in de eerste gesprekken kan de angst dan oplopen. Dat frustreert. Ik hoop altijd maar dat iedereen begrijpt dat we niet tegen de persoon zijn, maar wel tegen de eetstoornis.

Eetstoornissen Ursula

Veganisme binnen het Centrum voor Eetstoornissen?
Het is op de high cure mogelijk om als veganist opgenomen te worden. Bij de intake bespreken we dan wel uitgebreid waar het veganistisch eten uit voortkomt. Is dit echt vanuit een gezonde levensovertuiging of komt dit vooral voort uit de eetstoornis? Veganistische maaltijden kunnen op dit moment niet door ons geleverd worden. Je kunt dus als veganist alleen opgenomen zijn als je zelf zorgt voor de aanlevering van het eten. Natuurlijk maken we hier vooraf duidelijk afspraken over. Het mag niet zo zijn dat je als veganist veel minder calorieën binnenkrijgt, tenzij dat zo bewust afgesproken is. We vinden het bijvoorbeeld prima als je sojamelk wilt drinken, maar dan moet je wel nét wat meer drinken als wanneer je melk zou drinken. We houden altijd het doel van een gezond gewicht en gezond eetpatroon voor ogen.

Natuurlijk kan het andere cliënten triggeren als iemand anders veganistisch eet, maar triggers zijn er altijd en overal. Het heeft geen nut die krampachtig te proberen te vermijden. Het is belangrijk dat we hier voortdurend over in gesprek blijven en met elkaar onderzoeken hoe je elkaar kan helpen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat er sprake blijft van een gezonde groepswerking. Het zorgt niet per se voor meer discussie, mensen hebben enkel sneller een stok om mee te slaan in handen. 

Hoe ik orthorexia zie? In de behandeling is geen opzichzelf staande eetstoornis. Wij zien het als iemand met anorexia nervosa die bezig is met ultra gezond eten. Als het enkel extreem gezond eten zou zijn en verder niet, zou het je leven niet in de weg staan en geen verband houden met het zelfbeeld. Dat is hier wel het geval en daarom schaar ik het liever onder anorexia nervosa of eetstoornis nao. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

liza - Woensdag 9 november 2016 13:44
Wat een onwijs goed artikel dit. Complimenten.
Dat jullie hier zelf ook achteraan gegaan zijn omdat dit echt een hot item is bij mensen met een eetstoornis. Ook op Instagram zie ik dat de hashtags #recoveringdutchie nu worden afgewisseld met #cleaneating #vegan etc. En de groene shakes, spirulina poeders, tarwegras en avondmaaltijden zonder aardappelen/rijst/pasta zijn niet aan te slepen op Instagram; onder de #recoveringdutchies.

Dit vroeg ik mij al zo lang af, omdat ik juist vind dat een kliniek hierin mee moet gaan; om juist grenzen te bewaken.
Net als dat ouders beter hun kind zelf een glas alcohol kunnen aanbieden zodra ze erom vragen; anders doet het kin het stiekem en kan het uit de hand lopen.
Als je iets bespreekbaar maakt, is er meer kans op slagen van behandeling.

Ik heb dan ook mijn complimenten voor de Ursula, voor Saskia, hoe ze hierin staat.
De eetlijsten van Rintveld, ik weet ze nog. Niet anders dan de eetlijsten die ik vervolgens zag van Ursula.
Evergreens, ja ze zegt het geweldig.

Kan er uren over doorpraten. Maar wil vooral jullie compliment over het artikel geven en denk dat dit veel meiden hier op Proud ook veel bied. Misschien ook wel dat kleine extra zetje om toch hulp aan te durven; omdat ze dit zonder twijfel ook tegenhield, de eeuwige evergreens en tien boterhammen op de eetlijst.


