Dieten maakt dommer

 

Met dieten proberen mensen dunner te worden, maar ze worden er ook dommer van blijkt uit recent onderzoek van professor Sendhil Mullainathan. Het obsessief tellen van calorieën en het te weinig eten zorgt voor een soort van verstopping van de hersenen. Hierdoor blijft er weinig ruimte voor de normale activiteiten van de hersenen over.

Mullainathan heeft het in het artikel in Dailymail over een bandwijdte van de hersenen. Doordat er minder bandwijdte ontstaat wanneer men druk bezig is met het tellen van kcal, denken aan eten en niet-eten is er minder ruimte voor andere capaciteiten van de hersenen waaronder het logisch nadenken, oplossen van problemen en vergaren van nieuwe informatie. Dit is iets wat je in toenemende mate ziet gebeuren bij mensen met een eetstoornis.

pepsi light
bron foto

Verschillende dingen kunnen de zogenaamde bandwijdte beïnvloeden waaronder het voortdurende 'conflict' dat gaande is in de hersenen 'Zal ik deze koek wel of niet nemen? Als ik hem wel neem, zal ik dan straks minder avondeten?'

Uit een eerder onderzoek (2005) blijkt hoe mensen die op dieet zijn en mensen die niet op dieet zijn reageren op het eten van een chocoladereep. De mensen die niet op dieet waren aten de reep gewoon op en gingen verder met hun dagelijkse activiteiten. De mensen die wel op dieet waren aten de reep op en waren hierna in hun hoofd nog een tijd bezig met hoeveel calorieën de reep bevatte en waarom ze de reep hadden opgegeten. De dagelijkse activiteiten verliepen hierdoor minder goed.

Tekorten hebben in allerlei vormen eenzelfde soort effect op ons. "Net zoals diëters voortdurend hun voedsel bijhouden, houden drukbezette mensen voortdurend de minuten in de gaten en houden de armen elke dollar bij. Dat heeft bij allemaal een effect op hun bandwijdte of cognitieve prestaties", aldus Professor Mullainathan.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

doritos12 - Donderdag 26 september 2013 19:45
oooh vandaar dat ik zo dom ben!! O.o
ilovetoeat - Donderdag 26 september 2013 20:07
uhm... aan mijn cijfers kun je zien hoe het is met mij en m'n es, gaat het slecht? dan zijn m'n cijfers enorm hoog, gaat het goed, dan zijn ze wel goed, maar minder

