(on)waarheden over psychologen

 

Zo lang ik mij kan herinneren lees ik veel over psychologische onderwerpen en verdiep ik mij graag in wat mensen bezighoudt en wat zij meemaken. Ik vind het een uitdaging om dit zoveel mogelijk te begrijpen. Eigenlijk is het iets wat ik als het ware vanzelf doe. Wanneer ik een situatie observeer of een film kijk, leg ik altijd linken en analyseer ik wat er gaande is en waar het gedrag vandaan zou kunnen komen. Ik zie veel en pik veel dingen op van wat er om mij heen gebeurt.

Door Esther

Dat wil niet zeggen dat ik (straks) als psycholoog dwars door mensen heen zou kunnen kijken! Dit is iets wat je zo vaak hoort als vooroordeel over psychologen en wat mensen ook wel een beetje bang maakt. Naar mijn idee werkt het vooral zoals ik heb beschreven. Bepaalde mensen hebben een soort aanleg, een soort antenne, om signalen op te pikken en te kiezen om daar wel / niet iets mee te doen. Door de kennis en ervaring die ik op doe tijdens de studie ga ik als het ware steeds meer herkennen en begrijpen. Maar dat wil nog niet zeggen dat je dan zomaar alles ziet en dat mensen niets verborgen kunnen houden. In principe vertel jij een psycholoog wat jij graag wilt vertellen en de dingen die je liever niet vertelt, mag je altijd voor jezelf houden. Vaak speelt er echter angst of schaamte voor dingen en dan kan het goed zijn als de psycholoog je helpt om het toch te delen en er samen naar te kijken. 

‘Psychologen zijn kwakzalvers en ze gissen maar wat.' Ook zo'n leuk vooroordeel dat ik in mijn omgeving vaak tegen kom. Mensen die niet lekker in hun vel zitten of een moeilijke periode door maken, hebben vaak het gevoel dat zij apart zijn en de enige zijn met het probleem. Zij denken dat niemand begrijpt wat zij voelen en dat het dus geen zin heeft om het aan andere mensen uit te leggen.

chZoals ik al beschreef weet een psycholoog nooit 100% zeker wat er met jou aan de hand is, maar er bestaan uitgebreide handleidingen, regels en beschrijvingen waardoor een psycholoog er wel zo goed mogelijk een inschatting van kan maken. Hoewel veel mensen met problemen denken dat zij de enige zijn en niemand anders dit mee maakt, blijkt uiteindelijk vaak dat het wel degelijk iets is waar andere mensen ook bekend mee zijn! Dit kan vaak werken als een enorme opluchting.

Wanneer jij je rot voelt is het vaak een chaos in je hoofd en gaan er allerlei gedachten en gevoelens door elkaar heen. Het is dan erg fijn als iemand je kan helpen om alles een beetje op een rijtje te zetten. Een psycholoog weet goed wat hij / zij doet. Zij hebben veel gestudeerd om zoveel mogelijk te leren over hoe mensen in elkaar zitten en wat er mis kan gaan in de ontwikkeling.

Alles wat een psycholoog leert is wetenschappelijk aangetoond. Dat wil zeggen dat er veel onderzoek naar gedaan is en dat er steeds uitkomt dat het op die manier werkt. Het klopt dus absoluut niet dat een psycholoog zomaar wat doet of zelf iets zou bedenken. Dit neemt natuurlijk niet weg dat psychologen ook mensen zijn en dat de psychologen het moeten doen met de informatie die jij ze geeft of die ze op dat moment hebben. Daardoor komt het voor dat er fouten gemaakt worden. Het is dus erg belangrijk om samen in gesprek te blijven hierover en de behandeling eventueel bij te sturen.

