EenVandaag: Verbod op magere modellen

 

Vanavond kan je bij EenVandaag naar een uitzending kijken over het verbod op superdunne modellen. In juni nam het Franse parlement een wetsvoorstel aan voor een verbod op superdunne modellen. Modellen met een Body Mass Index (BMI) onder de 18 worden daar geweerd. Ook in Nederland is veel draagvlak voor een dergelijk verbod, blijkt uit onderzoek van EenVandaag samen met tijdschrift VIVA onder ruim 20.000 deelnemers. Het CDA wil nu dat er afspraken komen over het gebruik van superdunne modellen in Nederland.

Zowel volwassenen als jongeren die deelnamen aan het onderzoek zijn voor een verbod in Nederland. Veel deelnemers geven aan dat ze er geen vertrouwen in hebben dat modehuizen uit zichzelf veranderen en dat modellen nu een negatieve een voorbeeldfunctie hebben voor de jeugd.

photoshop

Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) wil nu dat staatssecretaris Van Rijn een convenant sluit samen met de mode-industrie, om het gebruik van superdunne modellen in Nederland aan banden te leggen. "Je ziet vaak dat nu in de bladen een onrealistisch zelfbeeld wordt gegeven van hoe meisjes eruit zien. Ik vind dat de staatssecretaris afspraken moet gaan maken met de mode industrie, met de mode-bladen en de modellenbureau's om extreem magere modellen te gaan weren," aldus Bruins Slot in EenVandaag.

In het onderzoek werden deelnemers meerdere foto's voorgelegd van hetzelfde model, die op de ene foto erg dun was en op de andere foto iets voller. In alle gevallen werd door een meerderheid van de deelnemers, zowel mannen als vrouwen, het dunste model afgewezen voor modebladen en catwalks.

Eén van de argumenten die gezorgd heeft voor de Franse wetgeving, is dat superdunne modellen een slecht voorbeeld voor jongeren zouden zijn. EenVandaag ondervroeg ook 1500 jongeren tussen de 12 en 24 jaar; hieruit blijkt dat superdunne modellen inderdaad invloed hebben op het zelfbeeld van jongeren.

Zo geeft bijna de helft (47%) van de meiden die meedeed aan het onderzoek aan dat superdunne modellen veel invloed hebben gehad op hun eigen zelfbeeld, vooral in negatieve zin. ‘Je ziet een perfect lichaam en je vergelijkt je eigen lichaam daarmee. Dan kom je erachter dat je eigen lichaam wat meer 'rollen' heeft of gekke plekjes, die het model op de foto niet heeft. Vooral als jong meisje (puber) ga je er zéker over na denken...'

Een meerderheid (52%) van de ondervraagde meiden geeft aan dat ze onzeker zijn over hun lichaam. Als je hen vraagt welk model weergeeft hoe ze er het liefst uit zouden zien, kiezen bijna vier op de tien (37%) voor de foto van het dunste model.

Vanavond om 18:15 uur op NPO 1 kan je meer zien over dit onderwerp in de uitzending van EenVandaag.