Hopelijk gaan alle klinieken zo denken en actie daarin uitvoeren.
Nella - Woensdag 9 november 2016 13:58
Heel interessant! Was er al benieuwd naar.
dancer! - Woensdag 9 november 2016 14:09
Wat ben ik blij dit te lezen!
Ik ben twee jaar geleden opgenomen geweest in de Ursula en ik kan er nog steeds niet over uit dat we alleen maar kant-en-klaar stoommaaltijden met zo weinig vitamines kregen. Daarnaast vond ik het echt niet lekker en dus nog moeilijker om weer te gaan genieten van eten! Dit lijkt mij dus een hele goede ontwikkeling!
S. - Woensdag 9 november 2016 14:21
Interessant! Ik heb m'n behandeling ook (het was niet de hoofdreden) gestopt omdat er weinig te overleggen viel over gezondere alternatieven dan Evergreens (om maar een voorbeeld te geven)... kwamen ze met ontbijtkoek. Tja, prima, maar dan zoek ik het zelf wel uit.

Lijkt me erg lastig wel voor die klinieken, al die hypes van tegenwoordig. Helemaal daarin meegaan is niet goed, maar ik vind wel dat er (meer) overleg mogelijk moet zijn.
Dees - Woensdag 9 november 2016 14:43
Evergreen is gezonder dan al die gevulde koeken en chocolade repen die ik kreeg in de kliniek.
Eline - Woensdag 9 november 2016 15:01
Ik ben zóó blij om dit te lezen! Één van de redenen waarom ik graag de beleidskant van de GGZ op wilde was om dit soort kwesties aan te pakken. Nog los van de voedingshypes en -trends vond ik het niet kunnen dat er in veel klinieken werd gewerkt met ziekenhuismaaltijden die niet alleen niet bepaald lekker waren (en hoe stimuleer je iemand die toch al liever niet eet dan om te gaan eten?) maar ook nog eens totaal geen verse ingrediënten bevatten en dus ook weinig vitaminen. Sowieso lijkt het me een goede zaak om de samenstelling van de voeding in klinieken te her-evalueren en behalve op het aantal calorieën ook op voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen te letten. Ik ben zelf nog altijd bezig om de spieren in mijn lichaam weer op te bouwen ondanks dat ik al een aantal jaar op een gezond gewicht zit. Ook werden bij mij vóór mijn opname geen tekorten gevonden en de week ná mijn opname (die ik goed doorlopen had en volledig afrondde met een gezond gewicht en normaal eetpatroon) juist wel. Elke dag verse maaltijden met verse groenten en zo samengesteld dat het lichaam op een gezonde manier wordt opgebouwd, zo zou het moeten zijn. Ga zo door Ursula! Ik hoop dat de andere instanties in ons land zullen volgen.
Birdy - Woensdag 9 november 2016 16:10
Echt first world problems dit. Goed dat erover nagedacht wordt, maar je kunt er ook te ver in meegaan vanuit klinieken gezien. En hoe kom je erachter of iemand bepaalde keuzes maakt vanuit eetstoornis of niet? En als er geen medische oorzaak is voor een bepaald dieet, vind ik niet dat een kliniek zich daaraan aan hoeft te passen. Vegetarisch vind ik nog ok, maar ik vind het echt niet nodig om met andere hypes mee te gaan. Wel moeten klinieken normale, gezonde maaltijden bieden met gezonde voedingsstoffen, maar dat lijkt me logisch en hoeft niet gepaard te gaan met allerlei hypes. Eerlijk gezegd erger ik me ook aan het argument dat eten heel goed en vers en hyper-biotisch en alles moet zijn omdat het anders helemaal moeilijk zou zijn om weer te leren eten. Gewone, gevarieerde, normale maaltijden zijn goed genoeg vind ik.
We zijn geen speciale sneeuwvlokjes die allerlei voorkeursbehandelingen verdienen wat eten betreft :/ Als je dat in je eigen leven doet, prima, maar een beleid eromheen maken gaat me echt te ver. En behandelingen kosten zo ook al genoeg geld.

