Ik wijk af van mijn cyclus

 

Een eetstoornis komt niet zonder gevolgen en één van die gevolgen is dat wanneer je lichaam, als vrouw zijnde, er slecht aan toe is je menstruatie uitblijft. Dit zou zelfs kunnen leiden tot onvruchtbaarheid. Iets waar ik nog niet over nadacht toen ik op jonge leeftijd een eetstoornis ontwikkelde, maar wat bij vele tot behoorlijk wat paniek kan zorgen. Welke dingen hebben nog meer een effect op je menstruatiecyclus? En wanneer is er echt iets ergs aan de hand?

Een vrouw wordt gemiddeld om de 28 dagen ongesteld. Sommige vrouwen kunnen dit moment met de klok gelijk zetten, terwijl het bij anderen wat onregelmatiger verloopt. In beide gevallen is er helemaal niks raars aan, we zijn gewoon allemaal anders. Ook anti-conceptie kan een rol spelen in je menstruatiecyclus. Zelf gebruik ik de anti-conceptiepil. Hierdoor kan ik min of meer zelf beslissen wanneer ik ongesteld wordt. Ik weet dat niet iedereen zich prettig voelt bij de anti-conceptiepil, maar voor mij voelt het op dit moment prima. Echter heb ik op dit moment dus geen natuurlijk cyclus, maar er zijn zat vrouwen die dat wel hebben.

Wanneer je ongesteldheid een erg lange tijd uit blijft of wel heel onregelmatig is, doe je er goed aan om een dokter raad te plegen. Wanneer je het niet zeker weet en erg twijfelt of het wel goed zit, kan een dokter je misschien ook een beetje gerust stellen of wat dingen uitsluiten. Je menstruatiecyclus kan erg gevoelig zijn wanneer het aankomt op veranderingen van buitenaf. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen die ik in deze blog zal bespreken.

♦ Stress
Vaak onderschat ik hoeveel effect stress eigenlijk op ons lichaam heeft. Spanningen in de spieren, hoofdpijn, slapeloosheid en burn-outs. Van stress kan je goed ziek worden. Het is dus ook niet vreemd dat het behoorlijk wat invloed kan hebben op iets gevoeligs als onze mentruatiecyclus. Wanneer je erg gestrest bent kan het zijn dat je menstruatie verlaat komt of zelfs een maandje uit blijft. Dit kan een keertje gebeuren, maar wanneer het vaker gebeurt is het goed om iets aan je stressklachten te doen. Al is het alleen maar om ook alle andere gevolgen van stress te voorkomen. Ontspanningsoefeningen zouden hierbij kunnen helpen.

♦ Polycysteus-ovariumsyndroom
Het Polycysteus-ovariumsyndroom, ook wel PCOS, betekent letterlijk dat er meerdere, kleine cysten op de eierstokken aanwezig zijn. Vrouwen die dit syndroom hebben hebben vaak geen of een onregelmatige menstruatie. Dit komt omdat er een teveel aan mannelijke hormonen wordt ontwikkeld. In principe is dit niet heel erg, je kan prima zo door het leven gaan, tenzij je zwanger wilt worden. Een dokter kan bij jou onderzoeken of dit aan de hand is en een behandelplan opstellen.

♦ Medicatie
Sommige soorten medicatie hebben ook een invloed op de menstruatiecyclus. Dit kan komen door bepaalde hormonen die in de medicijnen zitten, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Ook medicatie waar geen hormonen in zitten kunnen een effect hebben op je menstruatiecyclus. Bespreek goed de bijwerkingen van je medicatie en de gevolgen daarvan met degene die jou die medicatie voorschrijft.

♦ Schildklier problemen
Je schildklier helpt je lichaam met het regelen van je menstruatiecyclus. Wanneer de schildklier niet goed werkt, kan dit dus ook invloed hebben op je cyclus. Een te snel werkende schildklier zorgt voor een opvallend korte, lichte en onregelmatige menstruatie. Een te langzaam werkende schildklier zorgt voor een heftigere, pijnlijkere en vaker voorkomende menstruatie. Ook onvruchtbaarheid kan te maken hebben met problemen met de schildklier.

♦ Te weinig slaap
Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik korte nachtjes maak en best wel eens onregelmatig slaap. Als ik mijn omgeving moet geloven ben ik daar niet de enige in. Toch is het helemaal niet zo goed om slecht en onregelmatig te slapen. Het veroorzaakt namelijk een slechte concentratie, huidsveroudering, gewichtstoename en zelfs depressie. Ook onze menstruatiecyclus kan behoorlijk uit zijn balans raken wanneer ons slaapritme niet in orde is. Je doet er goed aan om op vaste tijden te gaan slapen en 's ochtends een wekker te zetten.

