11

Ongesteld, onhandig en depri

Gepost op Maandag 2 mei 2011 16:00 door LC in Artikelen over gezondheid.

onhandigIk heb soms van die dagen dat ik alles uit mijn handen laat kletteren, me overal aan stoot en dat ik zeker geen precieze dingen moet doen. Ik wist nooit waar het vandaan kwam en waarom ik dat de ene dag wel had en de andere dag niet, maar misschien dat het hier wel mee te maken heeft.

Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne hebben bewezen dat vrouwen tijdens hun maandelijkse periode en in de tweede week van hun cyclus meer kans hebben om zichzelf te verwonden.

Ze hebben 2 studies gedaan onder 78 vrouwen en kwamen tot dit opmerkelijke resultaat. Niet alleen stoten vrouwen zich dan meer, maar vrouwen in deze periode laten ook eerder spullen vallen.

Dit zou komen doordat het oestrogeenniveau (hormonen) op deze 2 moment het hoogste is bij de vrouw en daardoor zijn we een stuk onhandiger...

 

Vrouwen die de pil slikken schijnen hier minder last van te hebben omdat de pil de toevoer van oestrogeen reguleert en vermindert. Nou moet ik zeggen dat ik aan de pil ben, maar ik wel erg onhandig ben. Nou kan dat natuurlijk ook zijn omdat ik gewoon onhandig ben Knipogen Ik zal eens in de gaten gaan houden of het met mijn periode te maken heeft.

vallen

PMS

De hormonen zorgen niet alleen voor bovengenoemde, maar kunnen ook voor PMS (premenstrueel syndroom) klachten zorgen. Hormonen, een onevenwichtige hormoonhuishouding en storingen in de bloedsomloop zijn de belangrijkste oorzaken van PMS. 

pms

De lichamelijke klachten die het meeste voorkomen tijdens PMS zijn huilbuien zonder echte reden, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, opgezwollen borsten en buikpijn. Verder kan een vrouw last hebben van depressieve gevoelens, nervositeit, prikkelbaarheid en agressie.

Het is voor een vrouw vaak heel lastig om last te hebben van PMS omdat ze zelf ongelukkig is en omdat de omgeving er flink last van kan hebben. 

Klachten van PMS beginnen bij vrouwen vaak na het dertigste jaar en/ of na het krijgen van kinderen. Bij ongeveer 4% van de vrouwen tussen de 15 en 40 jaar komen klachten van PMS voor.

PMS klachten verdwijnen na de overgang, maar als je daar niet op wilt wachten, de klachten kunnen erg verminderen door de pil.

Heb jij last van onhandigheid als je ongesteld bent?

.....of ken je het PMS syndroom?

 

Reacties

Kay - Maandag 2 mei 2011 16:27

Ik ben eigenlijk altijd heel erg onhandig. Maar misschien dat het op die momenten wel erger is dan anders, ik merk soms namelijk wel dat ik zonder logische redenen vanalles kan laten vallen etc.
Soms heb ik voordat ik ongesteld moet worden inderdaad last van de dingen die in het stukje over PMS verteld worden, maar bijna nooit heel erg.

mimi - Maandag 2 mei 2011 16:33

ik zei het pas nog tegen mijn moeder,dat ik voor en tijdens mijn menstruatie zo onhandig en en alles laat vallen,leuk dta het nu ook echt bewezen is dat het er bij hoort.
En ik heb ook wel last van PMS,helaas voornamelijk voor mijn menstruatie,dan ben ik huilerig en zit ik zwaar in de put

laura - Maandag 2 mei 2011 16:40

ik heb het allebij. en dat PMS heb ik ook inderdaad alleen als ik ongesteld ben. ik heb dat jammer genoeg best wel erg :( maar onhandig ben ik ook al ik niet ongesteld ben :P

nancy - Maandag 2 mei 2011 18:38

hmm...
dan moet ik even een jaartje terug,
ik zou het niet meer weten :(
omdat ik zoveel ben afgevallen ben ik al een helepoos niet meer ongesteld geweest, ik zou *een moord doen* om weer ongesteld tezijn, en lekker onhandig tezijn (:
xxx

hoooi - Maandag 2 mei 2011 19:57

Haha ik weet nog wel dat toen ik sla aan het maken was dat ik heeeeel onhandig was, want ik liet een hele bak sla op de grond kletteren en me vader werd toen boos omdat ik zo onhandig was die dag maar de volgende dag was ik ongesteld, dus dat verklaard wat :P

Harley - Dinsdag 3 mei 2011 12:15

Mijn moeder had er heel erg last van... kan me nog herinneren dat ik in de supermarkt liep te zeuren over iets en ik toen op m'n kop kreeg, vervolgens riep ik kei hard : 'tjee, moet je ongesteld worden ofzo'

Uglygirl. - Dinsdag 3 mei 2011 12:22

Ik ben toevallig vandaag weer ongesteld geworden. Nu heb ik bij mezelf niet gemerkt dat ik onhandig ben oid. Maar ik heb wel gemerkt dat ik wat opgenoemde feiten uit het PMS heb, zoals; duizeligheid (ik ben zelfs flauwgevallen net), depressieve gevoelens, huilen zonder reden en ontzettend veel buikpijn.

Roxan - Dinsdag 3 mei 2011 18:25

Wow! Ik snap nu ineens waarom ik de afgelopen dagen zo ongelooflijk veel uit mn handen heb laten vallen! Hahaha, ja ik ben dus zeker ontzettend onhandig als ik ongesteld ben!

Iris - Dinsdag 3 mei 2011 20:46

Heb eigenlijk veel minder klachten sinds ik de pil slik.
Maar heb ook wel mijn onhandige momenten.

Sanne - Zaterdag 7 mei 2011 08:45

Ik ben al 4 maanden niet meer ongesteld maar wat ik me van daarvoor kan herinneren was ik niet echt onhandig in die periode..

Eva - Donderdag 2 april 2015 16:33

Zoooo veel deurposten geraakt en dingen laten vallen tijdens mijn ongesteldheid. Ik ben altijd super precies en heel secuur met alles, maar als het weer díe tijd van de maand is ben ik gewoon motorisch gestoord en niet normaal warhoofdig.

Geschreven door LC

Lisette is begonnen als stagiaire (SPH) bij Proud2Bme en werkt nu parttime voor de site.

Vind je dit waardevol?

Ken je iemand die dit moet zien?