Eten na de houdbaarheidsdatum

 

Er is heel wat discussie mogelijk over de houdbaarheidsdatum op voedingsmiddelen. Hier zit ook een heel groot verschil in mensen. Bij snoep of chocolade kijk ik eigenlijk niet of nauwelijks naar de houdbaarheidsdatum maar als het om vlees of melkproducten gaat doe ik dit wel. Er is heel wat onduidelijkheid als het gaat om de 'tenminste houdbaar tot..' datum. Wanneer is iets nog goed en wanneer kun je het beter niet meer eten?

Er is nogal wat onduidelijkheid omtrent dit fenomeen en dit zorgt er voor dat mensen uit angst veel te snel eten weggooien. Ik ben hier zelf ook schuldig aan. Als ik twijfel, doe ik het niet.. en als het gaat om de houdbaarheid van voedingsmiddelen twijfel ik snel. Ik interpreteer 'ten minste houdbaar tot..' denk ik al snel als 'houdbaar tot..', wat betekent dat het een dag later bij mij in de prullenbak beland. Ik ben hier niet de enige in. Het gevolg hiervan is dat er enorm veel voedsel wordt weggegooid terwijl dat onnodig is.

Garnalen
Bron

Er zijn NHS richtlijnen die een uiterste houdbaarheidsdatum aangeven en voedingsmiddelen dienen dan voor die tijd opgegeten te moeten. Dit is echter iets anders dan de houdbaarheidsdatum die wij op verpakkingen zien. Soms zijn producten namelijk nog weken na deze datum goed.

Houdbaarheidsdatum als marketingsinstrument
Ondanks dat de houdbaarheidsdata zeker kunnen voorkomen dat we bedorven voedsel eten en ziek worden, zijn er een aantal voedingsmiddelen die wij zeker nog kunnen eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. In een artikel voor MailOnline vertelt voedings journaliste Joanna Blythman dat 'te gebruiken tot' data ook een onderdeel zijn van onze moderne voedseldistributie waarmee supermarkten het concept van 'wekelijks boodschappen doen' kunnen bevorderen.

Houdbaarheidsdatum voor gezondheid
Natuurlijk is deze toevoeging op de verpakking van een product onmisbaar. We hebben het nodig en het is voor veel mensen, waaronder voor mij, heel lastig om echt in te kunnen schatten of iets nog goed is of niet. Wat belangrijk is, is onderscheid maken tussen de 'gebruiken tot..' en de 'tenminste houdbaar tot..' data. Dit is soms heel verwarrend voor consumenten. Wat kun je eten na de houdbaarheidsdatum?

♦ Producten als honing en jam
Suikerhoudende producten als honing en jam kun je prima eten als de datum op de verpakking verstreken is. Dit is vaak ook de reden waarom snoep, chocolade en fudge lang houdbaar blijft.

♦ Producten die veel zout bevatten
Hetzelfde geldt voor voedingsmiddelen waar veel zout in zit. Bijvoorbeeld pickles, omdat dit in azijn bewaard wordt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld chips. Hier zit over het algemeen veel zout in. Je kunt het misschien minder lekker vinden omdat het zachter kan worden, maar dat betekent niet dat het echt niet meer goed is.

♦ Brood
Vers brood is natuurlijk het lekkerste en daardoor verwacht je misschien dat je het ook niet lang kunt bewaren, maar je kunt er best even mee doen. Je kunt het ook invriezen waardoor het ook langer die verse smaak heeft.

♦ Eieren
Ook over eieren hoeven we ons niet zoveel zorgen te maken. Ik moet ook zeggen dat ik bijna nooit de houdbaarheidsdatum van een ei check. Ik denk ook dat je het heel snel al ruikt wanneer een ei niet meer goed is. Verder is het wel belangrijk om te weten dat je een ei (mits het goed ruikt) nog wel kunt eten als het hard gekookt is of in een cake o.i.d. verwerkt is, maar dat je het beter niet kunt eten als zachtgekookt ei of bijvoorbeeld in pasta carbonara waarin het niet volledig gestold is.

