Zelfbeschadiging groter wordend probleem

 

Meer dan 22.000 jongeren werden in 2012 in Engelse ziekenhuizen behandeld wegens zelfbeschadiging. Dit blijkt uit recente officiele cijfers van de NHS ziekenhuizen in Engeland. Volgens experts laten deze cijfers het giftige effect zien van social media en de obsessie met ons lichaam. Cyberpesten en social netwerk websites hebben volgens hen voor veel problemen binnen duizenden families gezorgd.

De cijfers laten een verontrustende stijging zien van 30 procent van het aantal gevallen van zelfbeschadiging in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. Het aantal meisjes dat zichzelf beschadigt is een stuk meer dan het aantal jongens. Het afgelopen jaar werden 18.037 meisjes en 4.623 jongens in de leeftijd van 10 tot 19 jaar wegens zelfbeschadiging behandeld in NHS ziekenhuizen. Ten opzichte van het jaar ervoor laat dit een groei zien van 11 procent.

meisje
bron foto

Volgens Lucie Russell, directeur van the Young Minds campagne, leven kinderen vandaag de dag in een giftige omgeving. De 24/7 online cultuur, cyberpesten, sexting en een op het lichaam gefocuste maatschappij zorgen voor een negatieve leefomgeving voor kinderen om in op te groeien.

Jongeren gebruiken zelfbeschadiging als coping mechanisme om te dealen met emotioneel ongemak en stress. Volgens experts wordt dit echter vaak afgedaan als aandachttrekkerij. Huisartsen, docenten en ouders hebben meestal geen idee hoe ze moeten reageren op kinderen die zichzelf beschadigen.

'Jonge mensen groeien vandaag de dag op in een harde maatschappij met een toenemende hoeveelheid aan stress om op school goed te presteren. Tegelijkertijd verkleinen de kansen op een goede baan met de dag en is de druk om bij te blijven wat betreft de trends van onze moderne tijd hoog. Social media zorgt, ondanks het verkrijgen van steeds grotere vriendenkringen, vaak voor een toenemend gevoel van eenzaamheid', aldus Russell.

Bij de Engelse Childline zijn het afgelopen jaar 47.0000 sessies geweest met jongeren omtrent zelfbeschadiging. Dit aantal is 40 procent meer dan het jaar ervoor. Zelfbeschadiging is één van hun grootste zorgen geworden: De aantallen blijven stijgen en de leeftijd waarop kinderen dit doet blijft dalen.

Er zijn heel veel factoren die kunnen bijdragen aan dit gedrag waaronder gezinsproblemen, cyberpesten, schoolstress en seksuele relaties. Meestal is er niet één duidelijke oorzaak.

meisje
bron foto

Volgens experts zijn de cijfers van het Health and Social Care Information Centre waarschijnlijk slechts een tipje van de ijsberg omdat zeker niet alle kinderen die zichzelf beschadigen behandeld worden in het ziekenhuis. Dit, in combinatie met recente cijfers waaruit blijkt dat 8000 kinderen onder de 10 jaar reeds kampen met een depressie, is zeer zorgwekkend.

Bron: Telegraph.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Donderdag 3 oktober 2013 19:17
Nog steeds raar hoe alle blogs op de goede momenten komen...
Nacindaa. - Donderdag 3 oktober 2013 19:22
helemaal mee eens met Anne.. ;(

wel echt heftig, maar ik snap het wel..

liefs.
*bibi* - Donderdag 3 oktober 2013 21:28
Vooral het schuingedrukte stukje vind ik aangrijpend,
omdat ik er herkenning en erkenning in lees...
Anna - Donderdag 3 oktober 2013 22:18
Jammer dat alleen cyberpesten word genoemd in het artikel en niet gewoon pesten.Maar
voor de rest prima stuk en heel herkenbaar.
Janey - Donderdag 3 oktober 2013 22:18
Het is tegenwoordig zo'n 'trend' waar ik me helemaal kapot aan irriteer. Maar misschien ligt onder die irritatie wel gewoon angst. Waar is iedereen mee bezig? Sinds wanneer is het iets 'cools' om jezelf pijn te doen? Steeds meer mensen om mijn omgeving doen het, en dat krijg ik dan via via te horen en ik word er zo bang van. Mensen, dit is niet goed en het moet stoppen. Wanneer gaat iedereen dat inzien? Dit hele gebeuren is al veel te veel uit de hand gelopen. En het worden steeds meer en meer en meer mensen. Wie gaat er ingrijpen?
BeStrong - Donderdag 3 oktober 2013 22:25
Op het bericht hierboven... een "trend" zou ik het nou niet willen noemen.. uit ervaring kan ik zeggen dat het een keiharde verslaving is. Wat ontstaat door een inderdaad keiharde wereld. Het is allesbehalve een trend, een trend is leuk. Zelfbeschadiging is allesbehalve leuk. En cool, dit is niet cool. Dit is allesbehalve cool, het is net zoals een eetstoornis een serieuze verslaving en een hell!
Ikke - Donderdag 3 oktober 2013 23:17
Janey, ik begrijp dat je het kunt beschouwen als trend. Echter, uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het niet zo is. Maar mensen/kinderen lezen het en denken: zou mij dat echt helpen? Je wordt dus als het ware op een idee gebracht. En als je de aanleg niet hebt, kún je het jezelf niet aandoen. Heb je de aanleg wel, dan doe je het en merk je de effecten die verslavend werken.
Kayablub - Vrijdag 4 oktober 2013 00:16
Het is lang niet voor iedereen een trend.
Als je jezelf snijd om mee te doen met de rest laat dat ookal zien dat diegene een probleem heeft, dat diegene zo ver gaat.
alyssa - Vrijdag 4 oktober 2013 09:08
@Janey, ja het zou natuurlijk beter zijn als het zou stoppen, maar het is lastig om te stoppen als je eenmaal begonnen bent.
Ik denk niet dat mensen om de 'trend' doen. Een groot gedeelte doet het in ieder geval niet daarom. Men begint een keer, om een bepaalde reden, en vanaf dat moment is het vaak lastig te stoppen.
cleintje - Vrijdag 4 oktober 2013 10:22
ik vind het heel goed dat jullie hier aandacht aanbesteden zelf ben ik begonnen met voorlichting geven en mijn ervaringsverhaal/herstelverhaal te vertellen aan hulpverleners en studenten er is nog veel te halen. En het is zeker geen trend dit wil je niet doen. Het is een verslaving dit wil je niet en tekent je de rest van je leven door je littekens. Zelf ben ik aan het kijken voor litteken correctie. Het blijft wel een stuk van mij ik ben meer dan mijn littekens ik ben vooral Cleintje die een heleboel heeft overwonnen. En wil het stigma doorbreken rondom zelfbeschadiging dat het mensen zijn die aandacht vragen. Of altijd borderliners zi
cleintje - Vrijdag 4 oktober 2013 10:24
Mensen die zichzelf beschadigen doet er niet toe welk etiket het gaat erom dat je in een hele kwetsbare periode zit en daarbij geef ik nu bejegingsadvies aan de hulpverleners vanuit mijn eigen ervaring. Met mijn voormalige wondverpleegkundige.
Jimmy - Vrijdag 4 oktober 2013 13:22
Kleine fout in het artikel: er staat dat ChildLine vorig jaar, omtrent zelfbeschadiging, "47.0000" sessies deed. Dat moet natuurlijk 47.000 zijn, zie bron.

