Uiterlijk van een eetstoornis

 

Met enige regelmaat lees ik nog weleens een artikel waarin staat dat eetstoornissen worden veroorzaakt door het schoonheidsideaal dat de maatschappij op jonge meisjes legt. Dit kan inderdaad een rol spelen, maar het is al lang bewezen dat een eetstoornis niet slechts een gevolg van een schoonheidsideaal is. Bovendien kunnen eetstoornissen bij iedereen voorkomen, zowel bij meisjes als bij jongens en zowel bij jonge als bij oudere mensen. Het maakt niet uit wat voor huidskleur je hebt of uit welke laag van de bevolking je komt, een eetstoornis kan, helaas, iedereen overkomen.

Het staat dus vast dat een eetstoornis niet slechts een gevolg is van een schoonheidsideaal. Het speelt misschien een rol en het zou een eetstoornis kunnen triggeren, maar de werkelijke oorzaak is vaak erg complex. Dit kan te maken hebben met biologische factoren, opvoeding, karaktereigenschappen, negatieve ervaringen trauma en/of een laag zelfbeeld. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren. Het is voor iedereen anders, daarom zal de behandeling voor een eetstoornis ook veel verschillen voor verschillende mensen.

Duidelijk is dus dat het niet slechts over schoonheid gaat. Een eetstoornis gaat ver voorbij enkel mooi en dun willen zijn en eerlijk is eerlijk, echt mooi word je natuurlijk niet van een eetstoornis. Je bent zo veel mooier als je lacht en goed in je vel zit. In deze blog bespreek ik een aantal dingen die een eetstoornis wél met je uiterlijk doet.

♦ Laguno
Laguno is de benaming voor kleine donshaartjes die op het lichaam groeien wanneer je vetreserves opraken. Dit is een gevolg van ondergewicht en komt dus voornamelijk voor bij mensen met de eetstoornis anorexia. Normaal gesproken zorgt het vet in je lichaam ervoor dat het lichaam warm blijft, maar wanneer dit beschermlaagje verdwijnt neemt de groei van deze donshaartjes de taak over. Toen ik ondergewicht had merkte ik dit vooral op mijn gezicht. Ik schaamde me door voor de haartjes die op mijn wangen waren verschenen. Gelukkig trok dit vanzelf weer weg toen ik weer aankwam. 

♦ Wondjes op handen
Wondjes op de handen kunnen ontstaan wanneer iemand zelfopgewekt overgeeft. Dit wordt vaak gedaan door een vinger in de keel te steken en wanneer je dat doet kunnen de tanden over de knokkels heen schrapen. Hierdoor ontstaan schaafwondjes die kunnen ontsteken en wanneer er vaak wordt overgegeven krijgt het lichaam geen kans om deze wondjes te genezen. Zelf heb ik nog steeds littekens op mijn hand die mij hieraan herinneren.

♦ Schore stem
Ook dit is een gevolg van braken. Wanneer je braakt komt er maagzuur mee vanuit de maag en dit kan de slokdarm en mondholte beschadigen. Het gevolg hiervan is een hese of schorre stem. Daarnaast doet het ook pijn en kan het zelfs mond- of slokdarmkanker veroorzaken.

♦ Slechte huid en futloos haar
Wanneer je te weinig voedingsstoffen binnen krijg kan dit veel effect hebben op je huid en haar. Te weinig vet zorgt ervoor dat het haar zijn glans en dikte verliest en de huid kan erg droog en bleek worden als gevolg van ondervoeding. Zeker in de winter kon ik hier veel last van hebben. M'n huid was erg schraal en ik moest het constant insmeren. Ook was mijn haar zichtbaar futlozer zowel tijdens mijn periode van anorexia als boulimia. Je lichaam is constant aan het vechten of herstellen en de prioriteit gaat dan niet naar het gezond houden van huid en haar.

In de periodes dat ik veel eetbuien had en een juist een overschot aan voedingstoffen binnen kreeg merkte ik dat ik veel puistjes had en mijn huid juist vettig werd. Daarnaast heb ik geprobeert mijn eetbuivoedsel door kilo's groente te vervangen. Iemand die ik ken deed dit ook en at een periode lang onwijs veel worteltjes. Haar huid kreeg daar een hele rare oranje gloed van! Ook dit kan dus een gevolg zijn van een eetstoornis. Al met al is je lichaam dus behoorlijk uit balans en dat zal je ook aan de buitenkant gaan zien.

