Ervaring PsyQ IV

 

Bijna anderhalf jaar geleden begon mijn behandeling bij PsyQ. De maanden ervoor kreeg ik al steeds meer het idee dat mijn eetgewoontes niet normaal waren en omdat ik mijn probleem een klein beetje durfde te erkennen had ik de stap gezet om naar de huisarts te gaan. Hier heb ik een algemeen verhaal verteld dat ik wat problemen had met ervaringen van vroeger en hierover wilde praten met een psycholoog. Ik had me wel voorgenomen eerlijk te vertellen wat mijn echte probleem was, maar toen ik tegenover de huisarts zat lukte me dat niet.

De huisarts gaf mij een verwijsbrief voor PsyQ en na een paar dagen werd ik gebeld door de aanmeldbalie om een afspraak voor een telefonische intake te maken. Weer een week later werd ik op het afgesproken moment gebeld en vroeg een vrouw aan de telefoon aan me wat precies mijn vraag was, waarna ze nog verschillende algemene vragen aan me vroeg. Op het laatst zei ze, ‘oké, ik ga je aanmelden bij de afdeling Eetstoornissen en Obesitas.' Natuurlijk wist ik dat dit er aan zat te komen, maat toch voelde het alsof alles ineens heel dichtbij kwam, de afdeling Eetstoornissen en Obesitas, eetstoornis, je krijgt een afspraak op de afdeling voor mensen met een eetstoornis. Deze gedachten maakten me best wel bang.

PsyQ

De dag van de intake was ik behoorlijk zenuwachtig en doordat de intake door een stagiaire werd afgenomen stond er ook nog een filmcamera in de kamer die haar zou filmen om te zien hoe ze de intake deed. Natuurlijk zou ik niet op de film komen, maar echt fijn was het niet. De psycholoog in opleiding begon allerlei vragen te stellen, over mijn jeugd, ouders, school, woonsituatie, eetgewoontes, gebruik van laxeer- en afslankpillen, braken enz. Toen het gesprek klaar was werd er een afspraak gemaakt voor over twee weken, in dat gesprek zou ik de diagnose en behandeladvies krijgen.

Weer twee weken later en ondertussen al meer dan een maand nadat ik bij de huisarts was geweest, kreeg ik te horen dat ik eetstoornis NAO lijkend op Boulimia had en dat ze me sterk aanraadden om in de 1 daagse deeltijd groep te gaan. Het idee om in een groep te gaan maakte me behoorlijk bang, maar ze zullen wel weten wat het beste is, dacht ik dus ik stemde ermee in.

Er was wel een wachtlijst, maar langer dan 2 maanden zou het niet gaan duren. Die periode had ik waarschijnlijk ook last van een lichte depressie, waardoor ik wel gelijk een afspraak kreeg bij de psychiater. Deze psychiater richtte zich vooral op mijn somberheid, ik kreeg kalmerende middelen voorgeschreven en had eens in de twee weken een afspraak om te kijken hoe het met me ging. Toen het lang begon te duren voordat ik wat hoorde over mijn aanmelding voor de eendaagse groep, adviseerde mijn psychiater ook om te gaan bellen naar de persoon die de aanmeldingen regelde. Er bleek iets niet helemaal goed te zijn gegaan in het computersysteem en ik kreeg toen te horen dat ik over een week al kon beginnen. Alles kwam ineens steeds dichterbij.

eatDe eerste dag in de eendaagse groep vond ik behoorlijk eng, ik zal wel de dikste zijn, mijn probleem stelt eigenlijk niks voor, straks vind iedereen me lelijk, mede door mijn eetstoornis was ik enorm onzeker geworden. Van deze gedachten was natuurlijk niks waar, iedereen was heel aardig en legde me precies uit wat er allemaal gebeurde op de dag.

De eendaagse groep bij PsyQ (in Den Haag) is een open groep, wat betekend dat er steeds mensen bij komen en mensen weggaan wanneer ze klaar zijn. De groep is bedoeld voor vrouwen vanaf 18 jaar, met Anorexia, Boulimia of NAO en de gemiddelde tijd dat je in deze groep zit is negen maanden. Er zitten dus allemaal verschillende mensen in de groep. Ik vond dit zelf heel fijn, doordat er mensen al verder zijn, kunnen zij aan anderen tips geven en zie je als nieuwkomer ook dat het mogelijk is om beter te worden.

Op de dag zijn er verschillende therapieën die je volgt, psychotherapie, wegen en tussendoortje, doelen. lunch, psychomotoretherapie en weekevaluatie. Mijn favoriete onderdeel was psychomotoretherapie, hierbij leer je door middel van oefeningen en spelletjes onder andere een positiever en realistisch zelf- en lichaamsbeeld te krijgen, anders om te gaan met perfectionisme en te ontspannen. Bij het onderdeel doelen is het de bedoeling dat je bepaalde doelen maakt voor de aankomende week, de volgende week worden die dan geëvalueerd. Dit gaat gelukkig allemaal op je eigen tempo en een om de week zit er ook een diëtiste bij dit onderdeel om advies te geven over een gezond eetpatroon.

Na acht maanden was de groepsbehandeling voor mij klaar, maar om niet gelijk helemaal op eigen benen te hoeven staan, heb je na de groepsbehandeling nog regelmatig individuele gesprekken met je eigen therapeut. Ook dit is voor mij nu afgelopen, omdat ik heb aangegeven dat de gesprekken niet meer nodig zijn. Het hele aanmeldproces duurde redelijk lang, maar over mijn behandeling zelf ben ik heel tevreden.

Anderhalf jaar nadat ik naar de huisarts ging voor een verwijsbrief naar een psycholoog, kan ik nu vol overtuiging zeggen dat, dankzij de behandeling bij PsyQ, mijn leven eindelijk niet meer om eten draait en ik weer Proud kan zijn.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Donderdag 3 maart 2011 19:29
Hmm, heb zelf een hele andere ervaring bij psyq..
Adrie - Woensdag 27 februari 2019 13:44
IK OOK
Caroline - Zaterdag 5 maart 2011 10:41
Ik heb zelf ook een goede ervaring bij PsyQ in Den Haag!
dollie - Vrijdag 10 augustus 2012 22:44
ik ben ook bij PsyQ alleen niet in denhaag maar in mijn eigen woonplaats en ik heb dan 1 op 1 gesprekken ben ook tevrede ermee hoe ze met mij omgaan
.... - Donderdag 20 juni 2013 23:39
In Groningen hebben ze alleen 4daagse, had best een dag minder willen hebben best heel vermoeiend