Ervaring Centrum Eetstoornissen Ursula - deeltijd jeugd

Gepost op Donderdag 13 mei 2010 17:41 door Scarlet Hemkes in Extra info hulpinstanties.

Ik zit nu zelf 2 maanden in de Jeugd-Deeltijd van de Ursula enn ik hoop dat ik jullie wat meer informatie kan geven. Ik ben er in ieder geval positief over. De deeltijd is 3 x per week op de maandag, woensdag en de donderdag van 2:00 tot 20:00 uur. Je zit in een groep van meestal 9 personen. De behandeling duurt rond de 6-9 maanden maar je kan natuurlijk ook eerder of later klaar zijn. door Esmee

Je volgt verschillende therapieen: PMT, Beeldende Therapie (Creatief), psychotherapie, eetthema, eetdagboek.

Op de maandag begin je altijd met wegen en direct daarna nabespreken en Eetdagboek. Je bespreekt hoe de week gegaan is en of er nog bijzonderheden zijn de komende dagen die je wilt bespreken. Rond 3 uur is het tijd voor wat te drinken. Het is de bedoeling dat je altijd wat drinkt en een tussendoortje neemt. Je kan kiezen uit Fruitkick, Evergreen of een Liga. Maar er is ook een variatiebox waar wat ‘uitdagendere' tussendoortjes inzitten zoals stroopwafels, Kitkat, Roze koek enz.

Deze worden door de socio's aangevuld! En wij mogen suggesties doen. Je hebt na het tussendoortje ook een pauze van 1 uur voor eventueel huiswerk of gewoon lekker te niksen :)

Hierna volgt psychotherapie. Het is de bedoeling dat je zelf wat inbrengt wat je moeilijk vond deze week. Dat kan iets met eten te maken hebben, maar ook met gevoelens, ruzie of andere dingen die je zelf wilt vertellen! Meestal werken we met het G-schema (Gebeurtenis, gedachte, gevoel, gedrag, gedrag).


Rond half 6 is het etenstijd!
Je eet met zijn allen aan een grote tafel en een socio erbij (Soms eet er 1tje extra mee). Het is de bedoeling dat je binnen een half uur je avondeten op hebt en binnen max 10 minuten je toetje. Lukt dit je binnen een paar weken niet, dan gaan ze kijken wat je daaraan zou kunnen doen. Je kan van alles krijgen: gewone groenten en aardappelen, maar ook Pasta's, Pizza enz. 1x per week vult iemand uit de groep de eetlijst in, die mag dan dus kiezen wat we die week gaan eten.

Als het niet goed gaat in de deeltijd (dus niet binnen de tijd eten, niet goed praten, niet genoeg vooruit gaan) dan kan je een time-out krijgen. Je moet dan nadenken over wat je wilt en of de deeltijd wel iets voor jou is of er niet iets anders nodig is!

Na het eten hebben we beeldende therapie. Dit vind ik zelf de leukste therapie omdat je lekker bezig bent met schilderen/ kleien/ tekenen enz. Om half 8 is het tijd voor je 2de tussendoortje! Dit gaat hetzelfde als de 1ste. Inmiddels kunnen de ouders al inlopen en om kwart voor 20:00 uur mag je weg, als je alles op hebt.

De woensdag begin je met beeldend of PMT (De ene week Beeldend de andere week PMT). Daarna weer tussendoortje/ pauze. Op de Woensdag heeft 1 iemand haar/zijn evaluatie voorbereid en die moet dat dan in de groep vertellen (dus hoe het gaat met je doelen, wat er goed gaat en wat slecht en wat je wil voor de komende tijd).

Hierna komt Eetthema: 2 mensen hebben dan een onderwerp bedacht met vragen waarover we het gaan hebben! Gevolgd door de warme maaltijd. We bespreken het en dan kijkt de socio waar we tijd voor hebben om te doen! Of er mensen zijn die iets willen bespreken of dat de socio zelf iets moet verzinnen. Op de Woensdag is het de bedoeling dat je je tussendoortje thuis neemt, de ouders kunnen dan al vanaf 7 uur inlopen!