♦ Melk
Melk is iets wat ik niet snel zou gebruiken nadat de t.h.t. datum verstreken is. De angst dat dit snel niet meer te gebruiken is, is niet helemaal waar. Je kunt melk soms wel tot 50% langer gebruiken als je het bewaard op een lagere temperatuur. Bijvoorbeeld achterin de koelkast in plaats van in de deur. Wanneer melk wat zuurder is geworden, kun je het altijd nog gebruiken voor pannenkoeken.

pannenkoek
Bron

♦ Pasta
Een pak (droge) pasta kan in een luchtdichte verpakking onbeperkt bewaard blijven. Maar ook wanneer je er al wat van hebt gebruikt, blijft het lang goed. Ook dit is een product waarbij ik nooit naar de houdbaarheidsdatum kijk.

♦ Harde kaas
Harde kazen zoals cheddar kunnen ook gewoon gegeten worden na de houdbaarheidsdatum. Ik herinner mij nog goed dat ik bij een vriendin was vroeger en haar vader haalde een laagje schimmel van de kaas en gooide dit weg. Vervolgens heeft hij de kaasschaaf gepakt en zijn boterham belegd. Ik wist niet wat ik zag. Later hoorde ik inderdaad dat dit vaak gewoon kan en dat je dit nog prima kunt eten, zelfs nadat het beschimmeld is. Bij zachte kazen zoals brie is het wel belangrijk om de houdbaarheidsdatum aan te houden.

♦ Koekjes
Net als chips kun je ook koekjes heel lang bewaren. Ook dit kan wat zachter worden als de verpakking wat langer open is, maar het schijnt dat je dit kunt verhelpen door ze even in de oven te doen. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar ik ben eigenlijk wel heel benieuwd of dit werkt.

♦ Voedsel in blik
Dingen die in blik verkocht worden zoals bonen, mais, knakworstjes, etc. kun je heel lang bewaren. Om de houdbaarheid van deze producten nog wat te verlengen, kun je ze het beste op een donkere plaats bewaren.

Met allerlei soorten vlees en gevogelte is het belangrijk om wel de houdbaarheidsdatum goed aan te houden.

'Te gebruiken tot..' of 'tenminste houdbaar tot..'
Er is dus een groot verschil tussen de 'te gebruiken tot..' en 'tenminste houdbaar tot..' labels. Het is verstandig om bij voedingsmiddelen waarop 'te gebruiken tot..' staat, wel echt het label aan te houden en het dus niet te eten/drinken als deze datum verstreken is. Bij de tenminste houdbaar tot data is er vaak speling. Let hierbij wel op de bijschriften waar bijvoorbeeld geadviseerd wordt om producten koud of in een dichte verpakking te bewaren.

Bron: dailymail.co.uk

Eet jij weleens producten die over de datum zijn?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Zaterdag 7 maart 2015 10:22
Ik kijk nooit naar de houdbaarheidsdatum. Ik gebruik altijd mijn neus/ogen en met sommige producten zelfs mond om te bepalen of een product nog goed is.

Honing kan je trouwens niet 'lang' bewaren maar zelfs voor altijd! Honing is het enige voedingsmiddel dat nooit, maar dan ook nooit bederft. Dit geldt natuurlijk niet voor de broodkruimels die erin vallen ;) Maar als je een schoon mes gebruikt voor honing kan het niet bederven.
ChristinaS - Zaterdag 7 maart 2015 10:25
Goed artikel! Er wordt inderdaad veel te veel eten weggegooid.
En wat betreft te THT-datum: meestal weet je ook wel of je iets kunt eten door er gewoon aan te ruiken (of zelfs een klein beetje proeven). Je komt er snel genoeg achter of iets nog goed is of niet!

Melk kan je ook prima drinken na de THT-datum, mits het koel bewaard is. Op het moment dat er klonten uit het pak komen, weet je zeker dat je het weg moet gooien :P
luckamy - Zaterdag 7 maart 2015 11:02
Als je het met eieren zeker wilt weten moet je even een pan vullen met water en daar voorzichtig het ei inleggen. Zinkt het dat is hij nog goed, gaat hij drijven dan absoluut niet meer eten!
*MAAN* - Zaterdag 7 maart 2015 11:26
ik zag een keer een documentaire die vrouw was bang om over de datum producten te eten en die gooide voor zon 2000 euro per maand weg
AnaMan - Zaterdag 7 maart 2015 11:26
Vaak wordt spul dat "verlopen" is en nog in de supermarkt teruggestuurd naar de fabriek... die er simpelweg een nieuwe datum op printen!

