Hoe ziet jouw poep eruit?

 

Poepen, iedereen doet het. Ook de koning en koningin. Ook ik, ook jij. Hoe ziet jouw poep eruit? Het is misschien een beetje vies, maar aan de andere kant ook heel normaal en je ontlasting zegt veel over je gezondheid en voedingspatroon. Wanneer je lijdt aan een eetstoornis zal je misschien ook wel merken dat je problemen met je stoelgang en spijsvertering kan krijgen.

Eerlijk gezegd kan ik mij niet meer zo goed herinneren hoe het met mijn ontlasting en darmen zat toen ik anorexia had. Nu herinner ik me over het algemeen ook wel vrij weinig uit die tijd. M'n lichaam stond op standje overleven en ik leefde in een bubbel. Ik deed m'n ding rondom m'n eetstoornis, maar ik heb er maar weinig van onthouden. Het is raar, maar ik zou zelfs niet eens meer kunnen bedenken hoe dun ik toen was. Het blijft vreemd hoe je lichaamsbeeld kan vertekenen. Ik weet het op basis van cijfers, maar gevoelsmatig kon ik er nooit bij. M'n gewicht is dan ook wel erg snel omhoog gegaan, nog voordat ik de tijd had om bij mijn gevoel te komen.

Ik weet nog wel heel goed hoe het met mijn stoelgang zat toen ik boulimia had. Deze was erg onregelmatig en ik had vaak buikpijn, omdat mijn lichaam zo ontzettend in de war was. Obstipatie, diarree, winderigheid, een opgeblazen gevoel en buitengewoon vieze geurtjes. Nee bah, ik zat niet helemaal lekker in m'n vel en lijf. Letterlijk en figuurlijk.

In een perfecte wereld ga je 1 tot 2 keer per dag naar de wc om te poepen. De hoop die we in de pot achter laten hoeft niet lekker te ruiken, maar zou in een gezonde toestand ook niet ontzettend moeten stinken. Hij bestaat uit één soepele, pindakaas-kleurige vorm die er gemakkelijk uit komt en wanneer we onze billen afvegen zou er nauwelijks iets tot niks op het wc papiertje hoeven achterblijven.

Toch is dit voor veel mensen niet het geval. Vaak heeft dit te maken met een ongezond eetpatroon. Ongezond eten kan betekenen dat je te veel, te weinig of te eenzijdig eet, maar ook onvoldoende beweging, een slechte darmwerking (door bijvoorbeeld ziekte) en hormonen kunnen hiermee te maken hebben. Vaak kunnen we veel informatie en daarmee goede raad halen uit dat wat we tegen komen wanneer we achterom kijken nadat we naar de wc zijn geweest. Zo kan je bijvoorbeeld de volgende dingen zien aan de kleur van je ontlasting:

Licht bruin: In principe is bruin de juiste kleur voor je ontlasting, maar wanneer deze erg licht van kleur is dat dat wijzen op te weinig gal-productie of verstopte galwegen. Gal haalt gifstoffen uit en geeft de kleur aan je ontlasting en heeft een onmisbare functie in de spijsvertering. Te weinig gal betekent dat je voedsel niet goed wordt verteerd.

Zwart/Rood: Ontlasting met een rode of zwarte kleur kan betekenen dat er bloed in de ontlasting zit. Zwarte ontlasting zou komen door oud bloed uit een hoger gelegen bloeding in het spijsverteringsstelsel zoals bijvoorbeeld maag of de slokdarm. Een meer rode kleur zou duiden op een lager gelegen bloeding. Ook aambeien kunnen zorgen voor bloed in de ontlasting.

Schrik niet als je dit wel eens hebt gehad. Het kan namelijk ook komen door voedsel met veel rode kleurstof zoals bijvoorbeeld rode bieten. Dat kan echt een groot verschil maken in de kleur van je ontlasting! Ook ijzertabletten maken je ontlasting roder/zwarter en obstipatie zorgt ook voor een donkerdere kleur.

Groen/Geel: Ook dit soort kleuren kunnen een gevolg zijn van kleurstoffen in het eten. Denk bijvoorbeeld aan groene bladgroente zoals spinazie of andijvie, maar een gele of groene kleur kan ook iets anders betekenen, namelijk een maag-darm infectie, aandoeningen aan de lever- en galwegen, alcoholgebruik, laxeermiddel-gebruik of een voedsel intolerantie.

Wit/Grijs: Ja, ook deze kleur hoort in het rijtje thuis. Gek idee misschien, maar een grijze of witte ontlasting betekent ook dat er een tekort aan gal is.

Witte puntjes of sliertjes: Dit zouden (bewegende) wormen kunnen zijn. Hier zijn medicijnen voor verkrijgbaar bij je huisarts.

Slijm/Schuim: Slijm of schuim bij de ontlasting kan duiden op een dieet met te veel suiker, witmeelproducten, zuivelproducten of alcohol.

Wanneer je iets opvalt aan de kleur van je ontlasting hoeft dit dus niet direct iets erg te betekenen, maar als je het niet helemaal vertrouwd is het altijd een goed idee om langs de huisarts te gaan.