♦ Slechte tanden
Of het nou komt door ondervoeding, veel suikerrijk eten tijdens eetbuien, het overmatig braken of de verminderde behoefte aan lichaamverzorging, het hebben van een eetstoornis is slecht voor je tanden. Dit is altijd één van mijn grootste zorgen geweest. Toen ik opmerkte dat mijn tanden pijn begonnen te doen en geler begonnen te worden was ik als de dood dat ze binnenkort allemaal uit m'n mond zouden vallen.

Op Google vond ik de meest afschuwelijke plaatjes die mij onwijs beangstigden. Gelukkig is het allemaal nooit zo ver gekomen. Wel heb ik nog altijd heel gevoelige tanden. Dit merk ik wanneer ik iets heel warms of kouds eet of drink. Ook zijn m'n tanden misschien minder wit dan ze hadden kunnen zijn, maar al met al, ben ik er goed mee weggekomen.

♦ Opgeblazen gezicht
Een opgeblazen gezicht, of zoals Scarlet het noemde, een bol hoofd, kan een gevolg van verschillende dingen zijn. Eetbuien, onregelmatig eten en overgeven zorgen voor een schommelende vochthuishouding en daardoor kan je gezicht er boller uitzien. Wanneer je overgeeft is het ook zo dat je klieren in je gezicht kunnen opzwellen. Vaak trekt dit gewoon weer weg, maar na een tijdje kan het zelfs blijvend worden.

Ik heb niet het idee dat het bij mij blijvend is, althans, ik ben tevreden met hoe mijn gezicht eruit ziet, maar ik heb wel veel last gehad van een opgeblazen gezicht. Dan wel vanwege eetbuien zonder als eetbuien met compenseren. Ik voelde me altijd verschrikkelijk wanneer ik er weer eens met zo'n bol hoofd bijliep. Waarschijnlijk zag ik het zelf meer dan dat anderen het zagen, maar ik heb er zelfs wel eens een bezorgde opmerking over gekregen. Dit deed pijn, maar het drukte me wel met de neus op de feiten: Ik was niet gezond bezig.

De gevolgen van een eetstoornis gaan natuurlijk veel verder dan slechts het uiterlijk, maar ik wil hiermee wel aantonen dat een eetstoornis niet slechts over schoonheid gaat. Een eetstoornis maakt niemand een mooier mens, niet van binnen, maar ook niet van buiten. Zoals ik al eerder in deze blog schreef: Je bent zo veel mooier als je lacht, gezond bent en die twinkeling terug in je ogen hebt. Die eetstoornis, die heb je helemaal niet nodig. 

Welke gevolgen heeft jouw eetstoornis op je uiterlijk?

Fotografie door Ariel Serrão

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Vienna - Maandag 27 november 2017 10:51
Na eetbuien en braken; bol hoofd.
Puistjes bij eetbuien.
Extreem droog bij ondervoeding.
Extreem koud bij te weinig eten, ik krijg dan echt blauwe handen en voeten en..... en blauwe neus! Dus dat zie je ook.... niet chill.
Slap, dun en futloos haar...

