10

Schuldgevoelens en een depressie

Gepost op Zondag 10 juni 2012 17:43 door Karianne in Artikelen over gezondheid.

schuldgevoelens, eetstoornis, depressieSchuldgevoelens zijn ontzettend hardnekkig. Ze kunnen ontstaan doordat je iets hebt gedaan wat schade, verdriet of pijn heeft veroorzaakt bij anderen. Het heeft dan een functie. Je schuldgevoel zorgt ervoor dat je je excuses aanbiedt of het weer goed gaat maken. Ook vekleint je schuldgevoel de kans dat je nog een keer dezelfde fout maakt . Maar het kan ook zijn dat je last hebt van een chronisch schuldgevoel. Een zeurend gevoel dat eigenlijk altijd sluimerend aanwezig is en door het minste of geringste oplaait. Zelfs als er objectief gezien geen reden is om je schuldig te voelen.

Iemand die zich voortdurend schuldig voelt, over van alles en nog wat, zonder dat hij/zij iets 'fout' heeft gedaan, gaat gebukt onder een behoorlijke last. Je voelt je verantwoordelijk voor alle leed in de wereld en schuldig over alles wat mis gaat. Niet zo vreemd als je hier op ten duur behoorlijk depressief van raakt. Onderzoekers van de universiteit van Manchester hebben het verband tussen depressie en schuldgevoel onder de loep genomen.

"Ik voel me zo vaak schuldig. Om de kleinste dingen maak ik me zorgen het fout te hebben gedaan, de schuldige te zijn. Ik voel me zelfs schuldig t.o.v. mijn huisdier, als ik het huis verlaat en hem alleen achter laat. Mij schuldig voelen betekent ook dat ik me slecht over mijzelf voel, dat ik mezelf negatief beoordeel, een slecht mens vind. Dit zorgt weer voor extra negatieve gevoelens. Die negatieve gevoelens zorgen ervoor dat ik de wereld en mijzelf nog minder leuk vindt."  anoniem

Het onderzoek bestond uit een groep proefpersonen die in het verleden een depressie hadden gehad en een controlegroep van mensen die nooit depressief zijn geweest. De hersenen van de deelnemers werden gescand, terwijl ze zich een situatie moesten voorstellen waarin ze onaardig of bazig waren geweest tegen hun beste vriend(in). Daarnaast moesten ze scenario's indenken waar de ander de schuld had.

De onderzoekers hebben kunnen aantonen dat de hersenen van mensen die depressief zijn geweest, anders reageren op schuldgevoelens, dan mensen die nooit een depressie hebben gehad. Degenen die een verleden met depressie hadden, reageerden activer op schuldgevoelens. Ook wanneer iemand anders eigenlijk de schuld had.

schuldgevoelens, eetstoornis, depressie

Dit bevestigt, volgens de onderzoekers, bestaande theorieën dat mensen met een depressie geneigd zijn zich schuldig te voelen over dingen waar ze niks aan kunnen doen of veranderen. Ook zouden de onderzoeksresultaten een bijdrage kunnen leveren aan de behandeling van mensen die een depressie hebben of kwetsbaar zijn voor terugval.

Heb jij last van schuldgevoelens?

Bron: www.medicaldaily.com

 

Reacties

lot1995 - Zondag 10 juni 2012 18:44

ja enorm, voel me zo'n last en als iemand me al aankijkt denk ik dat ik iets fout heb gedaan maar ook als ik emotie toon of gewoon eens boos ben, ik voel me altijd schuldig over hoe ik ben en wat ik doe, heel erg moeilijk om er mee om te gaan :(

Lenneke - Zondag 10 juni 2012 19:30

Zeer herkenbaar. Maar ik denk dat het redelijk logisch is dat schuldgevoelens een onderdeel zijn van een depressie. Je betrekt toch alles in het negatieve.
Zelf ben ik aan de slag met EMDR om mijn schuldgevoelens om te zetten in positievere gevoelens, dus er is ook wat aan te veranderen!

