22 tips bij hoofdpijn

 

Hoofdpijn komt in allerlei soorten en maten. Soms is het zo voorbij en een andere keer kan je er dagen last van hebben. Gonzend, bonzend, stekend of zeurend. Van een irritante spanning tot hevige pijn waar je misselijk van wordt. In alle gevallen is hoofdpijn heel vervelend en wil je graag de pijn verlichten. Deze 22 dingen zou je kunnen doen bij hoofdpijn.... Heb jij nog andere helpende tips?

1. Naar de tandarts gaan

De tandarts is misschien niet het eerste waar je aan denkt op dit gebied, maar wanneer je in je slaap met je tanden knarst, kan dit 's ochtends voor flinke hoofdpijn zorgen. Vaak heb je niet door dat je dit 's nachts doet, maar een tandarts weet dit vaak wel te achterhalen en kan er een speciaal bitje voor maken. Zelf kan je er ook al wat aan doen, door ontspanningsoefeningen te doen voordat je gaat slapen.

2. Meer water drinken

Wanneer je te weinig drinkt en vocht tekort krijgt, zal je lichaam aangeven dat het water nodig heeft. In eerste instantie door een gevoel van dorst, maar als je dat gevoel negeert, gaat je lichaam wat heftigere signalen afgeven, zoals hoofdpijn. Als je vaak hoofdpijn hebt is het goed om na te gaan of je wel genoeg drinkt gedurende de dag. Aangeraden wordt om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Als je sport of als het erg warm is, verlies je meer vocht dan normaal, dus zal je ook wat meer moeten drinken. 

3. Minder alcohol drinken

Hoewel alcohol een vloeistof is, werkt het voor je lichaam juist vochtafdrijvend. Alcohol is in wezen een gifstof, dus je lichaam wil het er zo snel mogelijk weer uit hebben. Om dat voor elkaar te krijgen spoelt je lichaam het snel door met een hoop vocht. Misschien merk je wel dat wanneer je alcohol drinkt, je plotseling veel meer moet plassen? Door dit vochttekort heb je de volgende ochtend een kater. Om die hoofdpijn te voorkomen doe je er goed aan om, wanneer je alcohol drinkt, ook wat extra water te drinken.

4. Minder koffie drinken

Koffie werkt net als alcohol ook vochtafdrijvend, al is het in mindere maten. Het prikkelt de nieren, die daardoor sneller vocht afscheiden. De cafeïne doet iets met je lichaam. Een teveel aan cafeïne kan voor hoofdpijn zorgen, maar ook de ontwenningsverschijnselen van cafeïne kunnen ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt. Als jij normaal gesproken veel koffie drinkt, heb je misschien wel eens gemerkt dat je hoofdpijn kreeg op een dag dat je juist geen koffie dronk. Als je helemaal wilt afkicken van koffie gaat dat wel weer over, maar je moet er even doorheen.

5. Minder cafeïne tot je nemen

Koffie bevat cafeïne, maar veel andere drankjes ook. Denk bijvoorbeeld aan energiedrankjes of cola. Het maakt niet uit of je dan een light of normale versie neemt. Een glas cola kan natuurlijk geen kwaad, maar neem het wel met mate, zeker als je gevoelig bent voor hoofdpijn. Ook kan je tegenwoordig producten kopen waar extra cafeïne aan is toegevoegd, zodat ze je een energie-boost zouden geven. Ook vind je hoge doseringen cafeïne terug in veel afslankpillen. Wees voorzichtig met dat soort producten, want naast hoofdpijn kunnen hoge doseringen cafeïne ook andere klachten geven zoals een opgejaagd gevoel en hartkloppingen.

6. Regelmatig eten

Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Om dat te voorkomen doe je er goed aan met regelmaat te eten. 

7. Een raam open zetten

Ik merk het wel eens als ik op kantoor zit te werken en we vergeten zijn om het raam op een kiertje te zetten. Plotseling begint mijn hoofd te zeuren, omdat het benauwd is en er te weinig zuurstof in de ruimte aanwezig is. Een raampje open zetten en wat frisse lucht binnen laten kan dan echt opluchten.

8. Naar buiten gaan

Voldoet een raampje niet? Ga dan even naar buiten!

