19

Ik voel me dik

Gepost op Donderdag 4 augustus 2011 12:15 door Loes in Artikelen over schoonheid.

vrouwHoe vaak voel jij je dik? Sommige mensen voelen zich altijd zo echter voor de meeste van ons is het iets dat ongeveer 1x per maand gebeurt. Je dik voelen kan ervaren worden als het ergste van het ergste van alle emoties. Niets is (lijkt) erger dan dat.

Het is een gevoel dat ons laat worstelen met ons eigen lijf en we zouden er alles voor geven om op dat moment in iemand anders zijn, in onze ogen perfecte, lijf te stappen. Als we ons dik voelen kunnen we aan niets anders meer denken, we vergeten onze eigen pluspunten, kwaliteiten, en goede humeur op slag en voelen alleen nog maar bubbels op ons lijf.

Herkenbaar?

Therapeuten zeggen dat "dik" geen gevoel is. Het is eerder een vermomming. Een masker dat de ware gevoelens zoals verdriet, angst, boosheid, eenzaamheid, spanning en schuld bedekt. Veelal gaan het "dik voelen" met deze andere gevoelens gepaart echter ervaart de betrokkene vooral het dikke gevoel en niet de onderliggende emoties.

Je dik voelen kan als erger ervaart worden dan het ook echt zijn. Dit gevoel is zo overweldigend dat het maakt dat je belangrijke en leuke momenten niet echt meemaakt omdat je zo bezig bent met dat dik gevoel. Nooit kom je er achter wat nu maakt dat je je op dat moment zo "huge" en onwaardig/ onaantrekkelijk voelt. Sporten en minder eten werkt eigenlijk ook niet. Wat dan wel zal je je misschien afvragen. Hier volgen drie tips waar je wellicht wat aan hebt.

weegschaalOnderzoek. Neem een paar minuten om na te gaan welk gevoel er onder zit. Wat wordt gemaskeerd en is eigenlijk de echte reden. Je kunt ontdekken dat je je eigenlijk bang, uitgeput, boos, gefrustreerd etc voelt....maar het kan ook zijn dat het gewoon de tijd van de maand is. Hoe dan ook: ga het na, onderzoek het door anderen te vragen wat zij aan je zien. Zo check je of je gevoelens realistisch zijn en dat geeft soms veel rust. 

Afleiden. Verander je focus en richt je op je kwaliteiten. Laat je interne critucus maar schreeuwen en wees je bewust van het feit dat je meer bent dan je omvang of gewicht.

Ga naar de kern van wie je bent en wat jou een mooi mens maakt in plaats van je druk te maken om die ene dag dat je niet voldoet aan je eigen stomme criteria. Het grappige is ook dat als je zegt dat je je dik voelt (vooral als het bij je menstruatie hoort) niemand het ziet. Alleen jij voelt het. Niet dat het dan niet waar is, maar om maar aan te geven dat het niet zichtbaar is voor anderen. 

Accepteer. Als je je toch nog steeds dik voelt kan het ook liggen aan het feit dat je je zelfbeeld nog moet bijstellen. Mensen die veel zijn afgevallen kunnen zich nog steeds groter voelen dan ze zijn. Ze pakken nog steeds hun oude maat kleding terwijl ze misschien al 2 of 3 maten kleiner aan kunnen. Omgekeerd geldt dat ook. Je bent wat zwaarder en accepteert je nieuwe lichaamsbeeld niet. Je blijft jezelf kwellen door je oude kleren te willen dragen. Elke dag opnieuw.

Herkennen jullie het dat je toen je nog een normaal gewicht had je niet bezig was met "ik voel me dik"? En nu je misschien bent afgevallen dit wel ineens speelt?

x

Ga eens na waarom je zwaarder bent geworden, is het stress, vakantie gehad, of misschien eindelijk een gezonder (dieetloos)leven gaan leiden? Als je eenmaal weet wat de reden is, kun je het beter accepteren en er indien nodig wat aan doen. Jezelf continue op je kop geven helpt niet. Onderzoeken, je focus verleggen en accepteren wel.

Wat doe jij als je je zo voelt?

 

Reacties

Shopaholic - Donderdag 4 augustus 2011 12:30

Op dit moment blijf ik er erg in hangen... omdat ik het even heel moeilijk heb. Maar ik probeer vaak afleiding te zoeken en erover te praten met n belangrijk persoon in mijn leven. Hij helpt me om er realistisch naar te kijken. En uiteindelijk ga ik het dan zelf ook wel weer even inzien dat het niet zo is dat ik dik ben... maar dat er gewoon wat anders onder schuilt. Maar meestal begint het de volgende dag gewoon weer van voor af aan... denk ook dat het een proces is dat je jezelf moet aanleren. Nu heb ik er nog hulp voor nodig, maar uiteindelijk zal ik het toch zelf moeten gaan kunnen. (relativeren bedoel ik dan)

Rosa_Hope - Donderdag 4 augustus 2011 12:48

Ik voel me ook heel erg dik. En ik kom daar nog niet zo goed weer uit.