Op de Donderdag volg je psychotherapie, tussendoortje, PMT, huiswerktijd, avondeten, huiswerktijd, eetdagboek, tussendoortje. Hier heb je dus heel veel tijd om iets voor jezelf te doen. Heb je veel huiswerk, dan komt dat goed uit.

Op de 1e Maandag van de maand hebben we MFT met ouders (dus een soort ouderavond) De 3de maandag van de maand is alleen voor de ouders zelf waar ze dus informatie krijgen en zelf hun ervaringen kunnen uitwisselen!

Het contact met de therapeuten is heel goed. Je mag ze gewoon bij de voornaam noemen en ze doen met alles gezellig mee. Ze denken goed met je mee, hoe iets nou moet! Ook aan tafel is het een gezellige boel (veel mensen denken dat iedereen zwijgend aan tafel zit)! Maar er wordt altijd een nieuw onderwerp verzonnen (vaak heel onzinnig Haha)!

Ook de groep is heel fijn! Iedereen probeert elkaar te motiveren en oplossingen voor elkaar te verzinnen. Dit is echt heel erg fijn. Er word veel gelachen, maar ook gehuild. Iedereen steunt elkaar!

Dus mijn ervaringen daar zijn heel positief! Je leert te praten over je gevoelens, hoe je ze moet oplossen en jezelf te ontwikkelen! Ik hoop dat ik mijn behandeling hier kan afronden!

 

Reacties

Esmee - Donderdag 13 mei 2010 18:11

Yes Great :D

Milou - Vrijdag 14 mei 2010 00:07

HeyHey Esmee,

Zelf heb ik eind vorigjaar de deeltijd behandeling afgerond. Het heeft mij heel erg geholpen! Ik ben blij te lezen dat het ook positief effect op jou heeft. Ik wens je nog heel veel suc6!!!

Groetjes Milou

Lian - Zaterdag 15 mei 2010 22:09

Heeii

Wat een goed geschreven stuk.
Ik heb ook in de jeugd deeltijd gezeten.
Ook met Esmee in de groep.
Ik heb dit alleen niet afkunnen ronden.
De therapeuten kunnen wel erg streng zijn.
Ze zeggen eerlijk hoe ze ergens over denken
wat wel erg moeilijk kan zijn.

Als er nog vragen zijn kunnen die ook aan mij gevraagd worden.

E. - Maandag 17 mei 2010 15:52

Hoi,
Wat een duidelijk stuk! Dat is echt handig.
Ik had nog wel een vraag.
Als je ondergewicht hebt, moet je dan ook aankomen? (lijkt me wel). Maar als dat niet meteen lukt, krijg je dan een opname of krijg je dan nog wel een kans?

Esmee - Dinsdag 18 mei 2010 07:22

Hoi E. !
Dat puntje ben ik volgens mij vergeten in het verhaal te zetten :p
Maar dan moet je wel aankomen ja!
De eis is minimaal 3 ons per week
Als je niet iedere week 3 ons aankomt of afvalt dan krijg je een signaal, bij 3 signalen krijg je een gesprek over hoe dit verder moet en soms volgt er een time-out.
Vervolgens word je gewichtslijn messtal veranderd als je teveel achterloopt met je gewicht zodat je 'opnieuw' kunt beginnen. En als het dan weer niet lukt na 3 signalen dan heb je dus weer een gesprek. En volgens mij is het zo dat als je 3 gesprekjes hebt gehad dat je dan erover na moet denken of dit wel de goede behandeling is vor jou!

xx

Marit - Maandag 21 juni 2010 15:38

Heei Esmee
Zijn er speciale eisen voor je daar toegelaten wordt?
En hoe heb je dat met school gedaan?

dan waren eigenlijk mijn vragen

xxx

Esmee - Zondag 11 juli 2010 17:28

Sorry voor het late reageren!
Zie je berichtje nu pas!

Er zijn zover ik weet geen eisen aan verbonden!
Je moet natuurlijk wel een beetje motivatie hebben enz
Andersred je het niet.
Maar qua lichamelijke eisen.. nee dat niet..
Je kan er met gezond gewicht in, ondergewicht, overgewicht.