Wat vaak voor komt bij cliënten is dat zij erg op kijken tegen de psycholoog. Het is tenslotte iemand die jou begrijpt, die je niet veroordeelt om de dingen die je vertelt en die je leert hoe je beter met de dingen om kunt gaan. Mensen gaan hierdoor vaak denken dat een psycholoog geweldig is en zelf alles helemaal goed doet! De psycholoog weet tenslotte hoe het moet, dus hij / zij zal het dan ook wel altijd goed doen. Helaas (of misschien juist wel gelukkig..) is dit zeker niet waar! Er bestaan veel theorieën en ideeën over hoe dingen werken en hoewel een psycholoog daar veel kennis over heeft wil het niet zeggen dat hij / zij daar zelf ook altijd naar handelt.

chTen eerste is het zo dat mensen vaak verschillend denken over dingen en er verschillende benaderingen mogelijk zijn. Er dus niet simpelweg iets goed of fout. Het hangt af van de persoon, de situatie, de omstandigheden en andere factoren wat op dat moment het beste werkt. Mensen moeten altijd zelf een inschatting maken en net als iedereen doen ook psychologen dat zeker wel eens op een verkeerde manier.

Ook zij hebben te maken met misverstanden, woordenwisselingen met mensen of andere vervelende dingen. Tevens ervaren zij net zo goed emoties, waaronder boosheid, blijdschap, verdriet en bang zijn, net als jij en ik.

Een psycholoog zal jou ook wel eens wat uit eigen ervaring vertellen, omdat dit erg bruikbaar is in de therapie en het jou kan laten zien dat je niet de enige bent die dingen lastig vindt. Soms hebben mensen het idee dat wanneer zij naar een psycholoog gaan ineens alles over zal zijn en zij daarna ‘normaal' en altijd gelukkig zullen zijn. Helaas werkt een therapie niet als een kant en klaar medicijn. Het is geen pilletje wat je in kunt nemen en waardoor je vervolgens geen hoofdpijn meer hebt. Therapie is hard werken en soms best zwaar! Ook na een therapie zul je je best nog wel eens verdrietig, bang of boos voelen. Dit hoort tenslotte bij het leven, maar je zult er wel beter mee om kunnen gaan en je sneller weer beter voelen.

De laatste tijd hoor ik om me heen vaak de discussie over wat ‘normaal' is. Iedereen heeft wel dingen die hij / zij lastig vindt en niemand is perfect! Gelukkig maar, want anders zou het leven best saai zijn. Het wil dus niet zeggen dat je in therapie gaat en dat er dan nooit meer iets vervelends zal gebeuren. Bovendien is ‘normaal' iets wat wij er zelf van maken. Wij bepalen zelf wat wij gewoon vinden en wat niet. En waar wij tevreden mee zijn en met wat niet. Het is goed om te streven naar een fijn en gelukkig leven, maar voor sommige mensen houdt ‘normaal' in dat zij altijd alles perfect moeten doen en nooit meer fouten mogen maken. Dit is absoluut niet reëel en soms is het wel goed om je af te vragen of dat onbewust niet is waar je naar streeft. Probeer tevreden te zijn met wie jij bent en de dingen die je doet! Je bent prima zoals je bent! Wanneer jij zelf merkt dat jij of je omgeving last hebben van bepaalde dingen en je komt er niet uit, dan is het een verstandig moment om daar hulp of advies bij te vragen, bijvoorbeeld bij een psycholoog.

Je zou een psycholoog vooral moeten zien als een coach die een tijdje met jou meeloopt, die jou ondersteunt en je advies geeft, die zorgt dat je de kracht krijgt om dingen anders te doen en dat je vertrouwen krijgt in jezelf en de dingen die je doet! Een psycholoog is iemand waar jij je verhaal bij kunt doen en aan wie jij alles kunt vertellen wat er in je omgaat. Een psycholoog vindt niets gek en zal je niet veroordelen of raar vinden om de dingen die jij vertelt! Een psycholoog laat je soms moeilijke dingen zien, waardoor therapie niet altijd even fijn is. Maar uiteindelijk gebeurt dit altijd om jou verder te helpen en er dingen van te leren. Het is absoluut geen schande om met jouw problemen naar een psycholoog te gaan. Een psycholoog kan jou vertellen hoe de dingen werken, zodat je daar wat meer duidelijkheid in krijgt. Ook kan een psycholoog je goed helpen met de dingen waar jij tegenaan loopt en die je graag anders zou willen.