ChildLine is een Engelse organisatie waar kinderen naar toe kunnen bellen en mailen, en op de site is er een forum en chatroom. Ik vind 47.000 sessies specifiek over zelfbeschadiging eigenlijk alsnog best veel. Als dat waar is, dan is dat meer dan 100 gesprekken per dag alleen al daar over!
miri - Vrijdag 4 oktober 2013 16:23
tja.. maak ik me soms wel zorgen over, over die maatschappij en wat voor invloed het heeft op de mensen/kinderen/jongeren... dan verbaas ik me hier niet over en ben ik benieuwd hoe het er over 20 jaar uit ziet..!
Janey - Vrijdag 4 oktober 2013 17:05
Ik bedoelde het niet kleinerend of iets dergelijks. Ik heb het zelf ook jaren gedaan dus ik weet hoe het is. Wat ik bedoelde is dat steeds meer mensen die ik ken in ieder geval het echt doen om stoer te zijn, ze laten me echt vol trots hun sneeën zien en zeggen 'kijk eens'. En ook op tumblr en andere social media post ineens iedereen foto's van wonden en littekens. Wat willen mensen hier anders mee bereiken dan aandacht? Ik ben er inmiddels mee gestopt maar toen ik het nog wel deed deed ik er alles aan om het te verbergen.. dus dat bedoel ik met 'trend', maar misschien had ik het anders moeten verwoorden.
happycat - Zaterdag 5 oktober 2013 08:50
@ janey ik doe het ook en post ook veel fotos daarvan op instagram het helpt me dat mensen dan zeggen dat ik moet stoppen en ik heb dan steun en kan er dan over praten. het helpt me om die foto's te plaatsen want dan kan ik steun krijgen. en k doe het niet om aandacht te vragen want dat is een belediging!
Jimmy - Zaterdag 5 oktober 2013 09:41
@Janey:
Ik begrijp je wel. :-)
Heb zelf ook enkele mensen ontmoet die de krassen op hun armen hadden zitten. Ze zeiden dat ze het deden om de stres weg te laten gaan, en ik denk dat dat ook waar is. Toch vermoed ik dat ze, misschien onbewust, ook willen dat andere mensen de wonden zien. Anders hadden ze het wel op hun been gedaan ofzo.

Misschien proberen ze er mee te zeggen dat ze écht heel erg met hun problemen zitten, maar kunnen ze dat niet op een andere manier onder woorden brengen.

@happycat:
Nou, ik vind het anders nogal extreem om op zo'n manier om steun te vragen (of aandacht, het is maar hoe je 't ziet). Maar ja... aan de andere kant, als niemand anders naar je luistert, kan ik me voorstellen dat je naar dat middel grijpt.
lotte - Maandag 17 november 2014 12:29
Ik doe het zelf al best lang ik heb gewoon problemen thuis je
Moet niet denken dat je dan stoer bent wand ik heb der veel spijkt van
Elke dag denken aan zelfmoord is gewoon eng
lotte - Maandag 17 november 2014 12:29
Ik doe het zelf al best lang ik heb gewoon problemen thuis je
Moet niet denken dat je dan stoer bent wand ik heb der veel spijkt van
Elke dag denken aan zelfmoord is gewoon eng
renske - Dinsdag 19 april 2016 09:49
klinkt stom maar dit artikel geeft mij meer redenen om te stoppen.
ik wil die wonden niet meer, ik wil geen lelijke littekens erbij,.
en steeds naar de huisartsenpost, nee ik wil het niet meer.
vanaf vanaag ga ik een goede poging doen

xxx