Doorligplekken

 

Doorligplekken, ook wel decubitus genoemd. Een veel voorkomendprobleem in de ouderen zorg. In verpleeghuizen heeft bijna één op de vier patiënten decubitus. Maar wat moet een artikel over doorligplekken dan op Proud?

Verbazingwekkend genoeg komt decubitus ook voor bij jonge meiden met (ernstig) ondergewicht. Verbazingwekkend? Nee, misschien wel helemaal niet! Het volgende blog legt uit waarom jonge meiden met ondergewicht soms lijden aan een aandoening die voornamelijk voorkomt bij ouderen.

Doorligplekken ontstaan door aanhoudende drukkracht of schuifkracht waardoor er schade optreed aan de huid en onderliggende weefsels. De bloedvaten van het onderliggende weefsel worden dichtgedrukt en ontvangen hierdoor te weinig zuurstof en voedingsstoffen. Het weefsel zal hierdoor afsterven waarbij het dieper gelegen weefsel onder de huid als eerste schade zal ondervinden. 

Maar... waarom ontstaan deze plekken dan bij mensen met ondergewicht? Doorligplekken ontstaat voornamelijk op plaatsen waar het bot dicht onder de huid ligt omdat hier de druk op de huid en tussenliggende weefsels het grootst is. Bij mensen met (ernstig) ondergewicht liggen de botten vaak wat dichter onder de huid omdat de vetlaag ontbreekt die een mens normaal heeft. Doorligplekken treden dan vaak ook als eerste op aan de hielen, enkels, heupen, de stuit, billen, ellebogen en schouderbladen. (www.flickr.com/photos/greenflames09

Doorligplekken komen voor in vier verschillende stadia:

  1. Een niet-wegdrukbare rode verkleuring van de intacte huid.
  2. Oppervlakkige huidbeschadigingen, voornamelijk blaarvorming.
  3. Beschadigingen en weefselversterf aan de huid en onderhuidse bindweefsel.
  4. Ernstige aantasting van de huid, het onderhuidse bindweefsel en dieper gelegen weefselstructuren zoals spieren. In sommige gevallen is het bot direct zichtbaar.  

Als je (noodgedwongen) veel op bed ligt, een vochtige huid hebt door incontinentie of zweten en je algehele voedingstoestand en conditie slecht zijn, heb je meer kans op decubitus.

Het genezen en voorkomen van doorligplekken is voornamelijk gebaseerd op:
- Het verminderen van druk door regelmatig van houding te veranderen, voldoende te bewegen of bijvoorbeeld een antidecubitus matras of kussen aan te schaffen
- Het optimaliseren van de algehele conditie door te streven naar een optimale voedingstoestand. Extra eiwitten en energierijke voeding kan nodig zijn maar dit in overleg met een professional.

Decubitus en voeding.
Informatorium voor voeding en diëtiek, 2006

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

- Zondag 17 juli 2011 14:35
hé, dit herken ik. dat heb ik wel eens op mn heupen gehad..
Fem - Zondag 17 juli 2011 16:29
het ziet er niet echt lekker uit.. Bij mij zag het er eerst ook zo uit als het 2e plaatje. Nu gelukkig niet meer, alleen nog een rond vlekje maar dat blijft denk ik altijd.
Anke - Zondag 17 juli 2011 16:49
Heb ik gelukkig nooit nog last van gehad!
suus - Zondag 17 juli 2011 17:03
Vaak zulke wonden verzorgd...niet echt prettig.
veerle - Zondag 17 juli 2011 17:12
Oh, die plaatjes zien er niet echt fijn uit. Doet dat (Late Stage) niet ontzettend pijn?
Laura - Zondag 17 juli 2011 17:23
Zulke wonden heb ik verzorgd, zo niet cool!
Sommige stinken ook erg en het schijnt vreselijk pijnlijk te zijn..
Alycia - Zondag 17 juli 2011 22:04
Mijn oma is eraan gestorven, door een infectie in een doorligplek. Het doet ziek veel pijn, stinkt, heelt langzaam en is gewoonweg verschrikkelijk.
Nicole - Zondag 17 juli 2011 22:34
Ik heb zo'n plekje op mijn stuitje gehad. Ik moet zeggen, mijn huidige kont zit een stuk lekkerder, en ziet er ook beter uit!
Emily - Zondag 17 juli 2011 22:40
Ik heb een aantal keer de wonden verzorgd. Ruikt echt niet lekker. De eerste keer toen ik dat rook ben ik afgehaakt. Ging ik bijna over mijn nek.
Jasmina - Donderdag 13 september 2012 13:10
ziet er echt griezelig uit
anoniem - Donderdag 4 oktober 2012 16:13
GADVERDAMME sorry hoor maar die late stage is zo ontzettend goor!
mijanne - Zondag 5 oktober 2014 12:51
wooow, de gevolgen van anorexia zijn echt heel heftig!