Groepstherapie: help jezelf, help de ander!

 

Wie helpt je nou eigenlijk het meest bij je herstel? Jijzelf, de therapeuten of misschien wel je groepsgenoten in de therapie? Veel therapieen worden gegeven in groepen en dat is niets voor niets. Als lotgenoten kun je veel van elkaar leren en met elkaar kun je er ook voor zorgen dat iedereen zoveel mogelijk uit de therapie kan halen! Hoe kun je voor jezelf en elkaar iets betekenen?

Therapie, begint bij jezelf. Je bent grotendeels zelf verantwoordelijk voor je herstel. Ook in groepstherapieen heb je zelf een belangrijke rol. Je bent niet afhankelijk van de groep, maar je eigen inbreng moet je ook zeker niet over het hoofd zien. Misschien kan jou worstelling wel een hele goede eye-opener zijn voor een van je groepsgenoten. Hoe eerlijker en open je naar jezelf en de groep bent, hoe meer je er samen voor zorgt dat jullie van elkaar kunnen leren. Natuurlijk moet iedereen zich hiervoor wel veilig en vertrouwt voelen. Belangrijk is dan ook dat je elkaar met respect behandelt en elkaar in elkaars waarde laat. Iedereen is anders en heeft het recht om zichzelf te kunnen zijn. We ervaren allemaal onze eigen worsteling op onze eigen manier. Dat anderen misschien een andere beleving hebben als jijzelf, betekent niet dat je daar niet van kan leren. Misschien vind je toch wel herkenning bij die ander of heeft diegene misschien wel handige maniertjes gevonden om overheind te blijven die voor jou ook helpend kunnen zijn. Maar er zijn nog veel meer voordelen aan groepstherapie, hoe je van elkaar kunt leren en hoe je elkaar kunt sterken.

1. Erbij horen
De groep kan je het gevoel geven erbij te horen. Je voelt je gewaardeerd en gesteund door groepsgenoten. Er is zorg, warmte en vriendelijkheid naar elkaar. Jullie zitten allemaal in hetzelfde schuitje wat maakt dat je elkaar ook beter begrijpt. Dit geeft een veilig en betrouwbaar gevoel. Waarover je met anderen niet durfte te praten wordt in de groep wel aanvaard, waardoor je moeilijke en pijnlijke dingen nu wel durft uit te spreken.

2. Ervaar dat je niet de enige bent
Door je groepsleden zie je dat je niet zo vreemd bent als je misschien dacht. Er zijn anderen die gelijksoortige problemen hebben als jij. Je bent dus niet alleen!

3. Elkaar helpen
Door anderen te helpen, help je ook jezelf. Wanneer je verantwoordelijkheid voor elkaar neemt, werkt dit voor iedereen positief. Geef jezelf het gevoel nuttig te zijn in de groep. Het is toch een heerlijk gevoel als je iets voor een ander kunt betekenen? In groepstherapie heb je elkaar nodig, om samen aan jullie herstel te werken. Moedig elkaar aan, steun elkaar en geef groepsleden suggesties die kunnen helpen. Ook door je eigen problemen te delen kun je anderen helpen.

4. Geven van hoop
Wanneer je ziet dat groepsleden vooruit gaan kun je daar enorm veel energie uit putten. Anderen zijn enorm gegroeid en verbeterd, geloof in jezelf dat jij dat ook kan! Denk optimistisch over de groep en de therapie met alle mogelijkheden die ook jou kunnen helpen bij je herstel.

5. Sociaal leren
Sommig gedrag of eigenschappen van groepsgenoten kan je aanspreken of bewonderen. Dit kan er toe leiden dat je probeert deze kwaliteiten eigen te maken.

6. Inzicht krijgen
Door wat je tegenkomt in de groep kun je ook heel veel over jezelf leren. Je wordt jezelf bewust van je eigen houding en plaats in de groep, door hoe je op anderen overkomt. Je kunt eigen veronderstellingen toetsen en onderzoeken en ontdekt misschien wel motieven en onbewuste verbanden in je gedrag. Je leert op die manier dus ook meer over de aard van je problemen, waarom je jezelf gedraagt zoals je je gedraagt en hoe je zo geworden bent.

7. Contacten opbouwen
Je leert jezelf open te stellen voor en naar andere groepsleden waarbij je bouwt aan een vertrouwensband in het contact met je groepsgenoten.

8. Grenzen stellen
Je leert je gevoelens en problemen te verwoorden en uit te drukken, doordat je duidelijkheid en helderheid probeert te geven in wat jij ervaart. Daarnaast leer je ook assertief te worden door je grenzen en behoefte aan te geven.

9. Jezelf laten zien
Voorheen hield je misschien veel voor jezelf en leefde je in je eigen wereldje. Je verstopte je misschien wel voor anderen en je omgeving. In de groep krijg je de kans om jezelf te zijn en te laten zien. Wat gaat er in je om? Hoe voel je je? Waar loop je tegenaan?

10. Uiten van gevoel
Door het uiten van je gevoel kun je ook heel veel teruggeven aan de groep. Emoties kunnen leiden tot ontlading en opluchting bij jezelf maar ook bij meelevende groepsgenoten.

Heb jij groepstherapie of groepstherapie gehad? Of ga je misschien nog van start met een groepsbehandeling? Hoe is/was dit voor jou? Wat vind/vond je prettig?

Wat zijn jouw ervaringen? Hoe zie je jouw rol in groepstherapie?

