Eigen aandeel vrouwen in ongelijkheid

 

"Feminisme moet gaan om gendergelijkheid." Dit stelde de 24 jarige Emma Watson tijdens haar VN-toespraak. Emma Watson is actrice en werd bekend door haar rol als Hermelien in Harry Potter. Zij benadrukte dat niet alleen vrouwen uit hun genderrol moeten komen maar dat ook mannen een rol hebben in de emancipatie van onze samenleving. Naar aanleiding van Watsons speech was veel commotie. Haar statement is krachtig maar tegelijkertijd staat dit in contrast met dingen die tegelijkertijd gebeuren tijdens bijvoorbeeld de fashionweeks.

Emma watson
Bron

Tijdens de fashionweeks in verschillende landen, bijvoorbeeld ook in Milaan en Parijs waren er weer modellen te zien die veel te dun lijken en worden de 'schoonheidseisen' en schoonheidsidealen flink op de voorgrond gezet, net als de beauty en fashiontrends die je zou moeten volgen. Dit versterkt alleen maar de 'rol' van de vrouw en dit staat dus in contrast met dat mannen en vrouwen meer gelijk zouden moeten zijn. Hierbij ligt ook een belangrijke vraag bij de vrouwen. Willen we nou voldoen aan die schoonheidsidealen, super dun zijn en gezien worden als sekssymbool of willen wij juist meer gelijkheid?

Mannen moeten eerst uit hun mannenrol komen
Volgens Watson moet feminisme gaan om gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Hierbij moeten ook mannen hun steentje bijdragen. Pas wanneer zij uit hun stereotype mannelijke rol komen, kunnen vrouwen dit ook doen. Het nastreven van gelijkheid gericht op onderwijs, werk en rolverdeling in huis hoeft niet direct te maken te hebben met hoe mannen en vrouwen naar hun lichaam kijken. Toch is het interessant dat vooral vrouwen op een obsessieve manier naar hun lichaam kijken. Maar zijn het de mannen die daarvoor zorgen of ligt dit bij de vrouwen zelf die zich als lustobject proberen te presenteren?

fashionshow
Bron

'Eetstoornissen als vrouwenziekte'
Eetstoornissen als anorexia en boulimia zijn nog steeds voor het grootste deel vrouwenziekten. Naar schatting lijdt er ongeveer 3,7% van de vrouwen aan een eetstoornis. Het komt steeds vaker voor en daarnaast wordt de leeftijd waarop een eetstoornis ontwikkeld wordt ook steeds lager. Dit geldt zowel voor meisjes als voor jongens. Tweederde van de Belgische vrouwen vindt zichzelf te dik en ongeveer 50% van de vrouwen is permanent op dieet.

Deels is het ontwikkelen van een eetstoornis genetisch bepaald, maar tegelijkertijd heeft ook de wereld om ons heen een grote invloed. Al eerder schreven wij blogs en artikelen over hoe tijdschriften en reclamecampagnes keer op keer weer 'perfecte' vrouwenlichamen laat zien. We weten ergens wel dat dit niet echt is, maar omdat wij dit elke keer weer zien, is het wel heel moeilijk om dit beeld uit onze eigen lichaamsbeleving te houden.

meisje en jongen
Bron

Rolverdeling komt uit biologie
Natuurlijk heeft onze rolverdeling een biologische grondslag. Als je terug kijkt naar de voortplanting, dan ontstond het beeld van de man als actief, leidinggevend en zoekend en dat van de vrouw als passief en een 'object' wat vooral bekeken wordt en dat zij zichzelf daar bewust van moet zijn. Het is dus de mate van vrouwelijk bewustzijn dat verantwoordelijk is voor de zelfdestructieve manier waarop vrouwen naar hun lichaam zijn gaan kijken. Er wordt dus gesteld dat het probleem niet ligt bij de mannen, maar naar de blik van de vrouwen zelf. Zij zien hun lichaam de hele dag en denken dat dit op dezelfde manier wordt bekeken door mannen. Hierdoor worden hoge eisen gesteld en wordt gestreefd naar een ideaalbeeld. Vrouwen concurreren met de ideaalbeelden uit de media maar ook met de andere vrouwen om zich heen.