Mercedes - Donderdag 4 augustus 2011 14:01

Ik voel me ook vaak dik, maar ik merk ook dat ik me dik ga voelen, als er spannende dagen/dingen voor de boeg staan.. Of als er bepaalde dingen gebeurd zijn, denk aan een ruzie met een vriendin of iets dergs..
Ik ben er ook achter, dat ik het makkelijker vind om me dik te voelen, dan bijv. boos zijn of verdrietig, omdat ik die emoties niet zoveel kan.
Maar met het dik zijn daar kan ik iets mee..
Namelijk afvallen, ja wel niet zo dat het nodig is, maar zo speelt het eigenlijk wel heel erg in mijn hoofd.
Lang leve therapie, hihi

Nouska - Donderdag 4 augustus 2011 14:04

Ik weet ondertussen dat ik moe, gespannen of te weinig aandacht aan m'n emoties heb geschonken en dik voelen is een signaal van die dingen. Als ik daar aandacht aan besteed voel ik me steeds minder dik. Dik voelen is een teken dat er iets is, niet een teken dat ik moet afvallen. Maar dat was het wel. Kus

M - Donderdag 4 augustus 2011 14:28

Ik heb dit continu. Vooral met zomers weer is het moeilijk, dan durf ik niet naar buiten omdat ik dan blotere kleding aan moet en omdat iedereen me dan kan zien. Uberhaupt naar de winkel gaan of afspreken met mensen is lastig omdat ik me voor mezelf schaam en. En ook in de sportschool hoef ik mezelf niet in de spiegel te zien.
Ik word er helemaal gek van en niemand die me begrijpt.Iedereen denkt dat ik een ordinaire zeur ben. Maar het verpest mijn leven.
Ik heb eerst AN gehad, en toen ben ik "genezen" (als in gezond gewicht en zelfs daarover heen, wat me heel veel pijn doet). En nu heeft niemand er meer ommekijken naar.

Prue - Donderdag 4 augustus 2011 14:30

Gisteravond voelde ik me dik. En inderdaad, tijd van de maand.

TS - Donderdag 4 augustus 2011 15:09

Ondanks dat ik al weer 2 jaar "genezen" ben blijf ik me dik voelen. Dit neemt soms de hele dag in beslag. Ik ga dan niet naar buiten of zeg dingen af omdat ik me te dik voel en me enorm schaam. Ik kan het er ook niet met mensen over hebben omdat ik me ook voor het dik-voelen schaam, ik vind mezelf namelijk ook best een zeur. Er zijn tenslotte veel ergere problemen op de wereld.

Toch hoop ik dat dit gevoel nog zal slijten en dat ik langzaam gewend raak aan mijn lichaam en mezelf weer durf te laten zien. Tot die tijd ben ik op mijn best in de avond/nacht en winter.

Anke - Donderdag 4 augustus 2011 15:30

Ik heb het vreemd genoeg alleen als ik iets wil eten of at. Rarara hoe dat komt..

Lienxx - Donderdag 4 augustus 2011 16:18

Dit is de discussie die ik altijd voer met mijn vriend, ik voel me dik: nee dat ben je niet. (ik ben de dikvoeler dan) en we komen er maar niet uit, want ik ervaar t wel zo en hij weer niet. Lastig hoor! Hopelijk kan ik ooit accepteren dat ik net dik ben.

Anoniem - Donderdag 4 augustus 2011 16:50

@Reactie op M : Ja, ik herken mezelf heel erg in jou stukje. Ik zit nu ook op ruim gezond gewicht, maar voel me nog steeds heel heel erg dik enzo en als ik er dan over begin dan vinden ze dat ik een zeur ben en dat ik me niet zo moet aanstellen. Ze zeggen dan ook heel vaak van, 'ach joh, je bent helemaal niet te dik, stel je niet zo aan'. Echt zo onbegrepen voel ik me dan op zo'n moment. Ook durf ik niet zo goed alleen de straat op omdat ik me ook erg schaam voor mezelf. Maar niemand die mijn verhaal serieus neemt, dus hou ik maar mijn mond en zo gaan we elke ochtend weer een nieuwe dag tegemoet.