Praat ook mee in de groepschat van vanavond van 20:00 - 21:00
Help jezelf, help de ander!

 

Reacties

Ilse - Zondag 23 oktober 2011 16:44
ik ga aankomende vrijdag beginnen met groepstherapie en ik vind het echt vreselijk eng.
May2 - Zondag 23 oktober 2011 16:57
@ Ilse, komt wel goed! Voor nu is het eng, maar probeer vooral mee te doen, des te sneller je erbij hoort.
Ik heb zelf ruim een jaar groepstherapie gevolgd (PMT, Creatieve therapie, psychotherapie, drama, etc.). Heb er enorm veel aan gehad. Vaak waren mijn groepsgenoten heel confronterend en daarom heb ik enorm veel vooruitgang geboekt. Toch ben ik niet helemaal enthousiast, want ik heb gemerkt dat een groep elkaar ook goed naar beneden kan trekken. Een beetje geluk met je groepsgenoten moet je wel hebben dus ;).
gitaar - Zondag 23 oktober 2011 17:47
ik heb sinds kort ook groepstherapie.
Gespreksgroep, PMT,psychoeducatie en
daarnaast nog "gewoon" individuele therapie.
Ik vind het fijn om te weten dat ik niet
de enige ben, maar durf niet alles te vertellen.
S.je - Zondag 23 oktober 2011 17:54
Voor mij de slechste keuze ooit! betreffende mijn eigen ontwikkeling!
Was dan ook vrij snel weg en heb nu een betere manier en ookal heb ik geen es, ik heb weer iets anders. Gaat het beter dan ooit!!!

Mijn ervaring was dat ik bij groepstherapie er slechter uit kam dan ik er in ging.
anoniem - Zondag 23 oktober 2011 19:13
Ik heb ook een tijdje groepstherapie gehad, het was heel nuttig en opbouwend voor mij! Het was wel heel raar om 'zomaar' weg te gaan (uit de groep, ik bleef gesprekken met een psycholoog houden) nadat ik alle sessies gevolgd had. Je werkt er natuurlijk naartoe, maar ik vond het verwarrend, als dat het goede woord is, om in een keer niemand uit te groep meer te spreken, en ik zou graag weten hoe het nu met ze gaat. Herkent iemand dit, of hebben jullie nog contact met (vroegere) groepsgenoten? Of hebben jullie contact met elkaar buiten de groep om?
Jip - Zondag 23 oktober 2011 22:02
Al een tijdje geleden, maar nog steeds (vaag) contact met 2 van de meiden uit de groep. Ik vond het erg goed, groepstherapie. Veel beter dan één op één. Het is meer sturend. Maar ik kreeg daarnaast met de groep ook iets van dramatherapie ofzo.. met je lichaam en alles. Veels te vaag. En te lief. Dat schoot geen bal op, maar praat-groepstherapie is wel goed :)
Anoniem - Maandag 24 oktober 2011 07:14
Tijdens mijn opname in een kliniek was het vooral groepstherapie en ik moet zeggen dat het me echt heeft geholpen.
Je krijgt heel veel herkenning en steun van de groep, en je leert ook je sociale vaardigheden ermee.
sheila - Maandag 24 oktober 2011 18:10
groepstherapie was niks voor mij, heb et er 4 maanden volgehouden en kwam geen stap vooruit. mijn ervaring bij centrum eetstoornissen Ursula: Ja, ik voelde me begrepen door mijn groepsgenoten, maar er is TE kort tijd voor je eigen probleem. in 2 uur tijd kom je 5 min. aan het woord, en de constante wisseling van groepsleden maakt dat er nooit echt een vertrouwens band komt en je ook niet als groep vooruit komt. ben je zelf de fase van het "eten" voorbij en wil je het over achterliggende problemen hebben, dan komt er net weer een nieuw persoon waar de focus wel nog op eten ligt en moet de rest van de groep zich daar maar op aanpassen. Dit zorgde bij ons voor veel frustraties. bijna alle meiden zijn dan ook zelf bewust gestopt/iets anders gaan doen. Ik zelf ben door gegaan bij PsyQ met individuele therapie, hier was iedere week een uur tijd voor mij alleen en heb ik alles binnen een half jaar op de rit gekregen. Ik ben van mijn ES af, zonder groeps therapie.
anotherwastedminute - Maandag 24 oktober 2011 19:12
Hmm, een tijdje geleden is het advies gegeven om in intensieve groepstherapie te gaan. Het leek mij echt niks, maar als ik dit nu zo lees, klinkt het juist goed! heb nog niet alles gelezen, damn you concentratie. maar ga het zeker nog uitlezen!
marleen2502 - Maandag 24 oktober 2011 20:43
voor mij hing het heel erg af van welke instantie/welk ziekenhuis.
TerBerken (Tienen) heeft mij 1 keer heel erg geholpen met een programma dat volledig uit groepstherapie bestaat. Ik ben daar verder geraakt dan ooit tevoren. De keer daarna echter bij heropname werkte het veel minder goed, doordat er andere mensen in de groep zaten met andere problematieken.
Het UZ in Gent, met ook redelijk wat groepstherapie naast de individuele, heeft mij 1 keer regelrecht de dieperik in geholpen. Medisch werd ik dan wel opgevolgd maar de groepsdruk werkte heel negatief en was randje pro-ana. Een tweede keer ging het daar beter toen ik me zelf meer richtte op de meisjes die er met een 'juiste' motivatie (genezen) naartoe gingen