9. Rekken en strekken

Hoofdpijn kan ook komen door spanningen in de nek en schouders. Dit kan komen door stress of een verkeerde houding. Voor zowel je lijf als je hoofd is het fijn om af en toe even stil te staan bij hoe je je voelt en te rekken en strekken. Dit hoeft helemaal niet een 'volwaardige' yogales te gaan, whatever that means, maar even uit die verkrampte houding komen, die je soms heel onbewust aanneemt, kan best voor wat verlichting zorgen.

10. Een massage nemen

Als je echt heel erg vast zit in je lijf kan een massage een fijne uitkomst zijn. Een rustmomentje voor je hoofd, terwijl je lijf even lekker los gekneed wordt.

11. Meer rust brengen in je leven

Er is niks mis met het bestrijden van de symptomen van stress, maar als je niet de oorzaak aanpakt, komen ze altijd weer terug. Heb jij veel last van stressklachten? Zie dat dan als een duidelijk signaal van je lichaam dat er iets anders moet en let erop dat je meer rust brengt in je leven. Het kan ook zijn dat je iets moet doen waar je heel erg tegenop ziet. Kijk hoe je jezelf hierin tegemoet kan komen of zorg dat je het snel achter de rug hebt.

12. De lat lager leggen

Meer rust in je leven inbrengen kan letterlijk een legere agenda betekenen of een agenda waarin je rustmomenten inplant. Meer rust in je leven kan ook betekenen dat je de lat wat lager legt voor jezelf.

13. Letten op wat je ruikt

Bepaalde geuren kunnen ook hoofdpijn triggeren. Bijvoorbeeld sterk geurende schoonmaakmiddelen, zware parfum, verf of zelfs sommige bloemen kunnen hoofdpijn veroorzaken. Ga na of er een sterke geur in je omgeving aanwezig is en kijk of je daar iets aan kunt doen. Aan de andere kant kunnen sommige geuren ook voor ontspanning zorgen, bijvoorbeeld aromatherapie met geuren als lavendel, jasmijn, pepermunt of kamille. Dat kan echter voor iedereen anders zijn en zelfs per dag verschillen. Kijk daarin vooral naar wat jij fijn vindt.

14. Gaan sporten

Hoewel je wanneer je hoofdpijn hebt misschien het liefst met de gordijnen dicht in bed wil liggen, wat soms ook nodig is, kan het ook zijn dat even gaan sporten de hoofdpijn kan verlichten. Geen super zware work-out, maar juist even rustig joggen, zwemmen of fietsen zorgt voor ontspanning en laat je bloed weer een beetje stromen, wat de hoofdpijn kan verlichten. Te hard sporten kan er juist voor zorgen dat je hoofdpijn krijgt of dat het erger wordt, dus rustig aan, ...het is ter ontspanning.

15. Je ogen laten rusten

Hoofdpijn kan ook gerelateerd zijn aan vermoeide oogspieren. Bijvoorbeeld als je lang moet autorijden en de hele tijd op de weg geconcentreerd bent of als je een tijdje een boek hebt gelezen of tv hebt gekeken. Als je merkt dat je hoofdpijn krijgt wanneer je een tijdje naar hetzelfde zit te kijken, doe je er goed aan om je ogen even te laten rusten. Bijvoorbeeld door ze even dicht te doen of even naar iets anders te kijken, zonder ergens op te focussen.

16. Naar de opticien gaan

Vermoeide oogspieren, maar ook gespannen spieren in het gezicht, kunnen een gevolg zijn van slecht zien. Als jij de hele dag met je ogen zit te knijpen, omdat je eigenlijk niet zo goed kan zien, kan dit hoofdpijn als gevolg hebben. Een bril of lenzen kunnen in dat geval verlichting bieden. Bij de opticien kan je een oogmeting laten doen.

17. Meer slapen

Slaaptekort kan een hoop vervelende klachten opleveren, waaronder hoofdpijn.

18. Minder slapen

Te veel slapen kan aan de andere kant ook weer tegen je werken en hoofdpijn veroorzaken. Een goede slaap-hygiëne is op veel gebieden goed voor je. Probeer elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en elke ochtend rond dezelfde tijd op te staan. Natuurlijk vinden er wel eens uitzonderingen plaats en wat niet gaat dat gaat niet. Wees er niet te streng in voor jezelf, maar het kan wel heel positief werken wanneer je hier aandacht aan besteedt.