Ik klink misschien ongenuanceerd, maar echt: First. World. Problems. Het contrast ook met mensen die bv afhankelijk zijn van de voedselbank. Wees blij als je in de kliniek gewoon gezond en gevarieerd eten krijgt, zonder alle interessantdoenerij eromheen.
Birdy - Woensdag 9 november 2016 16:12
Overigens bedoel ik niet dat evergreens niet eens een keer vervangen kunnen worden inmiddels. Maar macrobiotisch, paleo en wat er verder genoemd is... Hou op zeg.
L - Woensdag 9 november 2016 16:19
Wauw wat goed zeg! Ik zit hier al zo lang mee en zag het als iets wat toch nooit zal veranderen. Maar super goed, de tijd staat niet stil idd en ik ben ervan overtuigd dat de behandelaren hier goed mee om kunnen gaan. Daarmee bedoel ik: goed kunnen duidelijk krijgen wat nu eetstoornis is, wat gewoon iemand zelf is, en wanneer iets juist goed of niet goed voor iemands herstel is. Top! Dat is namelijk veel beter dan stoppen met behandeling omdat je bijv. veganist ben ofzo en het dan maar zelf uit moeten zoeken. Dan is het veel gevaarlijke voor een eetstoornis, dus fijn dat het nu meer toegankelijk wordt.
Xx - Woensdag 9 november 2016 17:15
Ik vind het heel goed dat ze steeds meer meebewegen en zich aanpassen aan de huidige trends, alleen is het inderdaad lastig om in te schatten of de keuze voor 'gezondere' producten een persoonlijke is of één vanuit de eetstoornis. Mijn vorige eetlijst bestond uit noten, kwark, gedroogd fruit etc. en ik geloofde dat dit echt mijn persoonlijke keuze was, terwijl ik voorheen niet met gezonde voeding bezig was. In mijn huidige lijst zijn ook koeken en een toetje als een bakje vla opgenomen en ik koet zeggen dat het een soort van opluchting was dat ik deze producten ook mocht eten. Ook omdat het producten zijn waarbij het handiger is om weer sneller kee te kunnen doen met mijn omgeving. Voor mij bestaat een redelijk normaal en gezond patroon uit koeken afgewisseld met gezondere snacks, zoals noten en fruit.
just an ordinary girl - Woensdag 9 november 2016 18:59
Dit was precies wat ik mij vandaag afvroeg. Bedankt voor het artikel! Ik ben al 2 jaar veganistisch maar vraag mij de afgelopen weken sterk af of dit komt voor eetstoornis trekjes of echt door een levensovertuiging. Tuurlijk vind ik het zielig voor dieren en is het beter voor het milieu. Het wordt binnen de 'vegan community' om het maar even zo te noemen ook totaal niet geaccepteerd om ineens niet meer vegan te zijn. Naja eigenlijk ben ik plantased, wat inhoudt dat ik veganistisch eet en verder draag ik nog wel wol en leer als ik die dingen al had voordat ik veganist werd, maar ik koop het nu niet meer.
@Birdy - Woensdag 9 november 2016 19:38
Ik weet niet of je wel eens warm eten in de Ursula gehad hebt, maar dat is niet bijzonder lekker... Het is een diepvriesmaaltijd die dan opgewarmd wordt in een steamer. Elke gerecht rook hetzelfde, alles was slap en zwaar (denk aan hutspot die de structuur van appelmoes had) en er zat veel te veel zout in. Dit is een absolute demotivatie voor als je weer normaal moet leren eten en ook moet leren dat "foute" producten gewoon lekker zijn. Het was dus geen gezond en gevarieerd eten, zoals je begrijpt. Verse aardappel groente vlees(vervanger) maaltijden zouden al een enorme vooruitgang zijn.
Birdy - Woensdag 9 november 2016 20:57
@ hierboven: ik heb nooit daar gezeten, maar wel op rintveld. Dat was destijds ook zoals jij omschrijft. Ik bedoelde met mijn tekst ook dat deze maaltijden vervangen zouden moeten worden door voedzaam en gevarieerd eten. Die aanpassing lijkt me echt nodig, ik weet hoe klinieketen is :) het leek soms echt alsof er rubber in mijn eten zat haha. Maar ik bedoel dat gezond en gevarieerd eten niet hyper-biologisch/paleo/superfoodblabla hoeft te zijn. Gewoon gezond en gevarieerd, zonder alle hypes erbij te betrekken.
Anoniem - Woensdag 9 november 2016 21:55
Naar mijn ervaring denken ze bij ursula helemaal niet mee. Als je vegetarisch wilt worden of gezond wil eten is dat je eetstoornis, zeiden ze tegen mij.
xAnoniem - Woensdag 9 november 2016 23:06
Bij Emergis vind ik dat ze hier heel goed mee omgaan. Er wordt iedere dag vers gekookt met versie producten, vaak zelfs vers van het land van de boer ernaast.
Ook wordt er goed gekeken naar wat iemand zelf wil, als iemand vooral zijn tussendoortjes uit "gezondere" producten wil halen zoals noten, yoghurt met noten, muesli, fruit of wat dan ook dan kan dat als je maar wel aan blijft komen. En als je dat juist niet wilt en wilt leren ook lekkers te kunnen en mogen eten dan mag dat ook. Er wordt vooral gekeken naar: hoe wil je dit de rest van je leven voortzetten.

