10

Praten over angst helpt

Gepost op Vrijdag 7 september 2012 16:31 door Scarlet Hemkes in Artikelen over gezondheid.

spinVroeger dacht ik dat ik bijna nergens bang voor was. Ik wilde immers stoer zijn! Maar eigenlijk was ik toen heel bang voor honden, slangen, paarden en spinnen. Ik vond het bovendien eng om te vliegen en om langer dan 2 dagen van huis te zijn. Mijn grootste angst was de dood. Ik praatte er niet over omdat ik me ervoor schaamde, maar had ik dit wel gedaan, dan had dit me vast veel geholpen. Uit een onderzoek van UCLA (Universiteit van Californië) blijkt dat praten over angsten helpt om ze te verminderen.

Voor het onderzoek werden 88 mensen die bang waren voor spinnen ondervraagd. Ze moesten hiervoor een vogelspin aanraken. Voordat ze dit aangingen werden de mensen verdeeld in vier groepen:

  • Groep 1: Deze groep mensen moest voor een bak met vogelspinnen gaan zitten en hardop beschrijven welk gevoel het zien van deze vrolijke behaarde beestjes hen gaf.
  • Groep 2: De tweede groep moest tegen de angstige gevoelens ingaan en iets stoers zeggen zoals 'Jij krijgt mij niet klein, vies harig klein monstertje!'
  • Groep 3: Deze groep mocht enkel iets zeggen wat niets te maken had met de ervaring.
  • Groep 4: Mocht niets zeggen tijdens het zien van de spinnen.

spinDe week erop werd aan dezelfde mensen gevraagd steeds dichterbij een vogelspin te komen. De mensen uit de groep (1) die hun gevoelens de week ervoor, tijdens het zien van de spinnen, hadden mogen beschrijven waren een stuk minder angstig dan de mensen uit de andere groepen.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in de online editie van het tijdschrift Psychological Science.

Bron: medicalxpress.com

Waar ben jij bang voor & praat je hierover?

 

Reacties

Chant - Vrijdag 7 september 2012 17:28

Ik heb 2 grote angsten. 1 zijn insecten vooral giftige of van die enge kleine die je niet goed kunt volgen met je ogen.. muggen vanalles. en de andere angst is die ene grote angst die je ook beschrijft in de intro. Erover praten kan ik niet en ik durf het niet eens hier op te schrijven.

Jasmina - Vrijdag 7 september 2012 19:16

ik ben bang om dik te worden.

Jasmina - Vrijdag 7 september 2012 19:16

én ik ben als de DOOD voor spinnen

kim300808 - Vrijdag 7 september 2012 22:22

Het helpt mij ook om te praten over mijn angsten. Sowieso over wat mij 'dwarszit'. Het lucht op en helpt relativeren.

Pe. - Vrijdag 7 september 2012 23:56

De slang is mijn grootste angst, ik praat er niet graag over, bang voor nachtmerries.

meisje14 - Zaterdag 8 september 2012 09:51

Bang voor bacteriën, bang om dik te worden, bang om lelijk of raar gevonden te worden, bang om een fout te maken, bang om met mensen te praten...

meisje14 - Zaterdag 8 september 2012 09:52

Oja, en heeeeeuwl erg bang voor wespen. Ik ren altijd weg als een klein gillend meisje :P

Anoniem5 - Zaterdag 8 september 2012 13:08

Angst voor inbrekers, ziekte, wespen, naalden, school, noem maar op. Door mijn angststoornis heb ik last van extreme angsten. Het helpt inderdaad om angsten uit te spreken, maar vooral om daarna ook te kijken naar een passende oplossing hoe ik mijn angst kan overwinnen.

Celine - Zaterdag 8 september 2012 18:18

Kben bang voor geesten.. Snachts dat er inbrekers komen. Bang dat niemand me leukvnd. Bang dat ik fouten maak. Bang dat ik dik gevonden wordt;(

Danique - Zondag 6 maart 2016 09:20

Ik ben bang voor wespen

TAGS

angst
 

Geschreven door Scarlet

Scarlet Hemkes is oprichter en hoofdredactrice van Proud2Bme. Ze schrijft regelmatig blogs en is te vinden op het forum.

Vind je dit waardevol?

Ken je iemand die dit moet zien?