We hebben het over de kleur gehad, maar er zijn nog wel andere aspecten van je ontlasting waarin je het één en ander aan kan aflezen, namelijk de vorm en structuur. Hier kan ik een lang verhaal of een kort verhaal van maken, maar het komt er in principe op neer dat hoe harder en droger je ontlasting is, hoe langer het in je darmen heeft gezeten en ontlasting die te lang in je darmen heeft gezeten is niet goed. Dat betekent namelijk dat je last hebt van obstipatie. Wanneer je last hebt van obstipatie kan je maar moeilijk naar de wc en dat kan een heel onaangenaam gevoel geven zoals buikpijn en een opgeblazen gevoel.

Wanneer je last hebt van obstipatie kan je dit verhelpen door vezelrijk te ontbijten, over het algemeen meer vezelrijke voeding te kiezen, goed te variëren binnen je eetpatroon en voldoende te drinken. Zeker als je extra vezels gaat eten is het belangrijk om voldoende te drinken, omdat het anders juist weer erger kan worden. Vezels werken namelijk als een soort spons. Ze zuigen vocht op. Hierdoor kan je door middel van vezels ervoor zorgen dat je er meer vocht in je ontlasting komt mits je voldoende drinkt, maar drink je niet voldoende, dan wordt het een soort uitgedroogde brintapap, om maar een voorbeeld te geven. (Iel, sorry, I know). Ook voldoende, maar niet te veel, beweging kan helpen om je darmen ook in beweging te krijgen. Balans is hierin echt het sleutelwoord. Meer informatie over obstipatie vind je in deze blog.

Het andere uiterste van obstipatie is diarree. Wanneer je diarree hebt zit er juist een teveel aan vocht bij je ontlasting en heeft je ontlasting maar een korte tijd in je darmen doorgebracht. Wanneer je last hebt van diarree moet je juist veel vaker naar het toilet dan normaal, is de ontlasting dun als water en lastig tot onmogelijk om op te houden. Je verliest hierbij veel vocht dus het is wederom belangrijk om voldoende te blijven drinken. Eigenlijk gelden verder ook dezelfde adviezen als bij obstipatie. Eet gevarieerd en kies voor voeding met voldoende vezels. Vezels binden zich namelijk met het vocht waardoor je ontlasting steviger wordt.

Obstipatie en waterdunne diarree zijn twee uitersten, maar er zit natuurlijk nog van alles tussenin. Precies in het midden zit de perfecte ontlasting zoals ik hem aan het begin van deze blog omschreef. Heb je nou last van je darmen of maak je je zorgen over je ontlasting, raadpleeg dan een arts. Je kan zelf al aan de slag met de voedingsadviezen, maar ga nooit zomaar zelf aan de haal met medicatie zoals laxeermiddelen. Zeker niet wanneer je gevoelig bent voor een eetstoornis of een eetstoornis hebt. De gevolgen en gevaren van laxeren zijn namelijk niet mis als je daar niet zorgvuldig mee om gaat.

Het is misschien niet zo een fris onderwerp, maar het is wel iets waar we allemaal mee te maken hebben en het is vervelend als het niet helemaal lekker zit. We kunnen het er dus maar beter gewoon over hebben. Het is niks om je voor te schamen. Neem eventuele stoelgangklachten serieus en zorg goed voor jezelf. In een gezond lichaam voel je je het fijnst.

Kijk jij weleens achterom in de pot?

fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Vlinder85 - Vrijdag 20 juli 2018 21:15
Iets wat ik niet in deze blog terug vind en denk ik wel regelmatig voorkomt (mijn zoon en ik hebben het allebei) is overloopdiarree. Het komt initieel door obstipatie, maar je krijgt diarree doordat de darmen overvol komen te zitten en je lichaam alles zo snel mogelijk eruit wil om plaats te maken.
Heel vervelend!
strawberry - Zaterdag 21 juli 2018 09:12
ik merk altijd een mega groot verschil als ik een dagje wel of niet moet. Ik heb snel last van verstopping. Best wel vervelend, want ik voel me meteen lichamelijk een heel stuk minder als mn darmen vol zit. Hierdoor is mijn sociale leven ook lastiger en kan ik niet genieten wat ik wil doen. Als ik ook maar iets anders eet, doe, ergens anders ben, ander patroon heb, gaat het helemaal weer door de war. Best vervelend. Ik houd er echt niet van om half zwanger te lijken en te voelen;p
Banana - Zondag 22 juli 2018 23:18
Zo herkenbaar dit!
Maria - Zaterdag 21 juli 2018 10:00
@Vlinder, heb zelf Colon Clean. De dokter schreef wat anders voor vanwege overvolle darmen maar daar zit kunstmatige zoetstof in. Het kan zoeken zijn wat jou helpt.
Ben bij een osteopaat omdat ik veel last had van mijn buik en nu een darmreinigingskuurtje besteld. En bij verstopping kan er sprake zijn van tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, die nodig zijn voor de aanmaak van allerlei neurotransmitters.
Liza - Dinsdag 24 juli 2018 19:10
Achterom in de pot kijken heeft weinig zin bij mij xD