Wat ik ook een erg fijne en goede toegevoegde waarde vind is dat er nu een diëtiste is waar we soort van "les" van krijgen. We mogen alle vragen stellen die we willen over eten, de verschillende hypes, hoe je lichaam dingen opneemt etc. Hierdoor wordt ook duidelijk dat zeker de helft van de hypes onzin zijn, ze zijn niet bewezen, het is vaak een ervaring van een persoon die denkt dat het voor iedereen geldt en er een boek over schrijft. Maar het is meestal niet eens wetenschappelijk bewezen en alleen maar een manier om geld mee te verdienen omdat men het klakkeloos overneemt. Ik vind dit heel verhelderend als de diëtiste dan uitlegt hoe je lichaam werkt en waarom sommige dingen gewoon onzin zijn. Tuurlijk zitten er dingen bij die voor sommige mensen misschien effect kunnen hebben maar het kan ook een placebo effect zijn.
En zoals hierboven ook staat, die hypes lijken zo gezond maar vaak juist door dat te volgen krijg je tekorten in je lichaam omdat je bepaalde voedingsstoffen niet meer binnen krijgt.

Mijn advies, laat je niet teveel wijsmaken via internet of boeken, iedereen kan iets op internet zetten en iedereen kan een boek schrijven, maar het zijn persoonlijke ervaringen en overtuigingen van mensen die 9 van de 10 keer niet bewezen zijn.
Probeer gevarieerd te eten en jezelf toe te staan lekkere dingen te eten, en de diëtiste hier zegt altijd: alles waar TE voor staan is ongezond. Dus te veel, te vet, maar dus ook te gezond is niet goed.
Anoniem - Donderdag 10 november 2016 03:26
Eerlijk
Anne Nas - Donderdag 10 november 2016 23:38
Typisch om dit te lezen. Ik heb dit namelijk toch heel anders ervaren bij de Ursula. Nu kan er in de tussentijd een hoop veranderd zijn. Maar volgens mij staat de visie die hier omschreven wordt (waarvan ik best geloof dat ze daar in geloven) nogal in contrast met de uitvoering op de vloer.

Destijds heb ik daar huilend en kokhalzend bepaalde producten moeten eten die ik niet lustte, omdat dat 'nou eenmaal de regels waren'. Invallers die niet op de hoogte waren van bepaalde allergieën waardoor mensen producten moesten eten waar ze allergisch voor waren (geen grap). Destijds waren ze ookal bezig met verse maaltijden, dus mij lijkt dat als dit daadwerkelijk de prioriteit had gehad van de directie, ze hierin na drie jaar(!) toch wel een stap hadden kunnen maken.

ik hoop echter van harte dat ik het bij het verkeerde eind heb en ze tegenwoordig inderdaad een meer individuele visie hanteren, waarin ze flexibel zijn en meekijken met wat de cliënt zelf wíl bereiken. Want juist het rigide en starre beleid toen ik daar opgenomen was, heeft mij op de langere termijn meer kwaads dan goeds gebracht.
she - Vrijdag 11 november 2016 12:33
Wauw wat klinkt dit anders dan mijn ervaringen bij de Ursula zo'n 5 jaar geleden. Toen was er 1 richtlijn en iedereen moest die precies volgen en anders werd je eruitgekickt, wat mij is overkomen. Ik ben heel blij te horen dat ze meer op het individu willen letten, en persoonlijke groei volgen, waarmee je naar mijn idee ook beter aansluit op het echte leven na de kliniek.