Tja. Dat zijn de duidelijkste denk ik.... niet fijn nee. En niet gezond!
L - Maandag 27 november 2017 11:23
Toen ik anorexia had kreeg ik heel erg veel last van "berg" en ik schaamde me er heel erg voor. Het is een huidziekte die normal alleen bij baby's voorkomt (geloof ik). Het is een sort oranje/bruine huidafscheiding op je hoofd. Ik moest de kapper waarschuwen voordat ik ging omdat het er vies uitzag. En als ik 's ochtends wakker werd lagen er allemaal stukjes op mijn bed; denk roos maar dan 100 keer erger en viezer. Zodra ik op gewicht was, was de berg ook weg. Geweldig gevoel was dat.
Ik - Maandag 27 november 2017 13:14
Mijn huid is heel erg droog, is niet tegen aan te smeren.
Bleek gezicht.
Extreem koud daardoor witte/blauwe vingers en voeten.
Futloos en glansloos haar.
Niet fijn allemaal
A - Maandag 27 november 2017 13:40
Ik had heel erg last van laguno en ik had een tijdje een hele gele teint door ondervoeding. Gelukkig ben ik daar nu van af
Maria - Maandag 27 november 2017 14:53
Ik denk dat het een optelsom van factoren is geweest. Uit gemis van liefde veel gesnoept. In de puberteit was ik redelijk tevreden met mijn uiterlijk maar net ietsje minder op mijn heupen wilde ik. Dat groeien van je lijf in de puberteit kan lastig zijn. Toch is het grote afvallen pas begonnen binnen de hulpverlening. Bijna een derde van mijn toch al slanke lijf kwijtgeraakt omdat ik me niet begrepen voelde. Toch was het in de periode daarvoor dat ik loszittende tanden kreeg, toen ik in het jongerenhuis naar een kleinere groep zonder begeleiding ging en waar niet gekookt werd en ik toch al een raar (vr)eetbuipatroon had.
Had ook van dat dunne haar en omdat ik lang haar wilde zag het er best miezerig uit. Eet nu normaler en gebruik wat voedingssupplementen. Een alternatief therapeut adviseerde me om onder andere lijnzaad te gebruiken omdat het onder andere een slijmlaagje geeft, waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden. Ben trouwens van mijn witte vingers afgekomen door vitamine D. Het zou zoveel beter zijn als er binnen de hulpverlening meer aandacht zou zijn voor het verminderen van de schade, voor zover mogelijk natuurlijk.
Als opmerking bij het artikel: als je vreetbuien hebt krijg je wel meer naar binnen maar omdat het meestal niet het gezondste voer is dat er is krijg je wel meer calorieën binnen maar niet per se meer goede voedingsstoffen. Sterker nog; die vreetbuien ontstaan mede doordat je niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.
LeRose - Maandag 27 november 2017 16:59
Hmm ik heb van mezelf altijd wat donshaartjes op mijn gezicht. Maar door ondergewicht heb ik het toen ook op mijn armen gekregen . Dat is nu weg.
Haaruitval was denk ik het ergste. Mijn huid werd er eigenlijk beter op want ik heb een gecombineerde huid dus echt droog word het niet.
Ik merkte vooral toen ik beter ging eten dat ik opnieuw de pubertijd in ging.
Ik kreeg ineens puisten, en later ook mijn menstruatie terug.
En mijn haaruitval wat best extreem was stopte toen ik beter ging eten en een start had gemaakt met aankomen.
Het meeste wat mensen bij mij echt opviel was alleen niet mijn haar maar mijn huidskleur. Ik ben van mezelf al iemand met een gele ondertoon maar toen ik in de kliniek begon was ik een banaan. Echt een banaan mijn lever was niet zo goed.
En heel veel blauwe plekken.
Koala - Maandag 27 november 2017 18:34
Viefke - Maandag 27 november 2017 22:55
Ik merk nu nog dat ik het altijd koud heb. Heb constant blauwe en vaak zelfs paarse handen. Een vriendin heeft wel eens gezegd dat ze in de anderhalf jaar dat ze mij kent pas 1 x heeft gevoeld dat ik warme handen had. Niet fijn om te horen, maar zeker ook niet fijn om het altijd koud te hebben😟
sandje - Woensdag 29 november 2017 09:35
Constant koud hebben ook met drie lagen kleding. Haaruitval vermoeide spieren. En geen eetlust meer hebben omdat je al een tijd minder eet. Allemaal zo niet leuk maar vechten ertegen is zwaar en vermoeiend als je al heel moe bent.maar ben nu redelijk op de goede weg!!! Dus nu kwestie van doorzetten
Chris - Zondag 29 september 2019 21:57
Het is lanugo :)
Carolien van der Waals - Vrijdag 7 mei 2021 17:50
Ik weet niet of ik het hier mag vragen. Ik heb geen eetstoornis, mijn dochter van 24 wel al ruim 8 jaar. Ze is broodmager maar haar vingers zijn dik, haar knokkels. Ook heel pijnlijk. Het lijkt op artrose o.i.d. Ze zou best wel naar een dokter willen maar weet nu al dat ze nooit iets gaat slikken. Haar handen zijn droog, ze heeft wondjes die nooit genezen (braakt nooit).
T.Huisman - Zaterdag 16 juli 2022 19:57
Heet dat niet acrocyanose van die blauwe handen en soms ook teken van Russel op de knokkels van de hand als teken van dat iemand braakt. Die knokkels komen tegen de snijtanden aan terwijl je de vingers in de keel steekt. Dat vieze zure braaksel en dat zal het tandglazuur ook wel dunner maken. waardoor je gevoeliger tanden krijgt. Ze hebben het ook wel eens over spaarstand en dat ze kunnen meten hoe ver die heen is en hoe lang die al aan de gang is. Een soort ondertemperatuur. Het zal wel kouwelijk zijn en een onrustig gevoel geven. Op you tube zag je een zekere Deb aan het woord en die had osteoporose en haar botten zagen er uit als een tachtig jarige en die waren heel breekbaar. Deb was 44 jaar en egt het uit wat het is. Je kunt ook een slokdarmruptuur krijgen en maagruptuur tijdens het braken bij bulimia. Bulimia is net zo gevaarlijk als anorexia. Ze hebben het telkens over die protocollen in de zorg .en er is minder oog voor het individu en het grijze gebied helaas.