ikke - Donderdag 4 augustus 2011 17:39

ZO herkenbaar Anoniem en M..
Mensen zien het niet wat ik voel/zie ervaar..
ik voel het en ik zie het zelfs als ik in spiegel kijk....
maar mensen zeggen.. nee je bent niet dik ?:S eh.. ik voel zie het toch ... koop andere bril denk ik dan

Maar idd miss dat er nog wat onder zit?
Ik schijn een normaal gewicht te hebben v een nederlands vrouw

Jillie - Donderdag 4 augustus 2011 17:41

Ik heb het nog erg vaak. Maar is inderdaad wel een punt: waarschijnlijk zit er iets onderliggends onder... Ga er bewuster op letter.
Wat ook idd zo is, dat een ander het niet eens ziet. Had het afgelopen week op vakantie ook heel erg. Dan voelde ik me enorm na het eten van een pizza ofzo, maar dan keek ik naar vriendinnen en die zagen er ook niet ineens dikker uit na het eten van die pizza, dus waarom zou ik dan wel dikker zijn. En dat hielp me ook om het gevoel een beetje van me af te zetten.

anoniem - Woensdag 4 januari 2012 12:27

ik ben een meisje van 14 en ben 1.65 en weeg **
ik voel me te dik, als ik andere meisjes zie die mooi slank zijn, dan denk ik : was ik maar mooi slank..
ik zit er heel erg mee....
en ben heel onzeker over mezelf geworden

anoniem - Woensdag 4 januari 2012 12:29

-----

lynsey - Maandag 4 juni 2012 21:56

Dames ik snap jullie gevoel ik zelf woog xx kilo ik voelde me dik en was ook iets te dik. Toen ben ik gaan afvallen in december woog ik x kilo in februari nog maar x wat ik ook deed ik bleef ongevraagd afvallen nu ben ik nog maar x kilo ik ben de grens van het goed voelen al lang voorbij nu ben ik bang weer aan te komen naar die x maar ook bang af te vallen ik kan niet meer kiezen ik heb geen schiltklier meer en nog voel ik me dik ik krijg niet meer dan xx kcal weg per dag hoe graag ik ook wil, bij mij komt het door emoties en angst aankomen is moeilijker dan afvallen zeker als je het graag wilt als je een gezond gewicht hebt wees dan tevreden als ik om me heen kijk zie ik tussen100 mensen hooguit 1 van mijn postuur ik word telkens nagekeken jullie zijn net als elk ander mens gezond en een normaal gewicht wees er trots op ! Ik zou graag willen ruilen

Jasmina - Woensdag 15 augustus 2012 10:17

ik voelde me een tijdje geleden echt VET en was serieus bezig met afvallen ook al wist ik dat het eigenlijk niet goed was. Toen ontdekte ik deze site...
Langzaam ben ik mezelf weer mooi gaan vinden en nu heb k nog maar heel soms het gevoel van dik zijn. Als ik dat gevoel heb kijk ik heel kritisch in de spiegel en denk na "ben ik echt zo dik?" nee, ik ben niet dik, ik ben oké. wat zou er gebeuren als ik zou gaan lijnen, stoppen met eten? zou ik me nog zo goed voelen? Nee. Heel soms heb ik nog het gevoel van "ik ben dik" maar het wordt steeds minder...

anoniem - Maandag 24 september 2012 19:46

je bent niet dik maar dun

Amarantha - Maandag 19 november 2012 18:19

Nu op dit moment voel ik me dik....maar dat komt omdat ik net gesnoept heb. Sinds de wintertijd heb ik steeds meer zin in snoepen en het is moeilijk me te beheersen. En nu voel ik me dus dik en onaantrekkelijk en somber....niet leuk!

Ik ben 165 cm lang en weeg x kilo. Dik ben ik niet, maar ik ben wel erg bang om dik te worden...

Debbie - Zaterdag 23 maart 2013 22:02

Ik ben een meisje van 15 en ben 165. Veel mensen bij mij op school geven knuffels en dan krijf je te horen: 'jeetje het lijkt net alsof je jezelf knuffelt zo slank ben je.' Maar als ik dan savonds in de spiegel kijk zie ik een meisje waarvan ik denk jeetje mina sie is 6 weken zwanger, terwijl ik weet dat het niet O is. Toch zie ik een heel ander beeld en.kom er niet uit, en door het stres voor mijn examens kom ik voor mijn gevoel alleen maar meer aan. Ik doe aan wedatrijd zwemmen en beweeg elke dag sowieso een uur.

Geschreven door Loes

Vind je dit waardevol?

Ken je iemand die dit moet zien?