Bravery - Zondag 10 juni 2012 19:55

"Guilty for being alive". Zo heb ik mij heel lang gevoeld. Gelukkig helpen mijn therapie en medicijnen genoeg om dat gevoel te verminderen.

p - Zondag 10 juni 2012 20:21

Zeer herkenbaar. Ik heb allerlei therapieŽn gehad die zouden moeten helpen tegen o.a. schuldgevoel, maar dat heeft niet veel geholpen, want ik voel me nog steeds dagelijks schuldig over de kleinste dingen.

Fayee - Zondag 10 juni 2012 20:59

Heel herkenbaar zoveel schuldgevoelens... alleen k voel me niet schuldig over de wereld rampen ofzoiets.. maar als k weg ga thuis, voel k me schuldig tegen over me huisdieren etc..Voel me heel schuldig over de kleinste dingen.. echt maf en ook best wel zwaar indd. ><

Manou - Zondag 10 juni 2012 21:31

Wel herkenbaar ja..

Jillie - Maandag 11 juni 2012 10:33

Dit heb ik net pas bedacht, dat ik wel last lijk te hebben van een chronisch gevoel alles mis te doen en altijd tekort te schieten. Terwijl dat niet gezegd wordt, maar ik puur diegene ben die dat DENK.
Ik herinner me nu ineens dat ik dat vroeger zelfs had naar m'n knuffels. Dan dacht ik dat ik te veel met ene knuffel geknuffeld had, dus moest ik het 'compenseren' door de andere ook even extra lang te nemen. Alsof een knuffel kan denken :S.
Maar goed, wel even goed om bij stil te staan. Want het klopt meestal gewoon niet!

Mylittlestar - Maandag 11 juni 2012 10:52

Heel herkenbaar! Ik voel me bijvoorbeeld hardstikke schuldig als ik naar mijn werk moet, om mijn kat en mijn knuffels achter te laten... En zo nog heel veel meer dingen..

joanne - Zaterdag 27 oktober 2012 11:22

Ik voel me altijd schuldig. Naar de kinderen , naar mijn man, naar mijn familie, naar de rest van de wereld, ik doe nooit genoeg in mijn eigen ogen. Ik ben niet 24 uur per dag bezig met de anderen. Ik lees eens een boekje, ik maak een kruiswoord puzzeltje, Ik kijk s'avonds graag een filmpje. Ik ben geen groot prater. Als ik niet doe waar ik van weet of denk dat het van me gevraagd wordt voel ik me rot. Als ik te veel doe dat ik eigenlijk niet wil voel ik me ook rot. Er is altijd een knagend schuldgevoel op de achtergrond. En het lastige is dat je het niet aan mensen kunt vragen. Als ik anderen vraag naar hoe ze mij ervaren krijg je natuurlijk een positief antwoord. Niemand wil een ander kwetsen zolang het niet heel hoog zit. Dus, wat is normaal in de wereld als opstelling en levenshouding? Hoe doen andere mensen dit?

anoniem - Zaterdag 7 maart 2015 23:34

Ik ben zelf al een jaar of 2/3 zwaar depressief, ik heb een posttraumatische stress stoornis en een trauma door mn verleden.. ik heb anderhalf jaar in ontzettend zware therapie gezeten en heb het dit jaar afgerond.. omdat ik dacht dat ik van mn depressie en alles af was.. in zomer 2014 was mn depressie het ergst toen wilde ik het liefst dood.. ik ben toen ineens gaan inzien dat t slecht is.. alleen zonder therapie gaat het nog steeds niet goed.. ik heb nog steeds een verschrikkelijk zelfbeeld, voel me om letterlijk alles schuldig en alles.. *Geen persoonlijke gegevens plaatsen*

Geschreven door Karianne

Karianne werkte tot augustus 2012 als projectmedewerker en ervaringsdeskundige voor Proud2Bme. Ze schreef nieuwsartikelen en blogte regelmatig over allerlei eetstoornisgerelateerde onderwerpen.

Vind je dit waardevol?

Ken je iemand die dit moet zien?