Waar dunne mensen zitten in een restaurant

Gepost op Maandag 13 oktober 2014 19:00 door Nouska in Artikelen over gezondheid.

Waar je in een restaurant zit, heeft invloed op wat en hoeveel je eet en drinkt. Redacteurs van NYmag onderzochten de eetgewoontes van mensen in restaurants en ontdekten allerlei leuke en interessante feiten over het eten dat mensen bestellen als ze op een bepaalde plek in een restaurant zitten. Zo zouden mensen op bepaalde plekken gezondere menu's bestellen dan op andere plekjes.

restaurant
Bron

NYmag onderzocht 27 restaurants. Deze werden voorafgaand aan het onderzoek goed bestudeerd. Zo werd er gekeken naar de belichting bij de tafels, de afstanden tussen bar, tv, deur en keuken werden vastgelegd en er werd gekeken naar drukte, zoals tafeltjes langs een gangpad waar veel mensen voorbij lopen. In sommige restaurants kwamen ze slechts één keer, maar bij andere restaurants hebben ze voor drie maanden alles in de gaten gehouden door bonnetjes op te sparen. Na deze periode hebben ze alle bonnetjes met tafelnummers onderzocht en hun conclusies getrokken.

Het schijnt zo te zijn dat mensen meer eten wanneer het donker is en gezonder eten bestellen bij een goed belichtte tafel. Hoe dichter de tafeltjes bij het tv scherm staan, hoe meer gefrituurde hapjes er besteld worden. Mensen die aan een hoge tafel zitten, bestellen minder vaak een toetje en vaker een salade. Aan tafels die dicht bij de bar zitten, worden vaker alcoholische drankjes besteld.

Sommige van deze conclusies zijn misschien wel begrijpelijk. Zo vind ik het niet zo gek dat je geen toetje besteld, als je op een hoge kruk aan het eten bent. Je zit immers niet zo comfortabel om lang te tafelen. Wanneer je dichter bij de bar zit, zie je waarschijnlijk meer drankjes voorbij komen of krijg je zin in een avondje uit, waardoor je een alcoholisch drankje bestelt. In het donker eten mensen gemakkelijker meer, omdat het minder opvalt en schaamte dus minder aanwezig is.

salad
Bron

Ik wil wel even benadrukken dat wat meer of ongezonder eten als je uit eten gaat of lang tafelt, helemaal niet verkeerd is en je niet vanaf nu op lichtere plekken hoeft te gaan zitten of op hogere stoelen. Zo wetenschappelijk is het onderzoek namelijk ook niet. Het is normaal om af en toe eens lekker uitgebreid te tafelen met alles erop en eraan. Daar kom je ook niet meteen van aan. En het is helemaal niet gezonder of sterker als je altijd maar een salade kiest en nooit een dessert. 

Kortom: uit dit onderzoek zou dus blijken dat de mensen die vaak bij de tv in de buurt zitten in een restaurant (voetbal kijken bijvoorbeeld) of bij de bar, dikker zouden zijn omdat ze ongezonder eten bestellen dan de mensen die bij het raam of aan een hoge zitten. Waarom dit zo is, is niet duidelijk. Ook is er niet onderzocht of de mensen aan bepaalde tafeltjes vrouwen, mannen, oudere, jongere of bepaalde type mensen zijn. Daar ben ik dus nog wel nieuwsgierig naar. 

Ik moet zeggen dat ik zelf het liefste bij een raam of in en donkere hoek zit. Ik vind teveel licht niet zo gezellig. Bij een raam, tijdens de lunch bijvoorbeeld, kun je lekker naar buiten kijken. Ik zit het liefst op een comfortabele stoel en niet op een kruk, zodat ik lekker lang en gezellig kan tafelen. En wat ik bestel, is volgens mij heel vaak verschillend, zo ook wat het nemen van een dessert betreft. Toch vind ik het leuke conclusies en ben ik benieuwd of dit echt allemaal zo is.

Waar zit jij graag in een restaurant?

Bron: NYmag.com

 

Reacties

e. - Maandag 13 oktober 2014 19:06

Ik zit graag bij het raam omdat ik dan naar buiten kan kijken of leuk mensen bekijken ;).

JT - Maandag 13 oktober 2014 19:23

Ik zit het liefst beetje in een hoekje. Gezellig beschermd met mijn vrienden en/of familie. Ik voel me dan minder bekeken. Bovendien is het dan minder chaotisch en minder afleiding van in en uitlopende mensen. In zo'n omgeving voel ik mij vrijer om te eten wat ik wil. Ik gok dat dat zou worden bestempeld als "ongezonder" maar ik noem het liever "lekkerder. Als ik uiteten ga dan wil ik ook echt even genieten ^^

x - Maandag 13 oktober 2014 19:37

Ik zit ook het liefst een beetje in de hoek :)

S. - Maandag 13 oktober 2014 20:35

In de hoek! Ik kan er niet tegen als er mensen achter me zitten of achter me langs lopen. En ik heb graag overzicht.

sindy - Maandag 13 oktober 2014 20:41

Die conclusie dat mensen meer eten in het donker omdat ze zich minder schamen klopt niet, want mensen die alleen eten (zonder es) eten minder dan mensen die in gezelschap eten (blijkt uit onderzoek). Mensen eten waarschijnlijk meer in het donker omdat ze niet zien hoeveel ze naar binnen werken en voor de meeste mensen ook de ogen een graadmeter zijn qua hongergevoel.

Peanutbutter - Maandag 13 oktober 2014 20:44

In een hoekje :)

Catty - Maandag 13 oktober 2014 23:19

In een hoekje bij een raam zodat je mensen kan kijken maar dat ik zelf niet zo opval :)

Laura - Dinsdag 14 oktober 2014 08:19

Ik zit het liefst bij het raam. En ik zie bijna nooit een tv in een restaurant?

Liz - Dinsdag 14 oktober 2014 08:34

Bij het raam in een hoekje :) Iig waar ik rustig kan zitten en niet teveel bekeken word

ChristinaS - Dinsdag 14 oktober 2014 09:17

Ik zit ook het liefst in een hoekje. Ik wil graag overzicht hebben in een restaurant, houd er niet zo van als er heel veel tafeltjes achter mijn rug staan.
Oh en ik houd ervan om bij het raam te zitten! Maar dat is vooral met lunchen, niet met avondeten want dan is het toch donker :P

Ingrid - Dinsdag 14 oktober 2014 16:39

Ik zit graag bij het raam en liever in een soort loungehoek dan op een stoel. Ik zit niet graag in het midden met rondom allemaal tafels en mensen. Te veel prikkels, geef mij maar een gezellig hoekje!

R. - Dinsdag 14 oktober 2014 17:45

Wanneer ik uit eten ga, ben ik nooit bezig met 'gezond of niet gezond'. Ik ga bijna nooit uit eten, dus als ik ga, ga ik goed! ;)

Anoniem - Dinsdag 14 oktober 2014 23:28

In een hoek of bij het raam. En ik zou nooit een salade bestellen als ik uit eten ga hoe licht de ruimte ook is, ik ga uit eten, omdat ik lekker wil eten. Een salade kan ik thuis ook maken. Voorheen deed ik dit wel ivm met mijn es, maar nu geniet ik veel meer van eten.

Els - Woensdag 15 oktober 2014 22:05

uit onderzoek van de reacties op deze blog ( :D ) blijkt dat de meeste prouders het liefst een restaurant hebben met heel veel hoekjes :D

feed