Mijn dochter heeft eetbuien, wat nu?

 

''Beste meneer/ mevrouw, 

ouders

Sinds een aantal weken maak ik mij grote zorgen om mijn dochter. Steeds vaker is zij erg somber en ik heb het idee dat dit komt omdat zij niet goed eet. Als ik thuis kom uit mijn werk zie ik vaak dat er niet een aantal koekjes weg zijn, maar vaak de hele rol koekjes leeg is. Ik vroeg mijn dochter steeds waar ze waren gebleven en accepteerde haar antwoord dat ze ze had opgegeten omdat ze trek had of haar brood was vergeten op school. Ik heb haar aangeraden op te letten dat ze brood meeneemt.

Toch merk ik dat mijn dochter steeds somberder wordt en stiekem eten weghaalt uit mijn keukenkastjes. Ik weet niet goed wat ik moet doen en maak me ernstig zorgen over haar gezondheid en haar somberheid. Vorige week heeft ze zelf toegegeven een probleem met eten te hebben. Verder weet ik er eigenlijk weinig vanaf, maar ik zie haar achteruit gaan. 

Kunnen jullie mij advies geven?

Groetjes,

een bezorgde moeder ''


Beste Bezorgde Moeder,

Ik kan me voorstellen dat u zich erg zorgen maakt over uw dochter. U beschrijft een aantal signalen die kunnen passen bij iemand met een eetstoornis zoals geen controle hebben over het eten, smoesjes hebben overeten, dieetpillen gebruiken en de schaamte die vaak maakt dat mensen hulp ontwijken.

Ik raad u aan meteen naar de huisarts te gaan en dit te bespreken en psychologische hulp te zoeken bij iemand die kennis heeft van eetstoornissen en zeker ook van eetbuien. Zie hiervoor eventueel de
hulppagina bij het tabblad INFO op Proud2Bme.nl

eten

Wat u zelf al kunt doen is met uw dochter kijken of ze op de andere momenten wel genoeg eet. Bekend is dat meiden met dit gedrag op de gewone eetmomenten proberen af te vallen door dan weinig te eten, gezond/ vetarm te eten en dat ze tussendoor-momenten overslaan. Dit werkt averechts omdat ze dan ook honger hebben. En als je honger hebt, heb je sneller een eetbui.

Wanneer iemand met eetbuien stoeit is het eerst belangrijk dat iemand grip krijgt op het eten en zich niet meer verliest in eetbuien. Wanneer iemand weer een gezond eetpatroon heeft en langere tijd dit weet vast te houden, dan is afvallen pas weer iets om aan te denken omdat het dan niet meer aanzet tot eetbuien.

En de eetbuien zijn vaak hetgeen die tot overgewicht leiden, niet de gewone maaltijden.

Voor u als ouders is het van belang om te laten merken dat u uw dochter hoort en dat u begrip toont dat ze het erg moeilijk heeft en dat u zich kan voorstellen dat ze zich schaamt voor haar gedrag. U kunt haar ook laten weten dat het een stoornis is en dat het haar niet lukt zonder hulp hieruit te gaan komen en dat u haar gunt deze stap te gaan zetten. 

Luisteren, samenvatten wat ze zegt, inleven in haar gevoel en dat teruggeven en dan navragen of het klopt, geeft deze meiden een stukje veiligheid en leidt tot betere gesprekken dan haar geruststellen of via kritiek proberen aan te sporen te veranderen.

Ik wens u veel sterkte.

Met vriendelijke groet,
Systeemtherapeut Proud2Bme''

 


dr phill

Op de site van Dr. Phil vinden we ook een aantal tips om uw kind dat last heeft van eetbuien te helpen. 

1. Onthoud dat je als ouder niet moet zeggen wat je kind wil horen, maar moet zeggen wat goed voor hem of haar is om te horen. Probeer niet altijd de lieve vrede te bewaren, de waarheid is vaak nuttiger.

2. Onthoud dat het niet altijd belangrijk is dat je kind je leuk vindt. Er zijn grenzen en het is uw taak als ouders om deze duidelijk te maken aan uw kind.

3. Beloon je kind niet met eten. Ook wanneer uw kind verdrietig is, is eten geen trootsmiddel. Eten is natuurlijk iets om van te genieten, maar er zijn genoeg andere manieren om uw kind te belonen zonder hem of haar iets te geven dat eetbaar is of geld kost. Ga bijvoorbeeld samen iets leuks doen, besteed wat extra aandacht aan je kind of kijk samen gezellig een film.  

