Darmbacterien bij anorexia nervosa

 

Bacteriën waren de eerste bewoners van de aarde en zijn overal te vinden: in en op de grond, in water en lucht, zowel binnen- als buitenshuis én zowel op als in je lichaam. Van sommige bacteriën worden we ziek, maar er zijn ook een heleboel bacteriën die we nodig hebben. In onze darmen leven vele verschillende bacteriën, ook wel microbiota genoemd. De samenstelling van de microbiota wordt beïnvloed door wat mensen eten en doen. Andersom heeft de samenstelling van de bacteriën in de darm ook invloed op ons lichamelijk en geestelijk functioneren. Zo blijkt uit onderzoek dat er een verband is tussen deze samenstelling en depressie, angst, maar ook de werking van het brein.

De zogenaamde executieve functies worden beïnvloed. Executieve functies zijn de hersenfuncties die besturen wat er in de hersenen gebeurt. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je kunt plannen, dat je meerdere dingen tegelijk kunt doen (zoals koken en tegelijk op de kinderen letten) en overzicht houdt over zaken.

Darmbacterien bij anorexia nervosa

Door het strikte en minimale eetpatroon van mensen met anorexia nervosa, zal de samenstelling van de bacteriën in de darm waarschijnlijk anders zijn dan bij mensen die geen eetstoornis hebben. Mensen met anorexia nervosa blijken ook vaker problemen te hebben met executieve functies. Mogelijk is de samenstelling van de darmbacteriën hierop van invloed.

Wetenschappelijk onderzoek
Momenteel loopt er bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula een kleine studie om te onderzoeken of er verschillen zijn in de samenstelling van de bacteriën in de darm tussen mensen met anorexia nervosa en ‘gezonde’ mensen. Verder willen we kijken of er een relatie bestaat tussen de samenstelling van de darmbacteriën en het executief functioneren en hierbij willen we ook de vitamine- en mineralen status meenemen.

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar mensen met anorexia nervosa die samen met iemand uit hun eigen huishouden (bijvoorbeeld partner, familielid of huisgenoot) mee wil doen. Het idee hierachter is dat mensen uit één huishouden vaker worden blootgesteld aan dezelfde bacteriën, dan mensen die uit verschillende huishoudens komen. Omdat we de darmbacteriën van mensen met anorexia nervosa willen vergelijken met de darmbacteriën van mensen die deze stoornis niet hebben, willen we het liefst dat de controlegroep zoveel mogelijk op de mensen met anorexia nervosa lijkt. Voor de mensen met anorexia nervosa geldt, dat ze al minstens twee jaar een eetstoornis hebben, bij een kortere duur verwachten we minder verschillen te vinden in de samenstelling van de darmbacteriën.

Darmbacterien bij anorexia nervosa

Wat betekent meedoen?
Het onderzoek bestaat uit drie onderdelen: 1. thuis, met een speciale afname kit, ontlasting verzamelen en meenemen naar GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula; 2. het online invullen van een aantal vragenlijsten en 3 dagen bijhouden van een eetdagboek (duur ongeveer 60 minuten); 3. een bezoek aan GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula in Leiden voor het uitvoeren van een aantal (computer)taken, het afnemen van een voedingsanamnese en een bloedafname bij het naastgelegen LUMC (voor de bepaling van de vitamine- en mineralen status) (duur ongeveer 90 minuten). 

Reiskosten naar GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula worden vergoed en deelnemers krijgen een kleine financiële vergoeding.

Wat gebeurt er met de gegevens?
Alle gegevens die wij verzamelen worden te allen tijde vertrouwelijk behandeld. De gegevens worden onder een code opgeslagen, de naam wordt dus niet vermeld op de gegevens. De verwerking en rapportage van de onderzoeksgegevens en onderzoeksresultaten gebeurt eveneens onder code.

Interesse in deelname?
Wil je misschien samen met iemand uit je eigen huishouden meedoen aan dit onderzoek? Via Onderzoek@rivierduinen.nl kun je meer informatie krijgen over dit onderzoek.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

