Schizofrenie bestaat niet

 

Op 7 maart is onder leiding van psychiater Jim van Os de website SchizofrenieBestaatNiet.nl gelanceerd. Van Os wil de term én de klassieke behandeling uitbannen in de komende 5 jaar. De website Schizofreniebestaatniet geeft realistische en hoopvolle informatie over psychose. De site bevat meer dan 30 korte video-interviews met mensen die hersteld zijn, psychiaters en psychologen.

Van Os geeft patiënten en hun omgeving tools (checklists, e-books, apps) om zelf hun toestand te verbeteren en hij levert informatie om zelf een weg te kunnen vinden in de ggz en om de juiste behandeling te kunnen vragen.

Schizofrenie bestaat niet

Schizofrenie is een wanhopig makende diagnose - terwijl we inmiddels weten dat 4 van de 5 mensen met een psychose gewoon kunnen herstellen. Omdat een psychose meestal een psychische oorzaak heeft, en geen biomedische, helpen inzicht en therapie de kern van het probleem oplossen. Mits patiënten dat dan wel te horen krijgen - de geestelijke gezondheidszorg en de maatschappij lopen hopeloos achter op de wetenschap.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

lova - Vrijdag 13 maart 2015 18:56
Maar er is toch een verschil tussen psychosegevoeligheid en schizofrenie? Schizofrenie is toch meer dat je je er meer dan een krijgt binnen 6 maanden en je na de psychose nog symptomen overhoud en je minder functioneert. En psychose gevoeligheid is dat dan dat je af en toe een psychose kan krijgen door teveel stress.
Of is dit dan het klassieke beeld wat wij hebben van schizofrenie?
d - Vrijdag 13 maart 2015 19:03
Wie is van hout idd. is al zo oud.
M - Vrijdag 13 maart 2015 19:46

Ik vind het best gek, want schizofrenie betekend misschien wel psychosegevoeligheid, maar andersom is dat toch niet altijd zo?
Misschien snap ik het niet goed
Maé - Vrijdag 13 maart 2015 20:04
Ben het met M eens, andersom is dat toch ook niet zo? Als iets iets betekent betekent dat dat je tussen twee woorden een is-teken kan zetten, wat hetzelfde is als een synoniem, dus dat houdt in dat beide de woorden hetzelfde betekenen, wat in dit geval niet zo is.
yoyootje - Vrijdag 13 maart 2015 20:44
Vind het wel een beetje vreemde bewoording allemaal op de site.
Tuurlijk zijn er mensen die psychose gevoelig zijn, heb ik ook last van, maar naar mijn idee zijn er ook nog steeds mensen die er zoveel last van hebben dat er een grote kans bestaat dat het blijvend is, dat lijkt me dan toch op z'n minst in de buurt komen van schizofrenie... Maar goed...
Eline - Vrijdag 13 maart 2015 21:07
Ik weet niet zo goed waarom maar ik werd hier echt ongemakkelijk van. Ik vind het niet fijn, het voelt alsof ze het afvlakken? Al heel mijn leven lang lijdt mijn moeder hieraan en om de zoveel jaar wordt ze wel eens weer opgenomen omdat ze last heeft van serieuze wanen/hallucinaties. Nu klinkt het zo van dat ze wel kan genezen terwijl ik weet dat dit gewoon niet echt kan of zo? Meh :s Ik weet het niet zo goed.
-- - Zaterdag 14 maart 2015 00:34
Ik heb ook meerdere psychoses in korte tijd gehad en mijn behandelaren noemen het ook gewoon psychosegevoeligheid en ze zeggen dat het ook goed mogelijk is dat ik npoit meer een psychose zal krijgen. Maar dat ik de gevoeligheid altijd zal houden. Ik vind het wel een prettige term eigenlijk. Voor mij persoonlijk in elk geval. Ik kan niet voor anderen spreken uiteraard.
Naomi - Zaterdag 14 maart 2015 07:42
Ik vind de titel ook een beetje vreemd, maar er staat wel goede info op en die filmpjes zijn echt heel goed.
Maria - Zaterdag 14 maart 2015 16:22
Denk zeker een verschil tussen schizofrenie en een psychose. Heb er wel moeite mee dat een aandoening ofwel lichamelijk ofwel psychisch genoemd wordt. Het is een samenspel tussen die twee. Bij stress krijg je stresshormonen in je lijf.
Lijkt me wel belangrijk om eerder de oorzaken aan te pakken dan de ziekte te behandelen, die eigenlijk maar een uiting is van allerlei oorzaken en denk dat het ook belangrijk is om de biochemie van je lijf aan te pakken, onder andere met voedingssupplementen en bijvoorbeeld geen smaakversterkers, die een stressreactie in je lijf kunnen geven.
Anne - Zondag 15 maart 2015 11:02
Voor wie de moeite wil nemen, lees even de uitleg van Jim van Os omtrent alle discussie en verkeerde opvattingen.

https://www.ypsilon.org/blog

"Wat wij zeggen is: hou op met al die geleerde maar o-zo-pessimistische en uiteindelijk, wetenschappelijk gezien, lege schizo-woorden, en geef hoopvolle help aan mensen met het psychosespectrum syndroom. Een syndroom waar 3.5% van de bevolking mee te maken krijgt, maar waar de meesten van herstellen. En voor degenen die niet herstellen moeten we alles uit de kast halen om een zo goed mogelijk resultaat te halen. Wees niet pessimistisch, en geef ons alle middelen die nodig zijn om dat te bereiken. Want er is altijd hoop op verandering. Niemand verdient het veroordeeld te worden tot levenslange negatieve verwachtingen omdat die cultureel zitten ingebakken in de diagnose." Jim van Os