8

Wash away your fears

Gepost op Dinsdag 12 juni 2012 20:01 door Karianne in Artikelen over gezondheid.

problemen wegspoelen, schuldgevoelens'Spoel de dag maar even van je af' zei mijn moeder altijd als ik een drukke of spannende dag had gehad. Alle zorgen, prikkels, irritaties en ervaringen laten verdwijnen door het doucheputje. Helemaal geen gek advies, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Michigan.

Spike W.S Lee deed onderzoek naar het effect van het wegspoelen van angsten, zorgenen schuldgevoelens door middel van douchen en handen wassen. Lee kwam er achter dat douchen niet alleen viezigheid verwijdert, maar ook psychologische lasten kan verminderen.

"Reiniging draait om het weghalen van 'overblijfselen'. Door je handen te wassen, een douche te nemen of zelfs door hier alleen maar aan te denken, kun je gevoelens van zonde, ongelukkigheid of twijfel laten verdwijnen. Het verwijderen van fysieke overblijfselen kan een basis zijn voor het verwijderen van psychische lasten." aldus Spike Lee.

Er bestaan verschillende religieuze en spirituele rituelen rondom het wegspoelen of wegwassen van zonden en het loslaten van 'het oude' om 'het nieuwe' aan te kunnen gaan. Deze rituelen zijn al eeuwenoud. Een nieuw idee is het dus niet.

Lee ontdekte onder andere dat mensen zich minder schuldig voelden wanneer ze hun handen hadden kunnen schoonmaken met een doekje. In het engels zijn verschillende uitspraken die dit ook letterlijk weergeven : "I wash my hands of you" en "My hands are clean". Ik heb er niks mee te maken, mijn handen zijn schoon. De taal ondersteunt het gevoel.

Hetzelfde gold voor twijfels. Wanneer iemand moeite had met het maken van een keuze, werd de twijfel minder wanneer ze hun handen hadden kunnen wassen. En zelfs ongeluk kan worden weggespoeld: gokkers durfden meer risico's te nemen na het wassen, dan wanneer ze zich vies voelden.

problemen wegspoelen, schuldgevoelens

Maar of mensen die regelmatig hun handen wassen of vaak douchen ook daadwerkelijk gelukkiger zijn... Dat kunnen de onderzoekers niet hard maken. Want zo makkelijk kan het toch niet zijn, al je zorgen door het putje spoelen?

Bron: http://ns.umich.edu

 

Gerelateerde blogposts

05
AUG
10
11
OKT
2
14
APR
5
 

Reacties

CJ - Dinsdag 12 juni 2012 20:22

Nouja, ik douche de dag inderdaad altijd even van me af :) Gewoon, afsluiten die dag. Na een douche is de dag voorbij en hoef ik even niets meer! Heerlijk!

mojo - Dinsdag 12 juni 2012 20:25

Wanneer ik zoveel verdriet heb dat ik er niet meer uit kom ga ik douchen. En dan idd even al het verdriet en de tranene letterlijk even wegspoelen..........lucht zeker op

Isabella. - Dinsdag 12 juni 2012 21:49

Inderdaad! Heel prettig als je hoofd vol met stress zit..

E - Dinsdag 12 juni 2012 21:55

Haha, ik kom net uit een relaxed bad omdat ik ik een hele slchte mood begon te krijgen en nu lees ik dit. Het helpt wel!!

Schaatster - Dinsdag 12 juni 2012 23:03

Hahaha. Ik heb een keer een soortgelijk onderzoek gelezen. Dat was voor statistiek om aan te tonen wat er allemaal voor onzinbeweringen gedaan werden door de feiten iets te draaien :P

Twinkel - Woensdag 13 juni 2012 09:56

Herken het heel erg!
Alleen douche ik juist daardoor te vaak,, 3a4x p.d. ik voel me daardoor echt een stukje ''beter'' ''fijner'' al zit dat waarschijnlijk dan tussen m'n oren.. ik voel me er minder vies door

Sas - Woensdag 13 juni 2012 14:09

Heerlijk om alles van je af te spoelen en even weg te dromen onder de warmte van de douche. Het in de buurt zijn van de zee heeft voor mij net zo'n effect. Nu ik dit lees lijkt het me heerlijk om letterlijk alles weg te laten spoelen, woorden die in mijn hoofd zitten op hjet strand uitschrijven en kijken hoe de zee het wegspoelt en meeneemt..

t... - Woensdag 13 juni 2012 16:47

Haha, dit moet ik maar even aan mijn ouders laten lezen, kunnen ze nooit meer klagen over dat ik te lang douche:P
Nee, maar ik vind douchen ook altijd heel ontspannend, en handen wassen vind ik gewoon hygiŽnisch.

Geschreven door Karianne

Karianne werkte tot augustus 2012 als projectmedewerker en ervaringsdeskundige voor Proud2Bme. Ze schreef nieuwsartikelen en blogte regelmatig over allerlei eetstoornisgerelateerde onderwerpen.

Vind je dit waardevol?

Ken je iemand die dit moet zien?