19. Licht en geluid uit

Eerder in deze blog noemde ik al dat je met hoofdpijn het liefst in bed zou willen liggen met de gordijnen dicht. Die behoefte is niet voor niks, want dat kan inderdaad helpen. Ga als je hoofdpijn hebt lekker in bed liggen en zorg voor zo min mogelijk prikkels in de vorm van licht en geluid. Even slapen kan soms al wonderen doen. Ziek is ziek, luister naar je lijf.

22. Paracetamol nemen

Simpel, maar doeltreffend. Kies bij hoofdpijn liever voor Paracetamol dan voor Ibuprofen. Ibuprofen is namelijk een stuk belastender voor het lichaam. Het belast je maag en het heeft een bloedverdunnende werking. Paracetamol is in dag geval een stuk veiliger, mits je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houdt, want anders kan je er ook weer ziek van worden.

21. Een botox behandeling nemen

Bij botox denk je misschien snel aan cosmetische doeleinden, maar botox kan ook op medisch gebied functioneel zijn. Mensen die regelmatig last hebben van hevige hoofdpijn als gevolg van spierspanningen kunnen baad hebben bij een botox behandeling. De botox werkt namelijk als een spier-ontspanner.

22. Naar de dokter gaan

Veel last van hoofdpijn? Dan is het goed om daarmee langs de dokter te gaan. De dokter zal je zeer waarschijnlijk vragen om een hoofdpijn-dagboek bij te houden. Op die manier kan je meer zicht te krijgen in de oorzaken van de hoofdpijn en daarmee kan je beter bepalen hoe je het moet behandelen.

Wat doe jij bij hoofdpijn?

fotografie: unsplash

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

--- - Zondag 21 april 2019 13:48
Ja, ik heb nog wel een tip: volledig en in 1 keer stoppen met pijnstillers als je ze al maanden in grote hoeveelheden gebruikt. Zoek maar eens op 'pijnstiller geïnduceerde hoofdpijn'.
L:) - Zondag 21 april 2019 20:50
Dit nooit zomaar zonder overleg doen!

Sommige pijnstillers kunnen heel heftige ontwenningsverschijnselen geven als je in 1x stopt. Daarbij hebben sommige pijnstillers ook nog andere werkingen (ontstekingsremmend bijv of bloedverdunnend). Het kan dus soms zelfs levensgevaarlijk zijn om in 1x te stoppen. Dus nooit zomaar, alleen in overleg met een arts.

Eigenlijk geldt je opmerking alleen voor paracetamol, en daar komt inderdaad vaker een vicieuze cirkel (pillen -> hoofdpijn -> meer pillen enz).
--- - Zondag 21 april 2019 21:17
Dit geldt absoluut niet alleen voor paracetamol, het geldt ook voor NSAID's bijvoorbeeld. En bij pijnstiller geïnduceerde hoofdpijn MOET je in 1 keer stoppen, afbouwen heeft geen zin en maakt het alleen maar erger. Paracetamol en NSAID's hoef je niet onder begeleiding af te bouwen, daar mag je gewoon mee stoppen. Het bloedverdunnend effect of ontstekingsremmend effect heeft op een gezond lichaam (zonder stollingsstoornissen) een verwaarloosbare/geen invloed. Het is prima om het in overleg te doen met de huis (arts), maar nodig is het niet.
L:) - Maandag 22 april 2019 09:17
“Pijnstillers” is breder dan enkel die twee. Ik doelde ook vooral op medicijnen als tramadol en morfine, vandaar mijn reactie.

Los daarvan zou ik er ook niet zomaar vanuit gaan dat iemand een gezond lichaam heeft als deze pijnstillers gebruikt. Een NSAIDs als tevens koorts verlagend medicijn moeten gebruiken, dit zomaar stoppen waardoor er wellicht een ziekte proces op gang komt wat je met deze medicatie wilde afremmen. Het zal niet snel gebeuren, maar toch als je iets hebt voorgeschreven gekregen, liever in overleg stoppen.

