Hoe herken je een eetstoornis

 

Mensen met een eetstoornis weten hun probleem vaak goed te verbergen. Dit komt omdat ze zich ervoor schamen of omdat ze anderen er niet lastig mee willen vallen. Toch zijn er dingen waar aan je kunt zien of iemand een eetstoornis heeft. Het is niet makkelijk om dit aan te kaarten, maar wanneer je denkt dat iemand een eetstoornis heeft is het belangrijk om dit te bespreken en om eventueel (liefst samen) hulp te zoeken. Vaak vinden ze het namelijk moeilijk om dit zelf te doen. In deze blog benoem ik een aantal dingen waaraan je kunt herkennen dat iemand wellicht een eetstoornis heeft.

♥ Niet eten waar anderen bij zijn
Samen eten met anderen kan voor mensen met een eetstoornis eng en ingewikkeld zijn. Wanneer je een eetstoornis hebt, kijk je heel anders naar eten en gaat het vooral om controle. Hierdoor is het veel moeilijker om in het openbaar te eten.

controle

♥ Stiekem eten
Iedereen eet weleens stiekem iets op zijn of haar kamer. Mensen met een eetstoornis doen dit soms heel veel. Dit kan je natuurlijk moeilijk in de gaten houden en het is moeilijk om erachter te komen of iemand dit doet. Wanneer je merkt dat iemand veel in zijn/haar kamer eet of buitenhuis eet kan dit een teken zijn van problemen met eten. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld snoeppapiertjes vindt die verstopt zijn.

♥ Mensen of sociale situaties vermijden
Wanneer je merkt dat iemand zich steeds meer terugtrekt, terwijl die persoon altijd heel sociaal was en ervan hield om sociale activiteiten te ondernemen, kan het zijn dat die persoon problemen heeft. Het is moeilijk voor mensen met een eetstoornis om bijvoorbeeld mee uit eten te gaan. Ook hebben ze vaak geen zin om dingen te ondernemen omdat ze erg met zichzelf in de knoop zitten, ze trekken zich terug. Wanneer ze ook nog veel afvallen of juist aankomen, is het belangrijk om hierover begripvol in gesprek te gaan.

♥ Weigeren om te eten
Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat iemand geen zin heeft om te eten of geen trek heeft, maar wanneer je merkt dat iemand in je omgeving tijdens de lunch nooit mee eet, alleen maar speelt met het eten of hele kleine hapjes neemt kan het ook zijn dat diegene problemen met eten heeft.

geen honger

Onrealistisch zelfbeeld
Wanneer je merkt dat iemand in je omgeving continu zegt dat diegene te zwaar is of lelijk is kan dit wijzen op problemen met eten. Als die persoon ver gaat in deze opmerkingen en je merkt dat het zelfbeeld echt niet overeenkomt met de werkelijkheid is het tijd om hulp in te schakelen.

Lichaamsbeharing
Mensen die een ongezond eetpatroon hebben en daardoor ondergewicht hebben, hebben de kans dat er meer lichaamsbeharing zal groeien. Dit is namelijk een natuurlijk mechanisme van het lichaam om het lichaam warm te houden wanneer er te weinig vet is. Het is natuurlijk niet zo dat er meteen een laag haar groeit, maar het is wel iets wat je in de gaten kan houden.

Overgeven
Overgeven kan natuurlijk een teken zijn dat iemand ziek is, maar wanneer je merkt dat dit vaak gebeurt nadat iemand gegeten heeft kan het een teken zijn van een eetstoornis. Houd dit dus goed in de gaten wanneer je merkt dat iemand veel naar de wc of badkamer gaat na maaltijden.

overgeven
bron

♥ Koken voor anderen
Mensen met een eetstoornis koken soms graag voor anderen. Op deze manier kunnen ze veel met eten bezig zijn en hebben ze zelf controle. Ken je iemand die grote maaltijden verzorgd, maar vervolgens zelf niet mee eet, het moeilijk vindt om mee te eten of heel weinig eet, dan kan dit duiden op een eetstoornis.

♥ Depressie
Een depressie komt vaak voor bij mensen met een eetstoornis. Nu is een depressie iets wat veel voorkomt, dus iemand met een depressie hoeft niet per se een eetstoornis te hebben. Ook heeft iedereen weleens een slechte dag, maar dit hoeft nog niet te betekenen dat die persoon depressief is. Het is dus moeilijk te zien of er een eetstoornis aan verbonden zit. Kijk dus goed naar andere symptomen en ga er niet meteen vanuit dat iemand die depressief is ook een eetstoornis heeft.