Ik hoop dat ik de vooroordelen over psychologen een beetje weg heb kunnen nemen en dat jullie de stap durven te zetten om met iemand te gaan praten wanneer je dat nodig hebt! Ook als je niet zeker weet of jouw probleem iets is om met een psycholoog te bespreken, dan kun je dit altijd voorleggen en samen kijken naar waar jij behoefte aan hebt. De eerste stap hierbij is vaak een afspraak te maken bij de huisarts. Hij / zij kan je vertellen waar je terecht kunt en daar zal dan worden gekeken wat het beste bij jou past.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

brokenstoryy - Zondag 29 november 2009 10:44
'Zo lang ik mij kan herinneren lees ik veel over psychologische onderwerpen en verdiep ik mij graag in wat mensen bezighoudt en wat zij meemaken. Ik vind het een uitdaging om dit zoveel mogelijk te begrijpen. Eigenlijk is het iets wat ik als het ware vanzelf doe. Wanneer ik een situatie observeer of een film kijk, leg ik altijd linken en analyseer ik wat er gaande is en waar het gedrag vandaan zou kunnen komen. Ik zie veel en pik veel dingen op van wat er om mij heen gebeurt.'

Dat heb ik ook! en dat is soms ook wel vervelend,dat je teveeel naar dat soort dingen kijkt/opmerkt
Esther - Maandag 30 november 2009 16:06
@ brokenstorryy

Het is inderdaad soms wel lastig en wat veel voor jezelf, maar tijdens de studie leer je gelukkig wel om dat te doseren en positief in te zetten!
Maar het zou ook wel eens lekker zijn als mijn hoofd / gedachten inderdaad gewoon eens uit stonden ;-)
Pareltje - Maandag 30 november 2009 18:45
Ik heb vandaag een intake gesprek gehad bij het ggz. Dit was met een psychologe en met een andere vrouw... Gezinsterapeuth ofzo... hoe je dat ook schrijft. Na een tijdje gingen die gezinsterapeut en me ouders ergens anders zitten en moest ik alleen praten met die psychologe. Ik heb dit heel fijn ervaren. Iemand die me niet beoordeeld om wat ik zeg. Nouja, niet beoordelen... Iemand die het niet raar vind als ik dingen zeg.
Esther - Dinsdag 1 december 2009 23:15
@ Pareltje:
Een psycholoog zal jou inderdaad niet veroordelen om wat jij vertelt! Dat wil zeggen dat zij geen oordeel vormen of rare ideeėn over jou krijgen n.a.v. wat jij vertelt. Andere mensen doen dit wel vaak en dat kan het lastiger maken om te praten.
Ook heeft een psycholoog in principe geheimhoudingsplicht en zal hij / zij dus aan niemand iets vertellen over wat jij bespreekt! Daardoor voel je je vaak vrijer om de dingen te vertellen die er in je omgaat.
Ik hoop dat je een fijne, goede therapie gaat krijgen bij de GGZ!
Veel succes ermee,
Groetjes Esther
sammy - Woensdag 2 december 2009 14:00
ik denk dat dieren eenmens zicht beter kunnen voellen
leg zelf ziek op de bank
met DE GRIEP waar iedereen bang voor is
en alle 2 me poezen leggen bij me
de oudste waakt over me waar ik heen loop loop ze achterme aan
dat geef een goed gevoel
vind ik wf
Esther - Woensdag 2 december 2009 17:03
Dieren zorgen er zeker ook voor dat jij je beter gaat voelen! Het geeft ontspanning, warmte en liefde!