p. - Dinsdag 10 april 2018 17:24
Dit vind ik zo interessant! Er is wel steeds meer maar toch nog ontzettend weinig bekend over de samenhang van lichamelijke en psychische problemen.
Maar er word hier dus vanuit gegaan dat de eetstoornis de darmflora veranderd en dit dus het gedrag veranderd, niet dat een bepaalde darmflora kan bij dragen aan de ontwikkeling van de eetstoornis? Want het lijkt me toch logisch dat wanneer je de darm bacteriën niet voed deze dood gaan, niet kunnen vermeerderen, en er dus minder en ook minder verschillende soorten zullen zijn.
Sanne - Dinsdag 10 april 2018 18:19
Ik ben ook heel erg benieuwd of het ook kan dat je blijvende schade aanricht aan je darmen door anorexia, en hoe dat dan precies werkt..
Jansje - Dinsdag 10 april 2018 18:45
Ja @Sanne, daar ben ik ook wel benieuwd naar.
Door de laxeertabletten kan dat zowiezo wel, maar misschien ook wel door spierafbraak (darmwand). En slechtere doorbloeding/mindervetweefsel in de buik om de darmen te beschermen enzovoorts. Ik weet niet of daar ook een onderzoek naar is, misschien wel naar 'algemeen ondervoeding'.
Daan - Dinsdag 10 april 2018 21:21
Oh wat vreselijk interessant! Ik kan niet wachten om in de toekomst de resultaten te lezen!
Nancy - Dinsdag 10 april 2018 22:21
Dit is z'n onderzoek waar ik heel benieuwd maar ben!
Ook ik ben heel benieuwd naar of de schade die je aanricht blijvend is.
Bij mezelf merk ik dat het eigenlijk nooit meer goed is gekomen in mijn darmen na mijn eetstoornis.
Ben benieuwd wat hier uit gaat komen !
AnaMan - Dinsdag 10 april 2018 23:37
Ook ik merk na twee jaar herstel nog veel problemen... :(
Goed dat er onderzoek naar gedaan wordt!!!
L - Woensdag 11 april 2018 10:01
Ik heb ook nog steeds erg veel problemen met mijn spijsvertering, na ongeveer 1,5 jaar op gewicht te zijn...
Starchild - Dinsdag 10 april 2018 23:21
Wederom anorexia.. Volgens mij is boulimia net zo schadelijk maar daar wordt geen aandacht aan geschonken.
Floor* - Woensdag 11 april 2018 01:12
Er staat toch niet dat boulimia niet schadelijk is?
Voor wetenschappelijk onderzoek moet je je variabelen heel goed specificeren, omdat de resultaten anders niet te interpreteren zijn. Je weet niet waarom de onderzoekers voor anorexia hebben gekozen, en misschien komt er later ook wel een soortgelijk onderzoek over boulimia, dus aannames maken lijkt me ern beetje voorbarig..
Daan - Woensdag 11 april 2018 11:36
Eens met Floor. Normaal zou ik ook zo denken, maar bij wetenschappelijk onderzoek moet je nou eenmaal ergens beginnen en de variabelen moeten heel specifiek genoemd worden.
Er zijn trouwens ook hele bijzondere onderzoeken gedaan naar boulimia, mocht je die eens willen lezen (waaronder zelfs een soort pacemaker die bepaalde zenuwen stimuleert)
starchild - Woensdag 11 april 2018 17:06
Zelf studeer ik biomedisch analist, dus wetenschappelijke onderzoeken (en dus het belang om variabelen specifiek te houden) zijn mij bekend. Toch vind ik dat eetstoornissen in het algemeen even benoemd had mogen worden in de blog. Het was dan ook een opmerking uit frustratie dat het weer eens over anorexia gaat. Voor de buitenwereld is zijn die 'graatmagere meisjes die niks eten' het typische beeld van eetstoornissen.
Anne - Dinsdag 6 november 2018 13:10
ik word meer eens een beetje moe van al die 'weer anorexia' comments onder elk artikel. Voelt net meer alsof het volgens mensen met andere eetstoornissen het niet meer over anorexia mag gaan.
Maria - Woensdag 11 april 2018 13:36
Denk dat het goed is dat er meer aandacht komt voor het lichamelijke stuk. Vaak wordt het psychisch genoemd maar het bevat geestelijke en lichamelijke factoren. Lichamelijke ontregelingen kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van een eetstoornis en door een eetstoornis gaat je lichamelijke gesteldheid achteruit. Ben zelf niet zo'n voorstander van al die onderzoeken omdat eigenlijk al bekend is hoe je iemand gezondheid positief kan beïnvloeden en welke stofjes en voeding daarvoor belangrijk zijn.
De dames die nog klachten hebben. Vaak kan je nog redelijk wat bijsturen door evenwichtige voeding, bepaalde voedingssupplementen e.d. Mensen met een eetstoornis hebben vaak tekorten aan stoffen als zink en vitamine B. Zelf onder andere door veel snoepen, wat later uitmondde in een eetstoornis, roofbouw op mijn lijf gepleegd maar door te letten op mijn voeding (op de juiste manier dan) en wat extra stofjes ben ik toch vrij gezond.
Banana - Woensdag 7 november 2018 16:59
Interressant! Zou best mee willen doen. Maar omdat het mentaal niet zo goed gaat is dat ff geen optie. Wel benieuwd naar de resultaten!