Minder snel antidepressiva

 

antidepressiva en huisartsenEen recept voor antidepressiva wordt tegenwoordig te snel uitgeschreven door huisartsen. Dit tot grote ergernis van de psychiaters in Nederland: dat moet anders! In de toekomst zouden huisartsen alleen nog maar antidepressiva uit moeten schrijven voor mensen met een ernstige depressie, waarbij ook sprake is van een ernstig lijden. Lichtere depressieve klachten zouden beter opgelost kunnen worden met behulp van gesprekken of therapie.

Op dit moment slikt één miljoen Nederlanders antidepressiva, dat is ruim 1 op de 16 mensen. Dat deze groep mensen zo groot is ligt onder andere aan het feit dat huisartsen soms erg snel medicijnen voorschrijven aan cliënten met depressieve klachten. 80% van de antidepressiva wordt op dit moment voorgeschreven door huisartsen. Het Trimbos-instituut heeft uitgerekend dat dit ons met zijn allen zo'n 1,6 miljoen euro kost!

Mede daarom staat sinds kort in de nieuwe Standaard Depressie van het Nederlands Huisartsen Genootschap (de wetenschappelijke vereniging van huisartsen) dat huisartsen alleen nog maar antidepressiva uit mogen schrijven aan mensen die lijden aan een ernstige depressie. Er wordt hier dus een onderscheid gemaakt tussen mensen met depressieve klachten en mensen met een depressie.

antidepressiva en huisartsenAls je 'alleen maar' depressieve klachten hebt dan is het volgens deze nieuwe standaard niet nodig om antidepressiva te slikken. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat medicijnen bij het behandelen van depressieve klachten niet eens helpend zijn.  Klachten als somberheid, moeheid of concentratieverlies zouden veel beter opgelost kunnen worden m.b.v. (coachings)gesprekken of therapie. Artsen weten dat wel, maar toch werden er in het afgelopen jaar nog meer dan 6 miljoen recepten voor antidepressiva uitgeschreven.

Lijdt iemand wél aan een depressie, dat wil zeggen 'voldoet' iemand aan alle criteria van een depressieve stoornis, dan zou antidepressiva voorgeschreven moeten worden. Maar ook hier wordt het belang van antidepressiva in combinatie met therapie benadrukt.

Kortom: huisartsen moeten voorzichtiger zijn met het uitschrijven van recepten voor antidepressiva. Alleen wanneer er sprake is van ernstig lijden zou het goed zijn om medicijnen voor te schrijven.

Wat vind jij hier van?


Bron: NRC
Bron foto's: TarryMadeley, AmandaMHatfield

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Noortje - Vrijdag 8 juni 2012 17:12
Mee eens, zeker, zoals in het artikel ook gezegd wordt, antidepressiva niet eens werken bij 'depressieve klachten'. Tenminste, dit is ook wat mijn psychiater mij verteld heeft.
-angel - Vrijdag 8 juni 2012 17:38
1 op de 16 mensen is ook wel érg veel..
curedeva - Vrijdag 8 juni 2012 18:04
Verstandig, AD kan ernstige bijwerkingen hebben
- - Vrijdag 8 juni 2012 21:00
ik slik fluvoxamine (antidepressiva) maar ik slik het niet omdat ik depressief ben. de psychiater heeft het me voorgeschreven
R - Vrijdag 8 juni 2012 21:23
Ik heb pas te horen gekregen dat ik borderline heb. Bij borderline heb je depressieve klachten, maar ben je niet depressief. Daarom kreeg ik geen anti depressiva, maar moet ik gewoon nog zo lang als het nodig is therapie krijgen.
Dit weet ik ook van mijn psychiater ;)
Ik ben het er dan ook volledig mee eens. Tegenwoordig krijg je pillen net zo makkelijk als een snoepje. Mensen vergeten soms ook de nadelen van pillen!
Miepje - Vrijdag 8 juni 2012 23:54
Ben bipolair en dus soms ook depri, ik kreeg dan antipsychoticum,(op voorschift van huisarts inoverleg met psych) tijdelijk op eigen wens. Maar na een jaar ben ik gestopt (wel afgebouwd) ookal vond de huisarts dat niets...
Ik ben beteraf zonder en had 't toen ff nodig om de ergste dip door te komen. Nu doe ik het al weer jaren zonder en dat gaat super, op en af, maar zo blij dat ik zonder ben en er zelf tegen kan zonder de ver te dippen zeg maar.

Ja ik vind ook dat er te snel pillen gegeven worden, maar ook dat ze er soms te lang mee door willen gaan. terwijl er genoeg andere opties zijn. (Uitzonderingen daargelaten natuurlijK!!!)
Aine - Zaterdag 9 juni 2012 16:36
Ik ben al zeker meer als twintig jaar depressief en toen ik eindelijk een ad had die bij mij paste ging er een wereld voor mij open. Ik maak ook weinig serotonine aan dus ook een deel chemisch bij mij.

Ik vind dit artikel wel goed want ik ben van mening dat psychofarmica, dus niet alleen ad, uitgeschreven moeten worden door alleen psychiaters. Die hebben er echt voor gestudeerd en huisartsen geven ze weg als snoepjes. Ze kunnen wel degelijk een gunstig effect hebben op een depressie, de scherpe kantjes er van afnemen dat een client meer kan in therapie.
hannah - Zaterdag 9 juni 2012 17:17
Ik ben het er mee eens. Het wordt te snel voorgeschreven. Als een huisarts twijfelt om AD voor voor te schrijven, zou hij iemand kunnen doorverwijzen naar een psychiater.

Maar anderzijds vind ik niet dat het "onmogelijk" moet worden om AD te krijgen. Ik heb zelf jarenlang geweigerd om aan de pillen te gaan, maar toen ik het uiteindelijk toch heb gedaan heeft het me echt gered als het ware.
keep on shining - Vrijdag 16 november 2012 02:52
ik vind zoiets heel dubbel, ja ik vind ook dat het erg snel word voorgeschreven maar mijn vader bijvoorbeeld is erg snel overspannen en hij slikt het al jaren.. hij is dus niet depressief maar het helpt hem enorm en hij is hierdoor minder vaak overspannen en minder lang. ik vind dat er naar de situatie gekeken moet worden en niet per definitie of iemand aan alle criteria voldoet van een depressie.
janneke - Donderdag 27 december 2012 16:33
ik slik het zelf ook nou heb ik wel ernstige klachten maar ik moet wel zeggen dat mijn huisarts zei ik mag dat niet voorschrijven psygiatriche middelen mogen alleen door een psygiater of in overleg met hem worden voorgeschreven maar als je klachten niet zo erg zijn en je doet er niks aan zit de kans er dan niet in dat ze erger worder en je uiteindelijk toch bij de psygiater beland?