Met school heb ik geregelt dat ik geen huiswerk meer hoefde te maken. dus alleen hoefde te leren. dit is helemaal goed verlopen!

Nogmaals Excuus voor mijn late andwoord!

x

M. - Donderdag 28 april 2011 20:19

Hoi esmee,

ik heb een paar vraagjes,
1 : is dit nou de 3-daagse behandeling ja toch? of de pubergroep ??
2 : Moeten je ouders tijdens therapieen er soms bij staan, dit zag ik ergens staan ?
3 : Je zegt dat het 6/9 maanden duurt, maar kan je ook eerder afronden? :$
4 : Als je een Psychiater had, mag je die dan wel houden, want ik moet hier ook misschien aan mee doen maar ik wil graag nog één keertje naar m'n pscychiater blijveng gaan,omdat ik haar al langer ken en dat dus ook wat vertrouwder is zegmaar.
5 : Als je al een ijtlijst hebt om aan te komen, krijg je hier dan een andere of hou je dezelfde ?
6 : Ik wordt 1 x per week gewogen bij de dokter, maar als dat hier gebeurd hoef ik dan niet meer naar de dokter?


Zo dat waren een beetje veel vragen, sorry ik hoop dat ze je kan beantwoorden (: ooh en ... waren de kinderen allemaal aardig geven ze geen tips oom juist af te vallen maar helpen ze uist met motivatie, beter worden,aankomen etc? ik vind het allemaal een beetje eng en spannend !

M. - Donderdag 28 april 2011 20:40

Sorry nog 1 vraagje !

Dat eetdagboek moet je dan in je hele behandeling, elke dag schrijven ( ook thuis ) wat je eet !!?
ook als je het niet wil ??

Esmee - Donderdag 28 april 2011 22:28

Hoi M.
Ik zal proberen je vragen zo goed mogelijk te beandwoorden.
Het kan zijn dat het inmiddels veranderd is want ik ben zelf al een aantal maanden uit de deeltijd.

1.Dit is de 3daagse deeltijd ja.
2.Je ouders hoeven er tijdens de therapieen niet bij te zijn.
Behalve als er iets dringend besproken moet worden maar dit gebeurd niet in de groep zelf maar individueel.
3.Tuurlijk kan je eerder afronden! Zodra je denkt klaar te zijn in de deeltijd kan je dit aangeven, en als de behandelaren het ermee eens zijn kan je weg.
4.Dit moet je overleggen in de Ursula zelf, Daar kan ik geen uitspraak over doen.
5.Je houd de lijst aan die je krijgt of al hebt.. Als dit niet genoeg is om bijv aan te komen of stabiel te blijven kan hij wel veranderd worden.
6.Dit moet je ook in de Ursula bespreken.
Maar meestal hoef je dan niet meer 1x in de week bij de Dokter gewogen te worden. (Het gebeurd wel eens dat je naar de dokter moet om te wegen zodat ook hij/zij dit in de gaten kan houden, maar dat zal denk niet 1x in de week zijn)

Voor zover ik weet zitten er gewoon leuke meiden in de groep die zeker geen tips geven om af te vallen!
Daar is dit natuurlijk niet voor bedoeld ;)

Over je laatste vraag:
Het eetdagboek weet ik eigelijk niet hoe dat nu gaat in de groep.
In de tijd dat ik er zat moest je dat wel iedere dag bijhouden wat je de gehele dag at.
Ook als je niet wil ;) Het kan we heel belangrijk zijn voor je behandeling.

Ik snap dat je het allemaal spannend vind maar als jij je inzet komt het allemaal goed!
De therapeuten zijn leuk en onwijs goed in hun werk!

Creativemeid022 - Zondag 6 april 2014 20:08

moet je niet naar school?
das toch belangrijk??

TAGS

ursula
 

Hulpinstantie

cijfer
5.7
115 stemmen

GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula

Gespecialiseerde eetstoornis instantie

Sandifortdreef 19
2333 AZ Leiden Nederland

071-8903340

Vind je dit waardevol?


feed