Bron: EenVandaag

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jillie - Maandag 17 augustus 2015 16:20
Hmm, verbieden heeft geen zin als de foto's vervolgens weer zo gefotoshopt wordt, dat het model alsnog maatje XXS heeft. Dus beter dan ook meteen een verbod op bewerkte foto's (wat dus niet uitvoerbaar is:S).
Chantal - Maandag 17 augustus 2015 17:08
Mee eens Jillie
Anoniem - Maandag 17 augustus 2015 17:19
Verbieden vindt ik echt bizar! Je kan niet iemands lichaam verbieden! Ik snap dat het voor meiden, en met name jonge meiden die wat voller zijn, prikkelend is om wat slankere vrouwen te zien. Maar hoe gaat het dan met plus-size modellen? Worden te dikke modellen dan ook verboden??
Je kan het ook anders zien. Tegenwoordig is het bijna alleen maar goed als je curves hebt en wat voller bent. Als je slank / dun bent, heb je anorexia of ondergewicht. Ik ben zelf best slank en denk je niet dat ik hier onzeker door wordt? Soms zou ik echt wel willen dat ik wat voller was, maar dat gaat nu eenmaal niet, omdat ik niet makkelijk aankom. Als ik 3 kilo zou afvallen, zou ik ook AFGESCHREVEN zijn... Dit kan toch niet???
dragonfly1991 - Maandag 17 augustus 2015 17:21
Die ga ik maar eens even opnemen. Denk niet dat ik de kans krijg die straks te kijken, ben heel benieuwd!
T. - Maandag 17 augustus 2015 17:24
@ Jillie: my thoughts exactly.
Kijk alleen al naar het voorbeeld wat hier gegeven wordt..
Dat model zal er in het echt eerder uitzien dan de linkse dan de rechtse..

Word echt een beetje verdrietig van het citaat uit alinea 4 van dit stuk. Ik zie namelijk geen 'perfect lichaam' als ik zo'n dun lichaam zie. Oké, sommige mensen hebben dit van nature en dan vind ik er zeker niets mis mee. Maar perfect? Nee, zo zie ik het niet. Ook spijtig dat 37% van de meiden eruit wil zien als het rechtse model. Ik zie aan de linkerkant een gezonde en mooie vrouw, en weet inmiddels dat mijn leven een stuk meer kwaliteit heeft als ik haar lichaam zou hebben, dan het lichaam van het dunste model (lees: meer energie, minder kwaaltjes als haaruitval, duizeligheid, etc., etc.)!
# - Maandag 17 augustus 2015 18:23
vollere moddelen worden vaak ook afgewezen, voor een normale catwalk of shoot want die vinden ze al té en worden dan al afgeschreven als plus size terwijl ze niet écht allemaal plus size zijn....
Beaudine - Maandag 17 augustus 2015 18:57
Ik vind het wel goed.
Verbieden hoeft niet perse.
Maar altijd als ik reclames zie met dunne modellen denk ik: was ik ook maar zo bla bla bla.
Of als ik een tijdschrift lees denk ik: misschien toch maar weer wat minder gaan eten, dan zie je er nog een beetje oke uit.
Ook vind ik het jammer dat bij hollands next topmodel alleen maar dunne modellen zijn. Ik denk dat veel meisjes dan denken: was ik ook maar zo.
anoniem - Maandag 17 augustus 2015 19:33
Ik heb de uitzending gezien. Ik vind niet dat ze te dunne modellen moeten verbieden. Ze doen tijdens die uitzending ook alsof dikke modellen dan wel oké zijn. Dit vind ik hypocriet.
Misschien als het er extreem dun uitziet dat ze het dan kunnen weigeren. Maar alle modellen dan verbieden? Nee
inge1.0 - Maandag 17 augustus 2015 21:42
Ik vind sommige modellen ook wel wat dun maar dat betekend niet dat ik vind dat ze weg moeten. Als een model gezond is maakt het mij niet uit welke maat of welk bmi ze heeft. Want iedere vrouw en man is anders in bouw.
Vlinder - Dinsdag 18 augustus 2015 10:22
Misschien een gezondheidscheck ofzo... Aan bmi kun je lang niet alles afleiden. Ikzelf kijk nauwelijks in modebladen en dergelijke, vind de modellenwereld een wereld met nare sfeer. Het zou mooi zijn als we eens stoppen met de term perfect of normaal lichaam, maar geen idee hoe we het dan wel zouden moeten noemen.
Susanne - Woensdag 19 augustus 2015 09:23
Ik vind dat er meer modellen zouden zijn die laten zien wat zij doen met hun leven in plaats van hoe zij er uit zien.
Lees bijvoorbeeld iets van SARAH JENKS !!