beetje tegenstrijdig dus
Roos - Donderdag 26 september 2013 20:12
Dieten maakt een kleiner denkperspectief. dit klinkt veel beter..
kruidkoek - Donderdag 26 september 2013 20:30
ik heb hetzelfde als ilovetoeat, hoe slechter het eten gaat, hoe beter mijn cijfers in school waren!
jenna - Donderdag 26 september 2013 20:39
Dit vind ik echt heel eng. Hier ben ik zo ontzettend bang voor. Dat ik mijn hersenen heb verziekt door mijn eetstoornis, en dat dit een blijvend proces is. En dat ik nu, nu ik nog steeds een eetstoornis heb, mezelf gewoon elke dag dommer maak. Ik ben zo bang dat ik hierdoor school niet meer ga halen en veel minder ver kom in het leven dan ik had kunnen komen. Zijn er nog meer effecten van een eetstoornis op je hersenen? Ik heb er vaak en veel naar gezocht, maar kan geen goed beargumenteerde en duidelijke artikelen vinden.
G. - Donderdag 26 september 2013 20:44
... een van de redenen waarom ik mijn eetgestoorde gedrag/gedachten haat: zo zo zo zo zo zo ZONDE van je tijd (bijna alles is nuttiger en waardevoller). Helaas maakt het blijkbaar niet uit hoe erg je je eigen gedrag 'haat' / hoe nutteloos je het vindt: je (ik) blijf het doen. Dom - schoolvoorbeeld.
p. - Donderdag 26 september 2013 20:44
''dieten maakt dom'' dan ben ik nu officieel zwakbegaafd
Ave - Donderdag 26 september 2013 21:00
dat dieten dom maakt lijkt me een erg overhaaste conclusie, als ik dat artikel lees ligt het toch wat genuanceerder.
Het klinkt natuurlijk erg aannemelijk (en je merkt het zelf natuurlijk ook) dat als je hoofd vol zit met iets, je minder 'ruimte' hebt voor andere dingen. Maar het heeft niets te maken met je hersenen verzieken, want zodra de eet-obsessie uit je hoofd is, is er gewoon weer ruimte voor andere dingen.
m - Donderdag 26 september 2013 21:05
Inderdaad, ik kan dit beamen. Als je de hele dag aan vooral eten denkt, is er weinig concentratie en energie meer op den duur voor andere dingen en om nieuwe dingen te leren.
De dingen die je wel leert, vergeet je vaak ook weer veel sneller.
Je blijft je intelligentie wel behouden denk ik, alleen kun je er steeds moeilijker vorm aan geven en dat ervaar jezelf als zeer frustrerend denk ik of..idd. dommer of het kan op anderen overkomen, dat je niet meer zo slim bent als je altijd was in hun ogen en dus idd. dommer.
jenna - Donderdag 26 september 2013 21:45
Maar stel nou hè, dat je geneest van je eetstoornis, is de schade aan je hersenen er dan nog steeds, of herstelt deze?
marleen2502 - Donderdag 26 september 2013 22:10
ha jenna, ik stel me diezelfde vraag ook al jaren
mijn iq zou na testing zogezegd 20 punten lager liggen dan voor mijn es (maar goed, ik heb nog steeds veel te veel hoor) . Ik heb anders niet het idee dat ik dommer ben geworden, maar wel dat ik een stuk uit mijn normale evolutie gemist heb en me nu gewoon voel alsof ik tien jaar jonger ben of zo
Freek - Vrijdag 27 september 2013 07:52
Ik zou niet perse zeggen dom, maar minder ontwikkeld. Ik haalde juist enorm hoge cijfers op m'n dieptepunt, maar was verder niet in staat een goede vriendin te zijn, te lezen, een film te kijken, want ja concentratie. Dus geen ontwikkeling in sociale vaardigheden/ goede teksten lezen /docu's kijken..
R. - Vrijdag 27 september 2013 10:03
Sowieso is 'Dom' een beetje een vage term vind ik, en is intelligentie ook niet echt enkel aan schoolprestaties te meten, maar ik denk inderdaad dat in dit artikel bedoeld wordt dat je je denkcapaciteit met andere gedachten vult, en dat je daarom soms minder kan capaciteit over houdt voor andere dingen ofzo?
Of andere skills minder benut worden en hierdoor tijdelijk op een laag pitje gaan?