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen waaraan je eventueel zou kunnen merken dat iemand problemen heeft met eten. Kan jij er nog meer noemen? Laat dit dan gerust even achter in de reacties.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Demi - Zaterdag 27 september 2014 19:23
Ik denk een slecht humeur en vermoeid zijn
Anne - Zaterdag 27 september 2014 19:40
snoeppapiertjes vind je bij mij overal als je even zoekt
ellie-x - Zaterdag 27 september 2014 19:46
Misschien ook:
- grote gewichtsschommelingen
- aankomen terwijl je diegene niet veel ziet eten
- afvallen terwijl je diegene wel (veel) ziet eten
Roos - Zaterdag 27 september 2014 19:49
Vergeet haaruitval niet
Z - Zaterdag 27 september 2014 19:54
wow herkenbaar bij mij!
Danielle - Zaterdag 27 september 2014 22:15
Overmatig bewegen, stemmingswisselingen
x - Zaterdag 27 september 2014 22:17
Best wel 'eng' en confronterend om jezelf te herkennen in een aantal van die punten ..
Maanmeisje - Zaterdag 27 september 2014 23:22
Veel van de punten herken ik uit het verleden, en ik herken er nu ook nog een aantal... Misschien kan het ook opvallen als iemand heel veel met kcal bezig is.
QQQ - Zondag 28 september 2014 00:04
Sommige situaties zijn behoorlijk herkenbaar beschreven. eng om mezelf hier nu mee te confronteren. wetende dat ik niet de enige ben is wel een steun.
- - Zondag 28 september 2014 07:53
Langzaam eten en een onrustige indruk (bijv. veel om zich heen kijken tijdens het eten of 'wiebelen').
dancer! - Zondag 28 september 2014 08:53
opeens hele wijde kleding dragen of niet in bijzijn van anderen omkleden.... (zelf nooit gedaan)
en de hele tijd wiebelen en overdreven energiek op en neer staan te springen
xxJustMexx - Zondag 28 september 2014 11:34
Misschien ook vaak een bleke huid? dat had ik tenminste heel erg.
Anon - Zondag 28 september 2014 12:07
Bij mij was ook wel heel typerend dat ik met niemand wat te maken wilde hebben, totaal geen behoefte had aan sociale contacten vanwege mijn stemming, maar wel besloot om naar nieuwe sportclubs te gaan. Iets wat ik eerder al doodeng vond en toen al helemaal, maar de bewegingsdrang was zo extreem dat alleen de sportschool niet voldoende was.
e. - Zondag 28 september 2014 12:47
Sommige comments hierboven hebben wel heel erg met ondergewicht te maken, terwijl er ook heel veel mensen met een eetstoornis die lichamelijke problemen niet hebben. Zo denken de meeste mensen een eetstoornis te herkennen: lichamelijk niet in orde. Terwijl dat niet altijd zo is.
kate02 - Zondag 28 september 2014 19:21
Niemand van mijn sociale contacten die vraagt wat er is of zich afvraagt of er misschien wel wat is?
Jillie - Maandag 29 september 2014 10:09
Eentje die bij mij opviel:
- Je altijd bemoeien of bezighouden met wat een ander wel/niet eet.
En:
- Doodse blik in ogen, niet meer echt aanwezig zijn, zeker niet tijdens eetmomenten bij meer onbekenden.
*** - Maandag 29 september 2014 12:07
Ik vind dit eigenlijk vrij 'controlerend' overkomen. Opletten of iemand na het eten naar de wc gaat, snoeppapiertjes vinden, de manier waarop iemand eet. Ja, ik snap wel dat dit concreet observeerbare dingen zijn. Maar zegt dat iets over het al dan niet hebben van een eetstoornis? In mijn ogen heeft het geen zin om op die dingen te letten. Als je een vermoeden hebt en het contact is goed genoeg: vraag het dan gewoon op een vertrouwelijke en begripvolle manier! Want er zijn zoveel 'tekens' die dubbel of verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden en de meeste dingen spelen zich onzichtbaar af in iemands hoofd.
o - Maandag 29 september 2014 19:54
Heftig reageren op dingen die met eten te maken hebben...
ce - Dinsdag 7 oktober 2014 23:51
Mensen hebben het eerder/altijd koud, geen goede doorbloeding door hun vingers/handen en voeten.
"Opeens" fanatiek aan het sporten of een andere manier van bewegen. B.v. dansen.
ce - Dinsdag 7 oktober 2014 23:53
Eten verdwijnt uit kastjes etc. Hier was ik zelf heel erg in... (binge eating)

Potjes met laxeermiddelen...
ce - Dinsdag 7 oktober 2014 23:57
Bepaalde sporten e.d juist niet meer uitvoeren door schaamte voor overgewicht.
Miss_C - Donderdag 17 maart 2016 17:00
Hey ik ben Caitlyn en ik heb ook een eetstoornis en ik heb het tegen mijn BFF's gezegd vandaag en zij helpen mij nu om te eten.Ik ben zo blij dat ik het heb gezegd tegen mijn BFF's
nina - Zondag 20 maart 2016 13:25
ik heb dat ook. maar een vriendin van mij heeft door dat ik nooit wat eet. als ze naar de mentor gaat komt het vast bij mijn moeder terecht. en die is altijd over bezorgd
Lieveranoniem - Zaterdag 4 november 2017 14:58
Ik weet niet of ik een eetstoornis heb of niet maar op school eet ik nooit mijn eten op en ik heb schrik dat mijn bff of mijn vriendje dat gaat zeggen tegen iemand ik hoop echt voor jou ook dat ze het niet zegt! Veel sterkte xxx
N - Woensdag 31 mei 2017 17:29
mijn zus heeft een eetstoornis, dat vind ik niet leuk want er is veel geruzie thuis ik hoop dat het snel over gaat.
angel joons - Woensdag 1 november 2017 11:46
ziet er het zelfde uit als bij mij mijn vriendin maakt zich de helentijd zorgen om mij en zei heeft zelf bijna anerexia gehad maar ik ben het helemaal zat dat mensen zich zo druk om mij maken
Lieveranoniem - Zaterdag 4 november 2017 14:47
Ik heb geen anorexia want ik kan eten als het moet maar het liefst eet ik (bijna) niets. Ik eet bijna nooit s'ochtens en op school eet ik nooit mijn boterhammen op alles s'avonds moet ik wel eten want anders maakt mijn mama zich zorgen. Ik zeg meestal dat ik niet veel honger heb maar ik moet altijd eten :( heeft iemand tips waardoor ik wel kan diëten zonder dat mijn moeder zich er mee bemoeit ?
Ik - Zondag 12 mei 2019 14:33
Als je anorexia hebt heb je dan vaak buik pijn of een gromende maag?
Ik - Zondag 12 mei 2019 14:33
Als je anorexia hebt heb je dan vaak buik pijn of een gromende maag?