4. Als uw kind steeds maar om meer eten blijft vragen, betekent dat niet dat u dat ook moet geven. U stelt de grenzen,  zelfs als uw kind het niet met u eens is. Nee-zeggen is in het belang van uw kind. Verwar overeten niet met extra honger hebben vanwege de groeispurt.

info

Op Proud2Bme vindt u meer adviezen voor het omgaan met iemand met een eetstoornis. Klik HIER voor meer tips.

Heb jij nog tips om iemand te helpen die last heeft van eetbuien?

Bron foto2: Beth Rankin 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

floor - Donderdag 8 december 2011 12:37
Ik heb een tip die ik heb gehoord van iemand.
Eerst is het wel belangrijk dat er openheid komt tussen de ouders en dochter/zoon. Maar een tip om ervan af te komen is een bak op de kamer van je zoon/dochter en daar zit eten in. Dat 'mag' dan gegeten worden. En die bak word dan weer gevuld maar er komt steeds minder in de bak.
Misschien is dit een hele slechte tip, ik weet er zelf niet heel veel van.
Het belangrijkste is natuurlijk een normaal eetpatroon en denkpatroon. Alleen metten stoppen met eetbuien is misschien teveel gevraagd??(of niet?) dus dan is de 'bakmethode' misschien handig.

Liefs Floor.
@Floor - Donderdag 8 december 2011 13:38
Dat van die "bak" is niet echt een goede tip, nee. Maar lief dat je meedenkt!
mar - Donderdag 8 december 2011 15:40
Misschien is het een idee om samen een lijstje te maken wat ze zou kunnen doen als ze drang naar een eetbui heeft? Bijvoorbeeld tekenen, muziek luisteren, lezen oid.
Verder denk ik dat het belangrijk is dat er openheid over is.. Niet zozeer in de zin dat u er elke dag naar zou moeten vragen, maar wel dat uw dochter weet dat ze altijd de mogelijkheid heeft om het er met u over te praten.
Op het forum staan trouwens ook enkele topics met tips tegen eetbuien :)

marleen - Donderdag 8 december 2011 18:17
een heel belangrijke vind ik: praat niet te veel over afvallen en zo, want dat werkt averechts. Hoe meer je spreekt over afvallen gelinkt aan gelukkig zijn, hoe meer ze maaltijden zal overslaan, hoe meer kans op doorslaan...
Lise - Zondag 6 mei 2012 01:02
spreek van te voren af wat er gegeten gaat worden.
laat je dochter in het begin van de week een aantal tussendoortjes uitkiezen waarmee ze de hele week mag doen. aan haar de taak om deze dan te verdelen.
iza - Vrijdag 8 juni 2012 20:59
wat ook kan helpen: houd je vast aan een eetlijst
* - Maandag 7 januari 2013 11:47
wat mij heeft geholpen om van mijn eetbuien af te komen, is mijn eetbui voedsel niet meer in huis halen.
En het eetbuivoedsel dat andere gezinsleden wel graag aten, werden ergens gelegd waar ik het niet kon vinden.
Lijkt misschien drastisch, maar het heeft me wel geholpen.
Als ik dan lang geen eetbui meer had, vroeg ik mijn moeder of ze 1 koek van mijn eetbui voedsel wilde klaar leggen/ in mijn brooddoos steken. En dan kon ik ook niet 'uitwijken tot een eetbui'.

Nu ja, je kan wel naar de supermarkt gaan in principe. Maar wees daar dan open over met je kind.
Ik persoonlijk deed dat niet. Maar ik ken wel mensen die dat wel deden... Ligt denk wel aan de motivatie enz.

Hopelijk komt je kind er snel vanaf!
Sterkte
Annastacia - Donderdag 18 april 2013 16:23
Hallo,

dit tips van andere mensen om lijstjes te maken met uw dochter, vind ik zelf niet zo geweldig. Ik ben zelf ook een meisje die veel last heeft van eetbuien.
Het laatste wat ik dan zou willen is dat mijn ouders zich er mee zouden bemoeien/zich erin zouden verdiepen. Het is immers al beschamend genoeg.
Als u echt het idee heeft dat uw kind eronder lijdt,
zorg dan voor een psycholoog, of een ander 'neutraal' iemand met wie ze er over kan praten.

Dit zeg ik uit eigen ervaring :)
Succes!
Melissa - Donderdag 26 februari 2015 17:43
ik heb zelf ook last van eetbuien, ook dat ik dan naar de supermarkt rij om wat lekkers te halen. ik weet dat het heel slecht is en heb morgen een gesprek bij de huisarts hier over. het is echt om te huilen. ik ben blij dat ik dit forum gevonden heb en dit geeft me de motivatie om te stoppen. bedankt!
Tylani - Zaterdag 4 april 2015 07:11
Eetbuien hebben met nog maar een soort voedsel , dat kan ook helpen. Dan wordt t namelijk saai en heb je eerder de neiging om te stoppen