Dit lijkt me ook nogal erg afhankelijk van wat je ernaast doet, want ik kan me niet voorstellen dat 1 activiteit ZO consuming is voor je hersenen, dat je alleen maar die 'weg' nog bewandelt in je cognitieve circuits.
justme00 - Vrijdag 27 september 2013 10:07
ik zou zeggen dat het hier niet om dieeten gaat. het is meer dat het heel obsessief bezig zijn met iets (zoals ook in de laatste alinea wordt gezegd) hetgene is wat je denkvermogen of eigenlijk meer je gedrag, negatief beïnvloedt. is toch ergens ook heel logisch... als je aan het één denkt, kan je op dat moment niet aan iets anders denken... dus als je obsessief heel sterk met één ding bezig bent, eten, drinken, roken, geld of wat dan ook, dan is er vanzelf minder ruimte om met andere dingen bezig te zijn. het is niet dat je meteen 'dommer' bent, want als je met dat gedrag stopt heb je in je hoofd ook meteen weer ruimte voor andere dingen. ik denk wel dat als je een lange periode op jonge leeftijd al geobsedeerd bezig bent je een hoop dingen kan missen, en dat je ontwikkeling uiteindelijk nadelig kan beinvloeden. maar hee... ik ben geen onderzoeker......
missp - Vrijdag 27 september 2013 10:56
Er staan hier (serieus!) hele slimme reacties tussen ;)
jenna - Vrijdag 27 september 2013 11:56
maar er was toch ook sprake van afsterven van hersencellen door te weinig voedsel? (niet in dit artikel beschreven) en er is veel informatie beschikbaar over goed voedsel, bijv dat broccoli goed is voor je hersenen, en vis ook enzovoorts. als je dan door een jarenlange eetstoornis nauwelijks voedsel binnenkrijgt, zouden je hersenen al die stoffen ook missen en wordt je dus ook dommer lijkt mij?
Jacqueline - Vrijdag 27 september 2013 15:17
Als je nog in de groei bent en je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen, dan denk ik wel dat er echt schade kan ontstaan, op volwassen leeftijd doe je jezelf voornamelijk tekort qua intellectuele uitdagingen en worden bepaalde gebieden erg lui.
Hoewel ik een universitaire studie heb kunnen afronden, was er helaas echt geen enkele ruimte voor iets anders. Van een onverwacht bezoekje of telefoontje raakte ik al volledig in de stress.
Een eetstoornis is natuurlijk ongezond, maar probeer in ieder geval zoveel mogelijk goede voedingsstoffen binnen te krijgen, al is het met een vitaminepil. En hersengymnastiek, he? Af en toe een potje ruzzelen of wordfeuden!
:-)
Jacqueline - Vrijdag 27 september 2013 15:21
enne..@ ilovetoeat....als het lichamelijk slechter gaat dan is het prettig om je alleen op je studie te concentreren, maar ik wed dat je met een slechte lichamelijke conditie ook geen goede cijfers meer haalt, als je ook je hobby's en sociale contacten op peil houdt...
Uiteindelijk lever je altijd in op andere gebieden als je je lijf tekort doet.
groentetuin - Vrijdag 27 september 2013 18:18
klopt.vroeger was ik zooo slim , hoogbegaafd
nu kan ik niets meer onthouden, laatst via internet ee iq test gedaan en ik kwam uit op 99!!!!
Fleurtje - Zaterdag 28 september 2013 00:37
hahaha, wat een onzin-onderzoek
Bij hoeveel mensen is dit onderzocht? Laat het eerst nog maar een keer bewijzen, kan ook zomaar toeval zijn dat het uit dit onderzoek komt
En mochten de resultaten kloppen, dan is de titel van dit artikel vreemd. Het maakt je niet per se dommer, maar je concentratie ligt waarschijnlijk ergens anders waardoor je minder dingen opvangt en onthoudt (maar om dat te bewijzen heb je weer een nieuw onderzoek nodig)
ik geloof er echt in dat je resultaten dalen wanneer je dieet, maar je wordt er niet dommer van op lange termijn

Een sensatie onderzoek/artikel als je het mij nu vraagt
Fleurtje - Zaterdag 28 september 2013 00:41
Als ik heel eerlijk mag zijn, nog een laatste opmerking:
ik vind dit jammer van Proud, met dit soort titels begint het een beetje op POWned te lijken en dat verminderd de geloofwaardigheid van de rest van de artikelen (gezien het sensatie-zoeken)

toch jammer
haha - Maandag 30 september 2013 18:47
hahaha geloof er echt niks van. En btw wat is de daily mail nou voor een wetenschappelijk onderzoek. Ik mis de goede bronvermelding, maar waarschijnlijk is die er ook niet ;) "Harvard economics professor Sendhil Mullainathan" haha hij is een econoom geen biologisch/neurologisch onderzoeker.