Schoolkinderen vaker ondergewicht

 

Jarenlang is er bij campagnes omtrent de gezonheid met name gericht op overgewicht. Steeds meer kinderen werden immers te dik. Uit een recent onderzoek blijkt echter dat er de laatste tijd sprake is van een tegengestelde trend. Het aantal (school)kinderen met ondergewicht neemt toe. Is dit een gevolg van de vele campagnes tegen overgewicht of is hier een andere reden voor? De Volkskrant publiceerde hier afgelopen zaterdan een artikel over.

Van de naar schoolgaande kinderen tussen de 5 en 14 jaar oud is bijna 10 procent te licht. De Amsterdamse GGD deed onderzoek onder 112 duizend kinderen tussen de 2 en 24 jaar oud. Ze keken voor het onderzoek naar hoe het BMI van de kinderen zich ontwikkelde tussen 2009 en 2013.

meisje
bron foto

Het aantal kinderen met overgewicht is de afgelopen 5 jaren met bijna 2 procent gedaald. In diezelfde 5 jaar steeg het aantal kinderen met ondergewicht echter met gemiddeld 10 procent. Bij de naar schoolgaande kinderen lag dit percentae hoger. Het aantal kinderen dat lijdt aan ernstig ondergewicht nam daarentegen niet toe. Het gaat in dit verband enkel nog om de cijfers voor Amsterdam, waardoor dus nog niet geconcludeerd kan worden dat deze ontwikkeling voor heel Nederland geldt.

In de jaren voor 2009 nam het aantal kinderen met ondergewicht nog af. Volgens Yvonne Schönbeck van TNO kan het zijn dat de toename van de afgelopen jaren een niet gewenst neveneffect is van de campagnes tegen overgewicht. "Misschien zet alle belangstelling voor gezond eten en extra beweging kinderen met een normaal gewicht ertoe aan om op hun lijn te letten", aldus onderzoeker Sanne Franssen.

meisjes
bron foto

Volgend Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Amsterdamse VU, heeft de toename een andere oorzaak dan de campagnes tegen overgewicht, aangezien deze pas na 2013 werden gestart. Als het niet een neveneffect is van campagnes, waar heeft het dan wel mee te maken? Wellicht met de crisis of met een toenemende focus op het uiterlijk? Aanvullend onderzoek is nodig.

Wat denk jij?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Dees - Maandag 2 november 2015 13:29
Maar.. Wat is ondergewicht. Als ik bij mijn vader op klassenfoto's kijk (hij is uit 1951), hebben er volgens mij meer een ondergewicht (met huidige maatstaven) dan gezond gewicht. Maar dat was toen gezond.
Daar tussen lag een periode waarin men de gevaren van het opkomend rondzonden voedsel niet kende, en dan bedoel ik niet "wit brood ipv spelt" en "rijst ipv quinoa", maar meer de opkomst van fastfood en de frituur. Net als roken, toen het net opkwam, deed ie-de-reen het: de effecten waren niet bekend.

Nu we de effecten kennen van 3x per week gefrituurde aardappels ipv gewoon gekookt of rijst of pasta, en weten dat we niet door elke saus, elke avond een pot crème fraiche moeten gooien, trekt die ondergewicht lijn misschien ook weer anders?
Net als bij roken, je zult altijd een percentage houden wat zich hier weinig van aantrekt en blijft roken (slecht eten dus). Wat kinderen nog steeds alleen chocopasta geeft en maar 5 Vd 7 keer groenten op tafel zet.. Maar goed, ik kan me voorstellen dat zo een gemiddelde gewichtslijn door de jaren heen veranderd!
Dees - Maandag 2 november 2015 13:29
Rondzonden moet ongezonde zijn
cynthiaxd - Maandag 2 november 2015 14:07
Tja ik zie ook als je naar de school fotos vam vroeger kijkt meer normaal gewichten dan als je nu naar de school fotos kijkt dan zie je meer mensen die echt dun zijn ook de 1 ste jaar s bij mij op school worden steeds dunner
cynthiaxd - Maandag 2 november 2015 14:07
Tja ik zie ook als je naar de school fotos vam vroeger kijkt meer normaal gewichten dan als je nu naar de school fotos kijkt dan zie je meer mensen die echt dun zijn ook de 1 ste jaar s bij mij op school worden steeds dunner
N. - Maandag 2 november 2015 14:40
Op de een of andere manier vind ik dit niet fijn om te lezen... trigger of zo? ik weet niet
... - Maandag 2 november 2015 15:43
@N. Ik weet niet wrm maar dat heb ik ook.. Alsof ik het stom vind om te horen dat er meer mensen met ondergewicht zijn.. Zo van daar wil ik ook bij horen😯... Ik weet het ook niet..
Team Proud2Bme - Maandag 2 november 2015 15:48
@N en @...
Wellicht hebben jullie iets aan deze blog: https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Ik_ben_bijzonder,_want_ik_heb_anorexia
sara - Maandag 2 november 2015 16:38
Er is in het onderzoek niet gekeken naar de oorzaken van het ondergewicht....
Sommige jonge kinderen zijn erg dun, dat is gewoon zo.
S. - Maandag 2 november 2015 19:19
Hmm, ik denk dat het niet echt een probleem is zolang de kinderen niet ondervoed zijn..? Ik had als kind ook ondergewicht, tja, ik was niet de enige. Ik at gewoon, snoepte niet overdreven veel, maar speelde wel veel buiten, zat op sport etc. Heel normaal allemaal.
Sheila - Maandag 2 november 2015 20:04
Allebei mijn beste vriendinnen wogen minder dan ik in de 2e van de middelbare, ook al hebben ze geen eetstoornis. Heel veel kinderen die van de basisschool afkomen zijn zo dun heb ik gemerkt. Wat mij triggert is dat ik blijkbaar niet dun genoeg ben, want iedereen is zo dun als ik en blijkbaar is dat normaal...
Anne - Dinsdag 3 november 2015 05:01
Ik vind dit ook eng om te lezen .
Ik denk dat kinderen al veel te vroeg bezig zijn met hun uiterlijk en of ze wel of niet dik zijn ,zo wie zo En anders de ouders wel.Ik geloof dat zo'n campagne wel wat subtieler had gekund.
Het maakt mij allemaal zo moe.Alsof onze gezondheid alleen maar afhangt van wat wij wel en niet eten en of wij wel bewegen.
Wie makt zich zorgen om schone lucht voor iedereen ,meer natuur,of wij gelukkig zijn enz,enz.Maar het is natuurlijk veel makkelijker om je bezig te houden met gewicht en eten en dan maar te denken dat je lekker gezond en goed bezig bent.

@Anne - Dinsdag 3 november 2015 13:14
Helemaal mee eens!