En, wat ik in dit artikel mis is de leugenachtige "Best before date", dat zegt NIETS over houdbaarheid, alleen maar tot wanneer de fabrikant garandeert dat de 'optimale smaak' behouden blijft... Puur bedrog dus!

Het beste advies is om gewoon iets open te maken dat "verlopen" is, en eraan te ruiken en naar te kijken. Niets bijzonders mee? Gewoon opeten, ga je heus niet dood van!
Jillie - Zaterdag 7 maart 2015 12:08
Haha, ik heb laatst nog een paar bonbons gegeten die al vér over de datum waren (lees meer dan een half jaar) en die er ook niet meer zo appetijtelijk uitzagen. Maar ze waren nog wel eetbaar.
Bij zuivel ben ik altijd wel voorzichtig, maar als het er goed uitziet en goed ruikt, dan eet ik het wel gewoon.
En voor de rest let ik er eigenlijk niet heel erg op. Moet zeggen dat bij mij dingen ook niet zo snel over de datum.
marleen - Zaterdag 7 maart 2015 12:46
iemand een idee hoe het bij yoghurt zit?
Esther - Zaterdag 7 maart 2015 13:06
@ marleen
Yoghurt is vaak wat langer te bewaren dan bijv. melk omdat yoghurt zuur is. Door dat zuur kunnen bacteriën minder goed overleven en is yoghurt langer houdbaar. Echter houden ze daar ook wel rekening mee op de verpakkingen.

Ik denk dat je het beste kunt ruiken en proeven van de yoghurt, hoe lang het nog goed blijft na datum hangt namelijk ook af van de temperatuur en manier waarop het bewaard is. Ruikt het vreemd of is het vies/zitten er heel veel klontjes in, dan kun je het misschien beter niet eten. Het is niet zo erg als je wat van die yoghurt eet, de kleine hoeveelheid bacteriën die je op deze manier binnenkrijgt gaat wel dood in je maag (je maagzuur is namelijk nog zuurder dan yoghurt)
marleen - Zaterdag 7 maart 2015 13:07
dank je wel esther!
Miekio - Zaterdag 7 maart 2015 13:40
@MAAN als die vrouw voor zoveel geld per maand weggooide, hoeveel gaf ze dan wel niet uit aan eten :|

Ik gooi nooit iets weg vanwege houdbaarheid, omdat ik altijd erg check op datum en als het in de buurt komt dan ga ik het gebruiken. Is ook erg leuk, want als ik dan ineens brocolli en slagroom samen wil gebruiken kan je daarmee googlen wat voor leuke recepten er mogelijk zijn. Vooral bij dierlijke (melk, verse boter, ei) producten of groente en fruit wil ik wel gewoon lekker vers gegeten hebben, ook ivm de voedingswaarde.
Ik heb ook honden, konijnen en varkens, en die zijn al helemaal niet zo van de tht, dus alles wat ik zelf niet meer hoef gaat daar naartoe.
xxxm - Zaterdag 7 maart 2015 14:45
Leuk artikel om te lezen!!
D - Zaterdag 7 maart 2015 14:48
Absoluut waar! Werk zelf al enkele jaren in de supermarkt en eens op een congres / voorlichting geweest van gesneden groenten fabriek. Over de nieuwe kerst producten destijds. Rond kerst worden de tht's van vlees en groenten ineens verlengd (soms met 4-5 dagen!!) omdat winkels enkele welen van te voren hun kerst producten al willen hebben liggen en de consument vroeger jn wil slaan dan 4 dagen voor kerst. Maar goed, dat is ECHT geen ander stukje kip of ander zakje wokgroenten als de rest van het jaar.... Supers willen natuurlijk dat je zo vaak mogelijk per week komt ivm de inpulsaankopen ;)
Maiskolf - Zaterdag 7 maart 2015 15:13
Goed om hier aandacht aan te besteden!
Voor mij is het altijd heel makkelijk. Ik kijk nooit naar de houdbaarheidsdatum. Ziet het er goed uit? Ruikt het nog goed? Smaakt het nog goed? Mooi, dan eet ik het gewoon op hoor.
S. - Zaterdag 7 maart 2015 16:05
Dat wat D zegt is voor mij al reden genoeg om niet vaker naar de supermarkt te gaan dan strikt noodzakelijk en alleen de dingen te kopen die ik echt nodig heb.

