Cognitieve Remediation Therapie

 

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een eetstoornis kwetsbaarheden hebben in met name het starre, inflexibele denken. Een paar voorbeelden hiervan zijn moeite met mentale shifts, neiging om zich vast te houden aan oude gedragingen, moeite om het grotere geheel te zien en te veel focussen op details. Mensen met een eetstoornis hebben vaak last van perfectionisme, een grote controlebehoefte en dwangmatige gedragingen en gedachten. Deze beïnvloeden de ontwikkeling, het dagelijks functioneren, zelfvertrouwen, motivatie voor de behandeling en het verloop van de stoornis. Dit zijn sterke routines die moeilijk te veranderen zijn.

perfectionist

Een aantal jaar geleden heeft dr. Tchanturia van het Institute of Psychiatry in London de behandelmodule ‘Cognitieve Remediation Therapie' (CRT) geïntroduceerd, afkomstig uit de behandeling van schizofrenie en aangepast voor patiënten met eetstoornissen. De doelen van de CRT therapie zijn verbetering van het geheugen, planningsvaardigheden, flexibel denken en doen en bewust zijn van eigen denkprocessen.

Vorm
CRT bestaat uit tien sessies van driekwartier tot een uur per keer waarin de cognitieve flexibiliteit getraind wordt door oefeningen, reflectie en vertaling naar dagelijkse situaties. CRT gaat niet over eten of lichaamsbeeld maar juist over je denkprocessen. Je leert reflecteren op de denkprocessen die je ervaart tijdens het uitvoeren van de taken en de inzichten te gebruiken in het dagelijks leven. Ik vond het prettig dat het niet ging over eten of emoties maar meer over de manier waarop je dingen doet. De opdrachten waren redelijk makkelijk en leuk. Ik had snel een gevoel van vooruitgang en het was goed toepasbaar in mijn dagelijks leven.

Set shifting
30 tot 50 procent van mensen met anorexia nervosa kampt met set shifting problemen, wat het doen van meerdere taken tegelijk betekent. Ook herstelde patienten en eerstegraads familieleden hebben hier vaak problemen mee. Het beïnvloedt waarschijnlijk de ontwikkeling, het beloop en terugval van een eetstoornis. Bij CRT wordt daarom ook geoefend met set shifting opdrachten waardoor het makkelijker werd om veel doelen en taken tegelijk uit te voeren.

meisje
bron foto

Centrale coherentie
Centrale coherentie is samenhang tussen informatie. Het gaat erom hoe je complexe informatie verwerkt, of je rekening houdt met het grote geheel of met de details.In de therapie werd geoefend met centrale coherentie opdrachten waardoor het makelijker werd om dingen in het geheel te zien en je minder te focussen op details.

Resultaat
Zelf heb ik CRT gevolgd bij Rintveld. Ik heb vooral veel gehad aan het evalueren van de opdrachten omdat toen bleek waarom ik dingen op een bepaalde manier doe en hoe ik dat in het dagelijks leven toepas.

Verder heb ik maniertjes ontwikkeld om bijvoorbeeld dingen samen te vatten. Ik leg minder druk op mijzelf om dingen snel en perfect te willen doen. Ik merkte dat het niet nodig is om de opdrachten zonder fouten te maken. Het gaat meer om wat ik er over leer en er uiteindelijk aan heb.

De CRT is zeker bruikbaar in het dagelijks leven, als je de opdrachten toepast op je eigen problemen kun je er meer inzicht in krijgen en er eventueel iets aan veranderen. Ik zou de CRT aanraden aan mensen die moeite hebben met concentratie, plannen, snel schakelen, dingen meer in het grote geheel zien en perfectionistisch zijn.

Onderzoek
Uit onderzoek blijkt dat Cognitieve Remediatie Therapie (CRT) helpt bij eetstoornissen zoals anorexia nervosa. Ook heeft CRT een positief effect op de kwaliteit van leven bij patiënten met een ernstige en langdurige eetstoornis. Het onderzoek naar het effect bij mensen met een eetstoornis werd uitgevoerd door het Centrum Eetstoornissen Ursula en Altrecht Eetstoornissen Rintveld.

"Mensen met een eetstoornis denken vaak heel rigide. CRT doorbreekt deze patronen waardoor patiënten beter gaan eten. Mensen met een eetstoornis zijn vaak minder goed in staat om van oplossingsstrategie te wisselen. Deze starheid in hun manier van denken zorgt er mede voor dat zij niet goed in staat zijn hun gedrag te veranderen. Dit heeft invloed op de ontwikkeling en het beloop van de eetstoornis," aldus professor Eric van Furth, hoogleraar bij het LUMC.

Lijkt deze therapievorm jou wat?

Tijdschriftvoordepsychiatrie.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Somebody - Woensdag 27 november 2013 16:50
Wauw, dit lijkt me wel wat
EB91 - Woensdag 27 november 2013 17:12
wow de dingen die beschreven worden passen bij mij juist helemaal bij mijn autisme. Er is dus écht veel overlap tussen autisme en eetstoornissen.
Anne-Maria - Woensdag 27 november 2013 18:00
Oh, dat klinkt als heel passend bij wat ik nodig heb. Ga ik me eens verder in verdiepen. Bedankt!
x17 - Woensdag 27 november 2013 19:49
Moeite met concentratie, plannen, snel schakelen, perfectionisme,.. dit zou precies iets voor mij zijn!
AnaMan - Donderdag 28 november 2013 22:23
Rintveld heeft kortgeleden een link naar de studie over dit onderzoek geplaatst.
Vanuit mijn autisme heb ik veel van de klachten, zoals een zeer zwakke centrale coherentie...
Lusi - Vrijdag 29 november 2013 22:39
Fijn dat je er wat aan hebt gehad!
Zou voor mij denk ik ook heeeel nuttig zijn.
ik - Donderdag 5 december 2013 08:54
Klinkt interessant! Kan iedereen zich aanmelden om deze behandeling te volgen? Of is het alleen nog in een onderzoeks-setting toegepast?