♦ Jetlag
Een jetlag is een behoorlijke aanslag op je slaapritme. Je kan je daarom, terugkijkend op het punt hiervoor, wel voorstellen dat een jetlag ook niet heel bevordelijk is voor je menstruatiecyclus. Ons lichaam werk veel in ritmes en cyclussen, waarbij het ene hormoon op het andere reageert. Wanneer er iets verstoord raakt kan het ene gemakkelijk een effect hebben op het andere. Met als gevolg dat je menstruatie uitblijft.

♦ Een eetstoornis
Tot slot kan een eetstoornis de oorzaak zijn van een onregelmatige menstruatie of er zelfs voor zorgen dat je helemaal niet meer ongesteld wordt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan dit zowel bij anorexia als boulimia, BED en eetstoornis NAO voorkomen. Zowel vrouwen met ondergewicht als vrouwen met overgewicht hebben een verminderd aantal eisprongen en dus uitblijvende menstruaties. Wanneer je overgewicht hebt kan je een verhoogde insulinespiegel krijgen wat invloed heeft op je hormoonhuishouding. Dit heeft dan weer invloed op je menstruatiecyclus. 

Meer informatie over het uitblijven van de menstruatie als gevolg van anorexia kan je vinden in deze blog

Wijk jij wel eens af van je cyclus?

Fotografie: Pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Zaterdag 20 januari 2018 13:58
Ik ben nu al weer een half jaar niet ongesteld. Steeds als ik boven een bepaald gewicht kom, houdt mijn menstruatie er mee op. Maar ook na een periode van een paar jaar geen menstruatie, kwam het als ik genoeg afviel weer terug. Ik weet niet of ik nog vruchtbaarben. maar ik wil gelukkig sowieso geen kinderen.
A. - Zaterdag 20 januari 2018 15:20
Mijn lichaam heeft afgelopen najaar twee pogingen tot menstrueren ondernomen na een pauze van zo'n negen maanden (geen zwangerschap haha :D), maar dat ging nog niet helemaal normaal. Nu inmiddels wéér een aantal maanden geen menstruatie gehad. Op dit moment is dat voor mij ook de enige motivatie om nog de laatste paar kilo tot een gezond gewicht aan te komen.
Maria - Zaterdag 20 januari 2018 21:57
Het kan ook te maken hebben met tekorten aan allerlei voedingsstoffen. Met een eetstoornis heb je vaak een tekort aan zink en omdat je vaak bang voor vet bent kom je de in vet oplosbare vitamines tekort. En als je toch al slecht eet, misschien laxeert kom je heel veel stoffen tekort. Heb zelf onder een streng regime gezeten, waarin wel aandacht was voor een regelmatig eetpatroon, wat ook belangrijk was, maar er was weinig aandacht voor de extra's die je eigenlijk wel nodig hebt.
Je noemt pcos maar het is vooral insulineresistentie, die kan leiden tot allerlei klachten, onder andere pcos. En schildklierproblemen ontstaan vaak door een opeenstapeling van factoren. En de hele hormonenboel kan ontregeld zijn. Veel vrouwen hebben een tekort aan progesteron en een teveel aan oestrogeen maar bij mensen met een eetstoornis zal het nog wat anders liggen.
Het gewicht zegt ook niet alles. Heb zelf een heel laag gewicht gehad maar menstrueerde wel gewoon. Wel jaren problemen gehad met bruine afscheiding enzo maar met wat natuurlijke middelen is het weer normaal.
Sommige pijnstillers, zoals ibuprofen, kunnen ook je hormonen ontregelen. heb dat in het verleden ondervonden.
Het zou wel goed zijn als er binnen de hulpverlening meer aandacht zou komen voor het weer in balans brengen van je lichaam en ook je hormonen.
Ik. - Zondag 21 januari 2018 12:56
En laat dat mij nou overkomen. Ik ben nu 5 jaar hersteld van de eetstoonis . Je lichaam heeft 3 jaar nodig om volledig van binnen te herstellen. Ik was net weer elke maand ongesteld . Maar helaas ben ik onvrucht baar geworden. Dat alles door de K eetstoonis was toen... Ik baald dat ik het toen zo ver heb laten komen. En steeds denken ach dat gebeurd mijn toch niet. Nou het beurt dus wel.
Floor - Zondag 21 januari 2018 13:41
Wat erg voor je! Is je menstruatie dan nu weer gestopt en ben je daardoor onvruchtbaar geworden? Hoe weet je dat je lichaam drie jaar nodig heeft om te herstellen en wat betekent dit precies?
Anja - Zondag 21 januari 2018 19:41
Ik vind het jammer om te lezen dat er zo simpel wordt geschreven over PCOS. PCOS is namelijk best heftig. Het kan vanalles met zich meebrengen: kanker, stemmingswisselingen, depressies.. Tevens kan PCOS ook getriggerd worden door verkeerd eten.. Ik vind deze omschrijving dan ook veel te kort door de bocht helaas. Ikzelf heb PCOS en helaas is er dus zoveel meer dan enkel die onregelmatige cyclus..