Betreft voedingshypes: ik heb heel veel gehad aan een schat van een dietiste waarbij ik mijn verwarring over hypes kon droppen en zij samen met mij (met wetenschappelijke kennis) ging onderzoeken wat er wel en niet waar aan was. Iemand die niet bang was om toe te geven als er ergens wel een kern van waarheid in zat, en mij aanmoedigde om op zoek te gaan naar wat IK belangrijk vindt in voeding. Ik geloofde haar en daardoor nam ik het ook aan als ze zei dat een hype onzin was.
Miku - Vrijdag 11 november 2016 21:07
Mjah beetje dubbel. Toen ik was opgenomen hadden we inderdaad van die gestoomde vriesmaaltijden die niet echt lekker waren. Maar ik moest wel meer eten wat ik niet lekker vond. Of dacht te vinden. Omdat het toch moest gaf ik me er aan over, trad buiten mijn comfortzone en merkte dat ik sommige dingen echt ging leren lusten. Er was zo geen discussie over of iets wel of niet uit mijn eetstoornis kwam en ik leerde dat ik alles kon eten zonder dat er rare dingen gebeurden met mij. Zonder die "dwang" had ik dat nu nooit geweten en had ik waarschijnlijk ook niet geweten of ik dan bepaalde keuzes vanuit mijn eetstoornis had gemaakt (waarschijnlijk wel). Vegetarisch of allergieën okey. Maar ik denk dat een veganistisch dieet ook gewoon niet geschikt is voor iemand met veel ondergewicht die moet aankomen. Als je dit wel graag wilt, denk ik dat je eten dan eerst maar als medicijn moet zien, ook melkproducten, totdat je gezond genoeg bent om daar goede keuzes in te maken. Dan weet je ook meteen of je nou echt veganist wilt zijn of dat je misschien over je eventuele angst voor melk kaas en andere producten heen bent gekomen.
Essie - Zondag 13 november 2016 22:38
Heel goed artikel.. Veel zijn het er niet van bewust maar als je heel veel meisjes opeens alleen veganistisch ziet eten, ga ik mij toch snel 'slecht' voelen als ik wel vlees eet. Ook met bijvoorbeeld groepstherapie vond ik het al triggerend als ik hoorde dat er cola light werd gedronken en zoetjes i.p.v. suiker. Dit sla je toch op in je gedachtes waardoor je dit graag ook wil overnemen maar inderdaad, je kunt niet alle triggers echt vermijden maar goed praten zal wel kunnen helpen.
3 jaar later - Zondag 26 mei 2019 13:19
Weinig te merken van de veranderingen waar ze hier over praten helaas :( ...
Nog steeds diepvriesmaaltijden die worden opgewarmd in de stoomoven. Vegetarisch zijn is geen probleem maar als veganist word je de behandeling gewoon geweigerd omdat niet geloofd word dat je dit overtuigd bent. En om afwisseling in tussendoortjes te hebben moet je weken in discussie wat vervolgens op jou word afgeschoven en waardoor je uiteindelijk uit behandeling gezet kunt worden.

Wil je een soepele behandeling dan moet je je dus eigenlijk neerleggen bij een tijd lang weinig afwisseling in maaltijden en dingen eten waar je misschien niet mee opgegroeid bent. Ik zeg niet dat dit slecht is en ik wilde achteraf dat ik dit had gedaan alhoewel ik ongelofelijk buikpijn krijg van zoveel granen. Maar het zij zo. Heb in elk geval weinig flexibiliteit ervaren.