Zulke adviezen zou ik alleen geven aan vrij verkrijgbare medicijnen, zoals de “ibuprofennetjes”. Want voorgeschreven pijnstilling heb je meestal niet zomaar, en een (heftige) pijn die terug komt omdat de analgetische werking stopt, dat is ook niet even fijn. Ik zou met zulke medicatie en (plotselinge) hoofdpijn sws even overleggen, al is het via de telefoon. Het kan ook een minder onschuldige bijwerking zijn bijv.
--- - Maandag 22 april 2019 12:42
Uiteraard doelde ik op de vrij verkrijgbare medicatie waar mensen nogal eens van kunnen 'snoepen'. In het kader van dit artikel denk ik meer aan de huis-tuin-keuken hoofdpijn waar dat nogal eens het geval is (en wat ik dus daarom wel een waardevolle aanvulling vond). Uiteraard bij een ernstige acute hoofdpijn altijd hulp zoeken en nooit voorgeschreven medicatie stoppen (maar misschien was ik er teveel vanuit gegaan dat mensen dat wel begrijpen ;)
--- - Zondag 21 april 2019 13:49
Oh en dat geldt ook voor de onschuldige paracetamol ;)
britneyangel - Zondag 21 april 2019 14:43
ik ga pak een glaasje water of ranja en een parecetemol en ik doen dan ff rustig aan. douchen kan ook helpen bij hoofdpijn. goeie blog
Maria - Zondag 21 april 2019 15:07
Bij mij heeft een atlasbehandeling geholpen. Die schijnt bij veel mensen scheef te staan. Wist niet eens dat ik een verschil van beenlengte had maar dat is ook verdwenen na de behandeling, net als dat mijn kleine teen aan een kant tegen mijn schoen drukte.
Iris - Zondag 21 april 2019 15:07
Heb nog een aanvulling voor de laatste tip: fysiotherapie kan ook helpen.
Omdat m'n schouders vast bleven zitten heb ik door fysio oefeningen gekregen om de spieren wat losser te maken. Nu heb ik stuk minder last van spanningshoofdpijn.
I. - Zondag 21 april 2019 15:38
Vooral die eerste wist ik niet :o
Ana - Zondag 21 april 2019 18:46
ik heb chronische hoofdpijn en niks werkt. Echt vervelend
Ieleen - Zondag 21 april 2019 20:56
Toco tholin te koop bij apotheek beetje op je voorhoofd smeren. Mijn moeder zweert erbij als ze migraine heeft.
Maya - Zondag 21 april 2019 22:18
Je telefoon wegleggen. Die houding met je hoofd naar het scherm en de spanning in je schouders/nek daarbij is niet echt fijn als je hoofdpijn hebt. Daarnaast lijkt het schermlicht me ook niet bevorderlijk, maar dat kan per persoon verschillend zijn.
Maya - Zondag 21 april 2019 22:19
Vraagje: Wat is de bron van al deze informatie?
Dragonfly1991 - Maandag 22 april 2019 07:08
Ik drink sinds 2 maanden heel strikt minimaal 2 liter water per dag en ik heb m'n ogen eens laten checken en ik merk overduidelijk verschil.
Maar ook de meeste tips die hier staan kunnen verlichting geven.

Migraine aanvallen kan ik niks tegen doen, nou ja, niks, in bed met de gordijnen dicht en telefoon beneden laten.
Saskia - Maandag 22 april 2019 10:23
Ik heb een aantal jaar geleden echt last gehad van chronische bonkende migraine, vanwege veel stress door stage en examens en niets leek te helpen.
Toen mijn verschrikkelijke stage afgelopen was verdween mijn hoofdpijn ook als sneeuw voor de zon.
Wat voor mij wel hielp was zoveel mogelijk rustmomentjes proberen in te plannen en focussen om hetgeen wat echt moest en de rest maar even te laten liggen.

Zo blij dat ik daar nu geen last meer van heb! Natuurlijk heb ik nog wel eens hoofdpijn, als ik ziek ben of te veel van mezelf gevraagd heb, maar met een fijne warme douche, een nachtje goed slapen en een paracetamol is het wel te doen.

Zorg goed voor jezelf! ❤️