Aardappels, vlees en groente is favoriet
Het bekende typisch Nederlandse aardappels, groente en vlees gerecht is de favoriet van de Nederlanders. Het wordt gemiddeld zo'n drie tot vier avonden per week gegeten. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.300 Nederlanders van een Nederlandse supermarktketen. De resultaten van deze enquete verbazen mij niet, maar bij mij is dit toch wel heel anders. Vroeger aten wij regelmatiger aardappels, vlees en groente maar dit is zeker niet iets wat regelmatig bij ons op tafel staat.
Dit heb ik denk ik te danken aan een moeder met een Surinaams Chinese afkomst maar ook aan het feit dat ik geen makkelijke eter was. Ik hou eigenlijk helemaal niet zo van aardappels en andere typisch Hollandse maaltijden als stamppot behoren ook niet echt tot mijn favorieten. Ik ben wat dat betreft denk ik ook wel verwend met heel gevarieerd eten uit verschillende landen. Mijn oma en moeder kookte vaak Chinees of Surinaams maar wij aten ook veel Pasta en gerechten die afkomstig zijn uit andere landen. Toen ik een Antilliaanse vriend kreeg, ging ik nog minder traditionele Nederlandse gerechten eten. Toen kwam de Surinaamse keuken weer meer naar voren wat aangevuld werd door heerlijke Antilliaanse gerechten. Ik ben de Wereldsmaken meer gewend en hier ben ik heel blij en dankbaar voor.
Volgens het onderzoek koken de Nederlanders gemiddeld zo'n vijf a zes avonden per week een warme maaltijd en een derde kookt zelfs elke dag. Wat er gegeten wordt, wordt vaak pas op de dag zelf besloten. Naast aardappels, vlees en groente wordt ook veel pasta en rijst gegeten. Dit is iets wat al dichter bij mijn eigen eetgewoonten komt. Ik weet nog dat ik vroeger veel bij vriendinnetjes at en dat er dan ook wel veel aardappels gegeten werden en dan was het ook prima hoor, als het maar niet elke dag was. Toen ik net bij Proud2Bme werkte en een van onze eerste eetblogs online kwam, merkte ik ook dat opgemerkt werd dat ik niet veel maaltijden eet die veel Nederlanders gewend zijn en dat ik hierin misschien best afwijk van de gemiddelde Nederlandse bevolking. Dit is ook wat ik nu eigenlijk terug zie aan de hand van dit onderzoek. Ondanks dat Nederlanders vaak koken, wat ook blijkt uit de cijfers, worden kant-en-klaar maaltijden ook gegeten. Een derde eet eens per twee weken of vaker een kant-en-klaar maaltijd. Jongeren kiezen hier het vaakst voor.
Pannenkoekendag
Bij een vriend van mij van vroeger werden altijd op een bepaalde dag, volgens mij vrijdag, pannenkoeken gegeten. Mijn zus kwam daar ook over de vloer en we vonden het altijd fijn om te weten dat dat sowieso een vaste pannenkoeken dag was. Wij hadden dit thuis eigenlijk niet. Uit het onderzoek blijkt dat ruim één op de drie ondervraagden een lijst heeft van vaste menu's. Dit bestond gemiddeld uit zeven gerechten. Betekent dit dan ook dat elke week hetzelfde gegeten wordt? Slechts 15% van de Nederlanders heeft vaste dagen voor gerechten, zoals de pannenkoekendag waar ik hierboven over schreef. De maaltijd die het vaakst een vaste dag krijgt is.... Patat!
Liefde voor toetjes
Wat mij wel echt een Nederlander maakt als het gaat om eten, is de liefde voor toetjes. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders echte toetjesliefhebbers zijn. Meestal komt er na het avondeten een toetje op tafel en favorieten zijn dan bijvoorbeeld vla, ijs en yoghurt. Wat het wordt, is vooral bepaald door de beschikbare tijd, wat er nog in huis is en door gemak.
Bron: nu.nl
Is de Hollandse maaltijd ook jouw favoriet?
Reacties
Wel leuk Laura dat je bekend bent met diverse eetculturen. Wat dat betreft ben ik vaak jaloers op Surinamers omdat hun keuken zo een mengelmoes is en er altijd wel dingen zijn die lekker en anders zijn.
AVG is gewoon zo gemakkelijk als t om koken gaat..
vroeger aten wij echt elke dag aardappels vlees groeten behalve zaterdag dan aten we pannenkoeken en zondag rijstmet bonen en pindasaus.
Mijn voorkeur gaat toch echt uit naar rijst, dus ik kook bijna altijd aziatische gerechten. Ook heb ik geen vaste dagen voor eten, ik kijk gewoon waar ik op de dag zelf zin in heb, veel lekkerder! En toetjes doe ik ook nooit aan. Meestal drink ik een kop koffie na het eten met een stukje chocola.
Op maandag en donderdag standaard hetzelfde. Dinsdag en woensdag verschilt zelden.
Vrijdag en zaterdag vaak macaroni, spaghetti, patat, pannenkoeken of chinees.
Zondag standaard soep.
Ik vind het niets aan dat ik al weet wat ik ga eten 's avonds. Behalve één dag, daar kijk ik elke week weer naar uit :)
Nu maak ik voor mijzelf af en toe van die vreemde gerechten. Zo heb ik ooit de heerlijkste bobotie gegeten in de Ursula kliniek! (nu heb ik geen referentie kader maar het was echt heeeerlijk!). Ik probeer het nog steeds thuis net zo lekker te maken ^^.
ik met niet zo'n fan van vele smaken door elkaar, liefst alles zo natuurlijk mogelijk, raukost, gekookte/gestoomde groentes, gekookte aardappelen, liefst vis/vleesvervanger ook gekookt enzo klink misschien eetgestoord maar hier kan ik wel het meest van genieten. versta niet dat in mijn familie ze overal saus overheen doen, zelf boter door de groenten??? dan smaak je toch geen groentes meer?
En een maaltijd is niet compleet zonder toetje, haha :D
Toetje moet wel elke avond haha, standaard.
Mijn moeder vind het belangerijk dat ik allerlei smaken proef en weet hoe alles smaakt. Wat ik wel erg irritant vind dat mensen twisten, maken ze een traditionele couscous, doen ze er vijgen in, dat hoort niet. Of doen ze lamsgehakt in loempia ik word er gek van. Het allerlekkerste is surinaamse bami, couscous met melk en maïskoekjes. Ik ga vandaav couscous met melk eten😍😍
Bij een vriendin van mij aten ze altijd aardappels, vlees, groente.. die at bij ons voor het eerst spaghetti mee.
Ik vind het zelf altijd wel leuk nieuwe dingen te proberen.
Nu woon ik op mezelf en is het lastig met mn es. Maar anders zou ik denk ik hetzelfde eten als vroeger. Ook afwisselend. : )
dus zelf aardappels schillen boontjes doppen en een vleesje
toch heb ik dat nooit lekker gevonden
ook nu probeer ik het zo min mogelijk te eten
Wel vaak vega burger ofzo en veel groente met kaassausje ofzo