Alleen bij zuivel let ik er enigszins op, bij de rest kijk ik inderdaad of het er nog goed uitziet.
X - Zaterdag 7 maart 2015 17:18
Ik ben er wel vaak streng op, misschien wel wat meer dan nodig is, dat geef ik toe.
Maar ja, ik heb zoiets van: ik ga alleen wat kopen als ik weet wanneer ik het op eet.
Waarom zou je een product in huis halen om het zo lang te bewaren?
En ik kook ook nooit te veel, liever iets te weinig en niks weggooien dan te veel en wel weggooien.

Ik neem gewoon liever het zekere voor het onzekere.
hadassa - Zaterdag 7 maart 2015 17:28
Hahaha, heel herkenbaar met die harde kaas. Toen ik voor het eerst bij mijn bijbaantje in de kaaswinkel ging werken wist ik ook echt niet wat ik zag toen de schimmel gewoon met de kaasschaaf werd weggesneden. Maar het gebeurt dus ook in een kaaswinkel. Ook zo zonde om alle kaas weg te gooien he! ;)
quelqu'un - Zaterdag 7 maart 2015 18:11
fun fact: wil je weten of een ei nog goed is, dan moet je het in een glas water leggen. Een rot ei zinkt, een goed ei blijft drijven.
quelqu\\\'un - Zaterdag 7 maart 2015 18:12
of was het andersom... dat weet ik niet meer XD
Lusi - Zaterdag 7 maart 2015 18:15
Ik ben hier echt heel laks in.
Geen rare kleuren of geuren ? --> Gewoon eten / drinken.
Eventueel nog eventjes proeven en bij twijfel --> prullenbak.

Ik kijk heel vaak wel naar hoe lang het over datum is, welk type product het is en of de verpakking open is... een geopende verpakking rauwe kipfilet is over het algemeen niet zo een bijster goed idee, maar heel veel andere dingen kan je echt gewoon eten. (Kwark/yoghurt, waarvan de verpakking nog gesloten is, durf ik best 2 weken na de houdbaarheidsdatum te eten.)

Ik ben er nog nooit ziek van geworden (en anders weet ik waar het van komt :x):
Of het komt allemaal niet zo nauw of ik heb natuurlijk een complete weerstand opgebouwd. Overigens vind ik adviseren naar anderen wel moeilijker. (wil niet die verantwoordelijkheid hebben).
Lusi - Zaterdag 7 maart 2015 18:24
@Quelqu'un
Drijven = verrot, maar niet alles zeggend:
De eieren, waarin wij kuikens hadden gehoopt te hebben, zonken....
Ik heb ze één voor één open getikt (ik was bang dat er toch wel kuikens in bleken te zitten)..... dat kon je al bijna niet ruiken, laat staan eten ;).
- Maar daar was verder geen twijfel over mogelijk natuurlijk -
luckamy - Zaterdag 7 maart 2015 18:24
@quelqu\\\'un. Het is andersom, zie mijn bericht bijna boven aan de pagina ;)
Somebody - Zaterdag 7 maart 2015 19:50
Ik eet nooooooit producten die over de datum zijn. Vind ik echt vies en ongezond!
LittleJ - Zaterdag 7 maart 2015 20:27
Ik let ook eerder op wat ik zie/ruik/voel en soms proef dan enkel op die datum die inderdaad voornamelijk een commercieel doeleinde heeft. Regelmatig heb ik dan ook iets gegeten wat over de datum was, zonder ziek te worden.

Overigens was ik een tijd geleden bij een vriendin en toen ik daar tussen de middag een boterham met pindakaas at, viel me op dat de pindakaas wel erg zoet smaakte. Wat bleek? Hij was VIER JAAR over de datum!!! Dat is me dan weer net iets te extreem haha, maar ik heb het overleefd zonder ziek te worden ;)
anna hildisheim - Woensdag 11 januari 2017 00:06
ga op zaterdag naar de supermarkt en kijk naar de stickers van goedkoper. vlees en vis gooi je na de koop in de vriezer. dat werkt perfect en je bent goedkoper uit. als je iets ontdooit heb niet meer invriezen tenzij je het gebakken of gebraden hebt. ik ben 67 en ik doe het al jaren omdat ik nooit kleine porties kan maken. ik heb dan ook altijd eten in huis. veel plezier.
LEZER - Dinsdag 5 november 2019 16:59
ik heb chocolade gegeten die jaren over datum was.
Kun je daar ziek van worden?