Ik wens je veel beterschap!

groetjes Esther
Lynn - Zondag 20 december 2009 17:06
Ik loop al een aantal jaren bij een psychologe. Super fijn. Bij haar kan ik kwijt wat ik kwijt wil, ze verplicht me tot niets. Ze begrijpt me, en helpt me waar ze kan. Echt top!
Robert - Zondag 13 maart 2011 16:03
Leuk artikel, dit geeft me een duidelijk beeld van het reilen en zeilen van een psycholoog.
lena - Donderdag 7 juli 2016 21:05
Psychologen zijn ook maar mensen. Handig om je hart even te luchten maar om nou te zeggen dat ze je echt kunnen helpen?? Naar mijn mening niet, mijn ervaring wel te verstaan. Ze doe hun best, maar kunnen niet al je problemen oplossen of weghalen. Een psychische aandoening is niet zomaar 123 te verhelpen al hopen en denken zij vaak van wel. Maar zij leren uit een boekje waar lang niet alle problemen in staan. En iedere individu heeft een andere aanpak nodig. Als het allemaal zo makkelijk was, pleegden er niet ieder jaar meer mensen zelfmoord. Ik zie een psycholoog als een beste vriendin waar je zonder schaamte je verhaal kwijt kunt. En ondanks dat blijf je toch de angst hebben psycholoog of niet, dat ze een oordeel over je hebben. Maar goed zoals ik al zei, het zijn ook maar mensen.
lena - Donderdag 7 juli 2016 21:26
Geheimhoudingsplicht zegt in mijn ogen niks. Tuurlijk moet je je aan bepaalde regels houden, maar ondertussen heb je het wel eens met andere collega's over bepaalde cliƫnten of laat je thuis wel eens iets vallen wat je hebt meegemaakt. Dit is heel menselijk en gebeurd gewoon, je noemt daarbij thuis wel geen namen maar toch. Ps dit geld natuurlijk niet voor iedereen.
geoffrey25@outlook.com - Woensdag 22 mei 2019 17:03
Psycholoog kan niet in de schoenen van diegene staan. Ze denken dat ze alles weten maar weten helemaal niets. Hoe kan een psycholoog iemand uitschrijven terwijl zij nog in opleiding is en die persoon nog nooit gezien heeft, dit mag dus nooit. Ze verstoppen zich achter anderen. En ze kunnen jou goed manipuleren. In die 25 jaar tijd wat allemaal heb uitgezocht mogen psycholoog zich diep schamen. Ze eten helemaal niets. Vertrouw je eigen intuĆÆtie. Geloof in je zelf, daar bereik je veel meer mee dan een psycholoog . Ze denken dat ze het weten maar weten helemaal niets.
Thabita - Maandag 8 juli 2019 19:03
Toch een vraagje/opmerking.
Dus eigenlijk mag een psycholoog nooit iemand die hij/zij NIET gezien of gesproken heeft een stempel geven,...van bijv.
Bordline of geestziek of narcist enz....?
Tegen de vrouw of man die bij hem of haar in behandeld is?
Zulke verhalen hoor ik tegenwoordig weleens en dat vind ik verontrustend, vooral als er dan contacten worden verbroken met familie en vrienden.
En ja wat kan je er dan aan doen.
H.Groet


Paul - Dinsdag 12 juli 2022 16:57
Ik heb helaas vanaf het moment dat ik mijn ouderlijk huis verlaten heb, 20 jaar terug een zware last mee te dragen van onzekerheid, negatief zelfbeeld ed. Ik heb al heel wat Psychologen gezien maar ik heb de hoop opgegeven dat ik van mijn klachten afkom.
Ik denk niet dat het de psychologen te verwijten valt. We hebben nou eenmaal besloten in dit land dat er een beperkt budget qua tijd/geld hiervoor beschikbaar is en helaas kunnen de meeste problemen niet in 12 bezoekjes worden opgelost. Tegen die tijd begin ik net aan iemand te wennen laat staan vertrouwen.
Dat lijkt me basis voor elke behandeling.. vertrouwen.