Bron: hln.be

Hoe denk jij hierover?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mimiii - Dinsdag 30 september 2014 20:01
Mooi artikel! Heel interessant onderwerp, ik heb de speech van emma watson ook gezien. Ik vind dat vrouwen en mannen zeker gelijke rechten moeten hebben, maar dat sommige mensen wel een beetje doorslaan als het aankomt op feminisme en het misbruiken. Tuurlijk, mannen en vrouwen moeten gelijke rechten hebben, maar mannen en vrouwen zijn nou eenmaal anders en zeggen dat we nu eenmaal 'gelijk' behandeld moeten worden, zo simpel is het allemaal niet.
Anoniem - Dinsdag 30 september 2014 20:32
Er bestaat zoiets als sociale constructies en ik geloof dat de verschillen tussen mannen en vrouwen in feite niet bestaan, maar ons worden aangeleerd. Ik denk dus dat de fout zit in de rolmodellen en de opvoeding die we onze kinderen geven. Ik kan bijvoorbeeld de zin 'Jongens zijn nu eenmaal jongens' niet uitstaan, want waarom is bepaald gedrag oke voor jongen en niet voor meisjes? Een ander ding wat in het artikel wordt aangehaald is het feit dat vrouwen zichzelf neerzetten als lustobject of dat mannen dit van hun eisen. Vrouwen hebben nu eenmaal seksualiteit en ik vind het juist genderrollen bevestigend om dit te ontkennen. Dus als vrouwen hun seksualiteit uitdragen hoeft dit niet per se te betekenen dat ze zichzelf als lustobjecten neerzetten. Expressie van vrouwelijke seksualiteit zou gewoon moeten kunnen.
Lotte - Dinsdag 30 september 2014 23:22
Emma Watson had echt een ontzettend goede speech gehouden van een kwartier.
Wat zet de Engelstalige krant Daily Mail op de voorpagina? Haar outfit.

Dit illustreert precies wat ze bedoelt.
Cristina6 - Woensdag 1 oktober 2014 10:51
@Lotte: OMG! Echt waar? Zo ontzettend erg, maar 'k denk dat de Daily Mail ook niet zo'n hoogstaande krant is, hoor, maar 's wat, inderdaad echt erg dat ze zo'n reactie geven... het laatste wat ze wou en idd bevestigt nog eens het probleem.

Ik vond het een hele mooie speech, omdat ze eigenlijk duidelijk maakt dat we (zowel vrouwen als mannen) te lijden hebben onder onze ideale rolmodellen die worden voorgeschoteld door de media. Ze spoort aan om mannen ook uit hun 'rol' te laten kruipen, zodat ze ook eens hun echte gevoelens eens mogen uiten en zichzelf eens in twijfel stellen ,in plaats van altijd de rol van man te moeten spelen die het altijd wel geregeld krijgt, net omdat hij een man is, en waarop altijd kan gesteund worden, net omdat hij een man is. Ik denk dat we met onze ideaalbeelden onszelf meer genekt hebben, dan iets anders en dat we inderdaad daar beetje bij beetje moeten vanaf stappen, willen we echt gelukkig zijn met wie we zijn, met de mens die we zijn. Aan de andere kant is het inderdaad nog steeds een ernstig probleem dat vrouwen geen gelijke rechten hebben dan mannen, dat is tot op heden nog steeds het geval in zo goed als overal ter wereld. Ook ik heb nog steeds het gevoel dat ik 100x meer mijn best moet doen op 't werk of tijdens de studies om geloofwaardig over te komen dan een man/jongen van mijn leeftijd (of zelfs jonger)... echt erg om daartegen op te knokken. Ik hoop alvast dat Emma bij veel mensen een belletje heeft doen rinkelen en dat we inderdaad onszelf meer mogen zijn in de toekomst... en dat vrouwen eindelijk worden gelijkwaardig geacht aan mannen, want dat zijn we zeker!
Ave - Woensdag 1 oktober 2014 13:43
Ik weet dat er geen links mogen worden geplaatst, maar ik wil dit toch even kwijt:
https://www.youtube.com/watch?v=VPikBSxrxc4&feature=youtu.be
Cristina6 - Vrijdag 3 oktober 2014 19:33
@Ave: dank je wel voor de link, maar 'k snap niet goed wat het punt is van dat meisje...?